lukaku qui a la balle

Lukaku: Wat je moet weten over hem voor de Champions League-finale

Na zijn terugkeer van Chelsea afgelopen zomer heeft Inter-spits Lukaku een wisselvallig seizoen gehad in Italië. Zijn prestaties hebben niet altijd aan de verwachtingen voldaan. Toch kan hij eindelijk de koning van Europa worden in de finale zaterdag tegen Manchester City.

Een jeugddroom voor Lukaku

Romelu Lukaku kan zaterdagavond in Istanboel eindelijk één van zijn jeugddromen waarmaken. Tegenover Manchester City in de Champions League-finale zal de aanvaller van Inter de wedstrijd niet ingaan met de kansen tegen hem. Hij zou de wedstrijd zelfs op de bank kunnen beginnen. In de hoop een beslissende impact te maken tegen een team waarvan niemand minder dan De Bruyne de metronoom is. Uiteindelijk maakt het niet uit. In de aanloop naar de finale volgen hier enkele feiten en cijfers over het seizoen en de carrière van de voormalige Anderlecht-speler.

2e plaats in de Serie A-topschutterslijst voor Lukaku

Romelu Lukaku had een wisselvallig seizoen bij Inter, waarin hij slechts 14 doelpunten maakte in 36 wedstrijden. Hoewel hij afgelopen zomer werd uitgeleend aan Chelsea, keerde hij met hoge ambities terug naar de Nerazzurri. Tussen 2019 en 2021 beleefde ‘Big Rom’ er twee volledige seizoenen. Die werden afgesloten met een Italiaanse competitietitel, de eerste van de Lombardijse club sinds 2009-2010. In zijn laatste jaar scoorde hij 24 doelpunten, waarmee hij 2e werd in de Serie A achter Cristiano Ronaldo (Juventus, 29). Het seizoen daarvoor scoorde hij 23 keer in de competitie. Ook bereikte hij de Europa League-finale, waarin hij onder dramatische omstandigheden verloor van Sevilla (2-3). Na de score te hebben geopend vanaf de penaltystip in de 9e minuut, scoorde Lukaku het beslissende doelpunt voor de Andalusiërs met een eigen doelpunt. Teleurgesteld weigerde hij zijn medaille van het podium te halen.

Lyon verslonden vanaf het begin

Romelu Lukaku maakte voor het eerst kennis met de Champions League op 19 augustus 2009. Anderlecht was toen de Belgische runner-up en moest twee voorrondes doorstaan om enige hoop te hebben op het bereiken van de groepsfase. Nadat het de Turkse club Sivasspor had verslagen, werd Sporting in de eerste etappe levend opgegeten door Lyon: 5-1 in het Gerland. Lukaku kwam op in de 72ste minuut, toen de score al beslist was. Een gemengde primeur voor zijn baas. Maar het gaf hem een voorproefje van de omvang van de uitdaging die voor hem lag.

Lukaku maakt “slechts” 44 UCL-optredens

Bijna 14 jaar later heeft Romelu Lukaku slechts 44 Champions League-wedstrijden gespeeld, inclusief de voorrondes. Hij had er 4 bij Anderlecht, 17 bij Manchester United, 6 bij Chelsea en 17 bij Inter. In totaal scoorde hij 31 doelpunten en gaf hij 5 assists. Zijn beste resultaat voorafgaand aan de finale van dit jaar was een kwartfinale. Die bereikte hij twee keer: met United in 2018-19 en met Inter vorig seizoen. In de 16 knock-outwedstrijden waarin hij heeft gespeeld, heeft hij slechts vijf doelpunten gemaakt. Hieronder een gedenkwaardige dubbel tegen PSG in maart 2019. Dit jaar heeft hij sinds de achtste finales nog niet één keer gescoord, maar hij heeft wel elke keer weer van zich doen spreken. Zo scoorde hij tegen Porto en Benfica (vanaf de penaltystip) en gaf hij een assist in de halve finale tegen AC Milan.

Indrukwekkende statistieken maar minder trofeeën dan De Bruyne

Vanuit Belgisch standpunt zal de finale van deze editie van de UEFA Champions League ook een Belgisch accent hebben, precies zoals we het graag zien. De langeafstandsconfrontatie tussen Lukaku (30) en De Bruyne (31) is ook die van twee van de meest emblematische spelers van ons land. Twee intelligente mannen van dezelfde generatie, die elkaar zowel op als naast het veld goed kennen.

Als we terugkijken naar hun respectievelijke carrières, zien we dat hun statistieken… Duivels zijn op clubniveau. In alle competities nam Lukaku deel aan 599 wedstrijden, De Bruyne aan 574. De eerste heeft maar liefst 288 doelpunten en 94 assists, terwijl de tweede 143 doelpunten en… 236 assists heeft! Wat betreft gewonnen trofeeën is de balans echter duidelijk in het voordeel van de City-speler. Met een binnenlandse dubbel die hij zaterdagavond hoopt om te zetten in een ongekende treble, bracht KDB zijn totaal aantal gewonnen collectieve trofeeën op 19. Lukaku heeft er slechts 6 op zijn naam staan.

Romelu Lukaku, koning van de cumulatieve transfers

Tot slot is Romelu Lukaku de duurste speler in de geschiedenis in termen van cumulatieve transfers. Tijdens zijn carrière heeft de Inter-spits, die dit seizoen wordt uitgeleend voor een bedrag van €7,8 miljoen, zijn opeenvolgende clubs maar liefst €333,36 miljoen gekost. Chelsea kocht hem in 2011 van Anderlecht voor €15 miljoen. Na een gratis uitleenbeurt aan WBA en een uitleenbeurt van 3,5 miljoen pond aan Everton, werd hij verkocht aan Everton (35,36 miljoen pond), Manchester United (85,7 miljoen pond), Inter (74 miljoen pond) en Chelsea (113 miljoen pond). In deze specifieke ranglijst staat Lukaku voor Neymar (€310m, maar in slechts 2 transfers) en Cristiano Ronaldo (€247m, in 4 transfers)! Kevin De Bruyne, die sinds 2015 trouw is aan Manchester City, heeft slechts 106,45 miljoen gegenereerd in 4 transfers.