belgian cats contre l'équipe d'Italie

Een geweldige start van het EK voor de Belgian Cats

Nu ze hun drie groepswedstrijden hebben gewonnen, dromen de Belgian Cats nog steeds van kwalificatie voor het pre-olympisch toernooi. Gezien hun kwaliteit en het vertrouwen dat ze hebben opgebouwd, zouden ze ook moeten mikken op een medaille. Of zelfs de Europese titel.

De Belgian Cats kennen geen genade

De Belgische basketbalsters (FIBA 7) hebben niets gemist op hun debuut op Euro 2023. Sterker nog, ze maakten een vliegende start. Zo rechtvaardigden ze hun verslindende Europese titelambities! In Tel Aviv toonden de Belgian Cats hun tegenstanders geen genade. Ze wonnen hun eerste drie groepswedstrijden. De Belgian Cats gaan zo rechtstreeks door naar de kwartfinales.

Op donderdag nemen ze het op tegen de winnaar van de Ronde van 8-wedstrijd. Die is tussen Servië (FIBA 8) en Groot-Brittannië (FIBA 20) op dinsdag om 21.00 uur. Hun explosieve kwartfinale wordt dit keer gespeeld in Ljubljana, Slovenië. De ambitie van de Cats is om de laatste vier te bereiken, waar ze kunnen dromen van nog een Europese medaille. Ze zullen hopen om zich te kwalificeren voor het pre-Olympisch toernooi. Dit met het oog op de Olympische Spelen in Parijs van volgend jaar. En we weten dat de Cats, die al hebben deelgenomen aan de Spelen van Tokyo in 2021, hopen om daar volgende zomer terug te keren. Deze keer met een menigte.

37 assists, een all-time record voor de heldhaftige Belgian Cats

In hun eerste wedstrijd op donderdag 15 juni verpletterden de Belgen één van de twee gastlanden, Israël, met een klinkende score van 59-108! Emma Meesseman (23 punten, 5 rebounds, 4 assists) en haar teamgenoten vestigden een nieuw all-time record voor assists tijdens een Eurofinale. Vooral dankzij Julie Allemand, die 8 assists maakte, bereikten ze een ongelooflijk totaal van 37. Het laatste record was al van de Cats sinds hun overwinning op Slovenië tijdens Euro 2021 in Straatsburg. Toen was Duitsland het meest effectief op dit gebied. Duitsland scoorde 11 van de 35 assists.

Tsjechië vocht beter

Amper 18 uur later stond België er weer. Dit keer tegen Tsjechië. Tsjechië had de dag ervoor verrassend Italië verslagen (61-58). Ze hielden langer stand tegen de Cats, maar het mocht niet baten. Overtroffen op alle gebieden van het spel door de meer ervaren Belgische Cats. Ze werden logischerwijs zwaar verslagen door onze landgenoten: 84-41. Opnieuw toonden de Belgen de volle omvang van hun immense kwaliteiten. Emma Meesseman was opnieuw de meest effectieve speelster in beide divisies. In ‘slechts’ 24 minuten op de Israëlische vloer scoorde ze 24 punten, pakte ze 11 rebounds en gaf ze 6 assists. Dat is je vergeven! Julie Allemand was al even beslissend en deelde 11 assists uit voor 12 punten en 3 rebounds.

Italië zet de Belgian Cats aan het twijfelen

Op zondag slaagden de Belgian Cats er opnieuw in om Italië, 14e op de wereldranglijst en 6e in Europa, te verslaan: 72-64. Dit keer moesten ze echter een punt incasseren. Deze keer moesten ze harder vechten om aan het langste eind te trekken. “We hebben deze wedstrijd op karakter gewonnen”, zei de coach van de Cats, de Fransman Rachid Méziane. “Voor ons was het een test op ware grootte die ons goed van pas zal komen in de rest van de competitie.”

België kwam voor het eerst in de competitie op achterstand, zowel aan het begin van de wedstrijd als toen de geldtijd naderde (56-60), maar raakte nooit in paniek. Ze vertrouwden langer dan normaal op hun back five. En uiteindelijk trokken ze aan het langste eind, vooral dankzij de kalmte van Emma Messemann en de vastberadenheid van Allemand, die 39 minuten speelde! Maar ook de lengte van Kyara Linskens (1m93), de onzelfzuchtigheid van Julie Allemand (11 assists) en de nauwkeurigheid van die andere Julie, Vanloo. Die laatste was ontketend en scoorde 23 punten, waaronder 5 driepunters die hen goed deed op bepaalde sleutelmomenten.

Nu de eerste missie van de Belgen volbracht is, is het eindelijk tijd om serieus werk te maken van dit toernooi. De drie dagen rust zullen de Belgian Cats goed doen om even op adem te komen voordat ze alles op hun pad proberen te vegen.