De Ronde van België: Alpecin-Deceuninck-show in etappe 1

Wie het resultaat van de eerste etappe ontdekt, zal geloven dat het een klassieke etappe was. Met een vroege ontsnapping die werd overgenomen door het peloton ter voorbereiding op een massasprint. De 147 renners in deze Ronde van België gaven echter een show die een klassieker waardig was. Eén team domineerde de wedstrijd: Alpecin-Deceuninck. Het is logisch dat Jasper Philipsen uiteindelijk zegeviert.

Collectieve aanval met nog 90 kilometer te gaan

Deze eerste dag in de Hageland was verdeeld in vier circuits van 44 kilometer. In de eerste twee ronden hield een kopgroep van zes renners (Wessel Krul, Alex Colman, Jacob Scott, Bert-Jan Lindeman, Kobe Vanoverschelde en ploegspecialist Michael Vanthourenhout) het peloton gemakkelijk onder controle. Teamgenoot Eli Iserbyt moest na twee uur inspanning opgeven.

Op 90 kilometer afstand begon Alpecin-Deceuninck aan de kasseienklim van de Kerkstraat. Dit kwam met een collectieve aanval van drie renners: Philipsen, van der Poel en Vermeersch. Alleen Mathieu Vacek (Trek-Segafredo) was in staat om de sprong te maken. Dit offensief dwong de tegenstanders, waaronder Soudal-Quick Step, om te rijden. Na een achtervolging van twintig kilometer werd de orde hersteld. De stilte voor de storm. Tien kilometer verderop vormde zich een nieuwe groep sterke mannen. Deze bestond uit van der Poel, vergezeld door teamgenoot Sinkeldam, Tiller, Bol, Van Buyst, de Pestel, Desal, Stuyven, Page en Pedersen.

Peloton net op tijd thuis voor de eerste etappe van de Ronde van België

Zonder verder achterop te raken, viel het peloton, dat naarmate de kilometers verstreken, afbrokkelde, uit elkaar. Een gelijktijdige dubbele lekke band in de kopgroep, die Sander de Pestel en Jasper Stuyven trof, deed de kansen op een massasprint herleven.

Op de laatste klim van de Kerkstraat, op dertien kilometer van de finish, blies Mathieu van der Poel de kopgroep op. Alleen Rasmus Tiller, Jasper Van Koopst en Casper Pedersen konden hem volgen. Het was echter niet genoeg, want het peloton reed weg met nog 2,5 kilometer te gaan. De score van Alpecin-Deceuninck was nog niet af. De ploeg van Philip Roodhooft orkestreerde perfect in de laatste kilometer, waarbij Jonas Rickaert en Mathieu van der Poel Jasper Philipsen lanceerden. Laatstgenoemde won de sprint met autoriteit voor Europees kampioen Fabio Jakobsen en Timothy Dupont en bezorgde de continentale ploeg Tarteletto-Isorex een uitstekend resultaat.

Aanstaande donderdag zal de finish op de zeedijk van Knokke-Heist geen twijfel laten bestaan over de uitkomst. Het zal een kans zijn voor Caleb Ewan en de andere sprinters in deze 92e editie om revanche te nemen na een eerste dag die hun lichaam op de proef stelde.