Ligue 1: PSG kampioen wegens gebrek aan soevereiniteit tegen prins Lens

Paris Saint-Germain is kampioen zonder echt uit te blinken en geniet niet langer hetzelfde aura in de Ligue 1. Zeker gezien de opkomst van clubs als Lens.

Als je een fan bent van grote titelceremonies, dan heb je deze zaterdag ongetwijfeld gemist in het Parc des Princes. Niet dat de festiviteiten niet indrukwekkend waren. Maar dat komt omdat de gemeenschap tussen fans en spelers nog nooit zo koortsachtig heeft geleken op een feestelijke avond. Het moet gezegd worden dat PSG, ondanks hun Ligue 1-titel, niet zo onaantastbaar leek als hun budget normaal gesproken zou toestaan. Een terugblik op een Frans kampioenschap waar de beste verhalen misschien niet op de eerste plaats staan.

PSG: een overdreven geflatteerde Ligue 1-ranglijst

En uiteindelijk wint PSG. De laatste tien jaar in de Ligue 1 zijn vrij eenvoudig te analyseren. Met uitzondering van 2017 en 2021 hebben de Parijzenaars altijd hun thuiskampioenschap gewonnen. De meer kritische mensen zullen ongetwijfeld zeggen dat dit het minste is wat ze kunnen doen met zo’n grote ploeg. Het is moeilijk om hen tegen te spreken. Dit jaar had de kern van Galtiers ploeg gezorgd voor een gemakkelijke, gezaghebbende overwinning in de Ligue 1 en een paar wilde Europese avonden in de Champions League. Het is een mislukking. Met slechts één punt voorsprong op Lens wordt Parijs al lange tijd bedreigd in de Ligue 1. Als je bedenkt dat ze in 2016 al kampioen waren met 31 punten voorsprong… In Europa zijn Mbappé en co niet verder gekomen dan de achtste finales. Ver verwijderd van de oorspronkelijke ambities.

Lens: een frisse wind in de Ligue 1

Lens stond twee keer 7e in de Ligue 1 sinds hun terugkeer in de hoogste klasse en heeft dit seizoen een nieuw niveau bereikt. Met een solide achterlinie lieten Openda’s teamgenoten hun tegenstanders weinig om voor te spelen. Ware het niet dat februari een ingewikkelde maand was (noot van de redacteur: één overwinning, twee nederlagen, twee gelijke spelen), dan hadden ze misschien zelfs van beter kunnen dromen. Tegen PSG won Lens zelfs thuis, voordat het verloor in het Parc des Princes. Met zeven overwinningen op rij uit hun laatste wedstrijden eindigde Lens sterk. Niet genoeg om de titel te winnen, maar meer dan genoeg om een Europees ticket veilig te stellen.

Marseille, Rennes en Lille: op weg naar Europa

Marseille zat lange tijd op dezelfde golf als Lens, maar de jongens van Tudor wankelden uiteindelijk op het slechtst mogelijke moment. Ze eindigen zo 3e in Ligue 1, vlak voor Rennes en Lille, die de top 5 compleet maken en de laatste kwalificatieplaatsen voor de Europese competitie innemen. Als gevolg daarvan liggen Monaco en Lyon uit Europa. Het is een bittere pil om te slikken voor de Monegasken, die aan het einde van het seizoen in elkaar zakten aan de voet van de Rock. Vijf nederlagen in zeven wedstrijden zullen hun tol geëist hebben van Philippe Clement.

Nantes: net genoeg om in Ligue 1 te blijven

Onderaan de ranglijst redde Nantes zich op de laatste dag. Dankzij de overwinning op de laatste speeldag is Nantes Auxerre gepasseerd, dat nu degradeert naar Ligue 2. De Bourgondiërs krijgen gezelschap van Ajaccio, Troyes en Angers.