Pep Guardiola sur le terrain

Pep Guardiola heeft alles in huis om de Champions League te winnen

Pep Guardiola won de Champions League al met Barcelona in 2009 en 2011. Hij is nog steeds niet bekomen van de manier waarop hij en City werden verslagen door Chelsea in de Champions League-finale van 2021.

Met de finale van de Champions League kan de Cityzens-coach nog een prestigieuze bladzijde in de geschiedenis van de club en het Engelse voetbal schrijven. Als hij wint, kan hij een treble aan titels winnen. Dit na het winnen van de Engelse competitietitel en de FA Cup-overwinning tegen Manchester United (2-1) afgelopen zaterdag op Wembley.

Pep Guardiola’s vijfde Champions League-finale

Bij Barça won hij de UCL twee keer als coach en als speler de prestigieuze trofee in 1992. Een jaar waarin hij ook Olympisch kampioen werd met Spanje. Pep Guardiola werd twee jaar geleden verslagen met Manchester City en staat aanstaande zaterdag voor zijn vijfde Champions League-finale. Maar hoe zit het met zijn indrukwekkende staat van dienst als speler en coach? Zijn beste jaar als coach was ongetwijfeld 2009, toen hij een ongelofelijke zes-punter behaalde met Barcelona. Zijn eerste titel als coach was de Copa del Rey. Nadien werd hij gekroond tot Spaans kampioen voordat hij de Champions League won. De Spaanse Supercup was de volgende trofee die werd gewonnen in 2009. Dit was een jaar waarin Barça ook de finale van de UEFA Supercup won. 2009 eindigde hoog met een overwinning in de Wereldbeker voor Clubs.

Pep Guardiola maakt naam bij Bayern München

Hoewel hij in totaal veertien titels won als coach van Barça, won Pep Guardiola ook drie Bundesliga-titels, twee Duitse bekers, een UEFA Super Cup en de Wereldbeker voor Clubs met de Beierse club die hij leidde tussen 2013 en 2016. Hij tekende toen een driejarig contract en werd ’s werelds best betaalde coach met een jaarsalaris van €17 miljoen. Zijn tegenstanders zullen snel zeggen dat hij niet verder zal gaan in Duitsland. Dit omdat zijn stijl en zijn manier van kijken niet passen bij de Beierse club. Weinig mensen waren verrast toen Bayern-voorzitter Karl-Heinz Rummenigge in december 2015 aankondigde dat Guardiola vanaf het volgende seizoen niet langer Bayern-coach zou zijn. En dat hij voor de zomer van 2016 zou worden vervangen door Carlo Ancelotti.

Een ingewikkeld eerste jaar bij City

Pep Guardiola werd al getipt om Manchester City te coachen voordat hij naar Bayern verhuisde. Zijn eerste seizoen was een blanco lei. Dit met een derde plaats in de Premier League, een halve finale in de FA Cup en vooral een nipte exit bij de laatste 16 in de Champions League tegen Monaco. Het is zelfs de eerste keer in zijn trainerscarrière dat hij er niet in slaagt deze fase van de competitie te bereiken.

De rest van zijn avonturen met de Cityzens zouden veel aangenamer zijn. Zo haalde hij een klinkende titel aan het einde van het seizoen 2017-2018. Toen bereikte Manchester City de kaap van 100 punten in de competitie. Als hij de wedstrijd van aanstaande zaterdag tegen Inter Milaan in Istanboel wint, zal Pep Guardiola hetzelfde aantal titels bereiken dat hij als coach van Barça won: 14! Sinds zijn komst naar City heeft hij vijf Premier League-titels gewonnen in zes seizoenen, twee FA Cups, vier Engelse League Cups en twee Community Shields (een andere naam voor de Engelse Super Cup).

De Spanjaard heeft ook talloze individuele prijzen gewonnen. Zijn eerste twee coaches waren Johan Cruyff en Louis Van Gaal waren. Er is dus niet de minste twijfel dat zijn eerste twee mentoren een grote inspiratie voor hem waren.
Hij kijkt nu uit naar dit laatste evenement van het seizoen om op een hoge noot te eindigen en nog een gouden lijn toe te voegen aan zijn buitengewone lijst van prestaties.

Lees ook: het interview met Pep Guardiola