FA Cup: Man City – Man U, een veelbelovende finale

De twee teams uit Manchester strijden in deze finale voor de FA Cup. Kevin won hem in 2019 en zou na Kompany de tweede Belg kunnen worden die twee FA Cups wint.

De FA Cup, een echte Engels prijs

Sinds 1871 is de FA Cup een echte prijs in Engeland. Het is en blijft het een zeldzaam voorrecht om de nationale beker boven Londen te heffen. Dit knock-out evenement werd voor het eerst georganiseerd in 1871 en heeft altijd bijzondere verhalen opgeleverd. Dit zijn de geweldige teams die het tegen elkaar opnemen. De individuele drama’s, de onbeschrijfelijke collectieve vreugde en de ommekeer van fortuin die het zo’n legende hebben gemaakt. En dat verklaart voor een groot deel zijn enorme en onverminderde populariteit.

Wembley, podium voor Manchester United-dromen 

Op zaterdag is de Wembley-tempel weer het toneel van een wedstrijd die in meerdere opzichten veelbelovend belooft te worden. Onbeslist en spectaculair. In deze 147e finale van de FA Cup staan de twee legendarische Manchester-teams tegenover elkaar. City en United. In deze derby beginnen de ‘Cityzens’ met de kansen tegen hen. De ploeg van Pep Guardiola is de laatste maanden op dreef. Ze werden voor de 5e keer op 6 jaar tijd kampioen en plaatsten zich voor de Champions League-finale. Ze dromen van een historische treble. Met succes zouden ze Liverpool kunnen opvolgen, dat Chelsea versloeg in 2022.

City zal met de druk moeten omgaan en hun waarschijnlijke dominantie moeten omzetten in doelpunten. Daarvoor kunnen ze rekenen op hun fantastische spits Erling Haaland. De Noorse aanvaller is 22 en wil zijn indrukwekkende doelpuntentotaal graag uitbreiden. Haaland scoorde 52 doelpunten in 51 wedstrijden. Onlangs werd hij verkozen tot beste speler en beste jonge speler van Engeland. Maar hij is duidelijk niet van plan om het hierbij te laten. Natuurlijk is Haaland niet de enige troef van City, verre van dat. Hij kan een beroep doen op een armada van ervaren, technische spelers. Deze omvatten doelman Ederson, verdedigers Walker en Ruben Dias, middenvelders Rodri, Bernardo Silva, Grealish en aanvoerder Gundoggan, en aanvallers Alvarez en Mahrez. En natuurlijk Kevin De Bruyne, die net is uitgeroepen tot beste spelverdeler van de Premier League.

“De Bruyne gebruikt zijn imago niet genoeg

De Rode Duivel is op de top van zijn kunnen, ondanks wat twijfels over zijn aanwezigheid vanwege een spierblessure. Begiftigd met een buitengewone intelligentie slaagt KDB erin om ongelooflijke trajecten te vinden. Hij doorbreekt tegengestelde linies met een onthutsend analytisch vermogen en met chirurgische precisie. In 47 wedstrijden voor City scoorde hij 10 goals en was hij goed voor 28 assists. Hiervan gingen er 12 alleen naar Haaland.

Hij is een van de kanshebbers voor de Ballon d’Or en droomt van deze historische treble om zijn kandidatuur kracht bij te zetten. “Wat mij betreft zou Kevin de Bruyne de Ballon d’Or moeten winnen, maar ik zie hem hem niet krijgen, want het gaat niet alleen om voetbal, het gaat ook om zaken “, legde Thomas Meunier onlangs uit in een interview van Le Soir. “En het siert Kevin dat hij zijn imago te weinig gebruikt. Haaland daarentegen heeft mediamacht en verkoopkracht door zijn houding. De Viking met het lange blonde haar is een goede bankier. Dit kan invloed hebben op de uiteindelijke uitspraak.”

Thierry Henry, voormalig assistent van Roberto Martínez in de Belgische nationale ploeg, bevestigt deze beoordeling. “Ik heb veel spelers tegen de besten zien spelen en ik denk dat Kevin het beste brein heeft dat ik ooit heb gezien,” legde de Franse ster Thierry Henry onlangs uit. “We hebben het niet over hoe hij het spel ziet. Zijn hersenen, op bepaalde momenten, ik weet niet wat het denkt. Als je naar hem kijkt, is het bijna alsof hij niet bij ons is. Hij is zo goed dat hij een probleem kan zijn omdat je niet op zijn niveau bent. Ik denk dat hij de meest intelligente speler is die ik in mijn leven heb gezien.”

Lees ook: “Ballon d’Or: Kevin De Bruyne was er nog nooit zo dicht bij

Hij kan Kompany evenaren in de FA Cup 

In de tussentijd kan De Bruyne zaterdag nog meer indruk maken op de recente geschiedenis van Manchester City. Als ze hun rivalen verslaan, zullen ze hun naam voor de tweede keer in hun carrière toevoegen aan de lijst van FA Cup-winnaars, nadat ze in 2019 ook al zegevierden. Tot nu toe heeft slechts één Belg dezelfde prestatie geleverd: Vincent Kompany, winnaar in 2011 en 2019. Voor de rest hebben een aantal Belgische sterren onlangs ook de Cup gewonnen: naast Kompany en De Bruyne moeten we de successen van Vermaelen in 2014, Fellaini in 2016, Hazard in 2018 en Origi in 2022 vermelden. Zo zie je maar dat de Engelse traditie steeds vaker in een Belgisch sausje wordt gegoten…