© PHOTO BY ALAMY

Cian Uijtdebroeks: Een toekomstige Tour-winnaar?

Negende in de Ronde van Catalonië, zesde in de Ronde van Romandië en zevende in de Ronde van Zwitserland. Cian Uijtdebroeks is nu volledig aangepast aan de WorldTour. De man uit Hannut blijft gestage vooruitgang boeken, zoals blijkt uit zijn zesde plaats in het Belgisch kampioenschap tijdrijden in Herzele op donderdag.

De schade aan de Tour de France beperken

Hoewel hij zich nog niet kan meten met de besten in de sport, kan Cian Uijtdebroeks de schade beperken in de oefening tegen de draver. “Ik moet mijn positie op de motor en mijn aerodynamica nog verfijnen. Het is een project van meerdere jaren”, legde hij uit na de laatste etappe van de Tour de Suisse. Als de weg omhoog gaat, kan hij zich meten met de besten.

“Ik heb mezelf verrast. Ik kan reageren op aanvallen en zelfs sprinten. Daar was vorig jaar geen sprake van.” Zondag is het tijd voor een ander aspect van het werk: wrijven. De jongeman zal zijn best doen om zijn kopman Jordi Meeus te helpen op het vlakke parcours in Izegem. Ellebogen is niet zijn specialiteit, maar ook op dit gebied moet hij verbeteren als hij wil schitteren in een grote ronde.

Cian Uijtdebroeks heeft alles in zich om de Tour de France te winnen

Wanneer zal hij in staat zijn om in de grote competities mee te spelen? In dit opzicht zal de Ronde van Spanje, zijn eerste poging in een drieweekse wedstrijd, een goede indicator zijn. De 20-jarige Belg gaat erheen zonder enige druk. “Ik droom van een top 10-klassering, maar als dat niet lukt, maakt het niet uit. Ik moet vooral ervaring opdoen. Moet mijn lichaam en geest de drie weken geven die ik nodig heb om een andere renner te worden.” In ieder geval, met zeven topfinishes, zal de atleet genoeg mogelijkheden hebben om zichzelf te testen.

Zijn trainer John Wakefield gelooft in het potentieel van zijn protegé. En stelt zich voor dat hij op een dag de Tour de France wint. “Hij heeft alles wat nodig is. Zowel fysiologisch als mentaal. We weten dat hij nog veel ruimte voor verbetering heeft. Maar hij heeft een enorme ambitie en de mentaliteit van een grote professional. Hij bekommert zich om elk detail”, benadrukte hij in een interview met Sporza. Zijn opmerkingen komen overeen met die van de Belgische jeugdtrainer Carlo Bomans. “Hij leeft al als een professional. Hij zal het ver schoppen,” voorspelde hij.

De route van een begenadigd renner, van kampioen Wallonië tot de Tour de France

Sinds hij op 13-jarige leeftijd begon met wielrennen, heeft Cian Uijtdebroeks een uitzonderlijk getalenteerde carrière gehad. Hij was al getalenteerd in de categorie aspiranten. Vervolgens domineerde hij de categorie cadetten (Belgisch Kampioen, Waals Kampioen, heuvelklim). Acrog-Balen BC verwelkomde Cian het jaar daarop in zijn junior-structuur.

Belgisch kampioen op 19-jarige leeftijd

In zijn eerste wedstrijd, Kuurne-Bruxelles-Kuurne, verpletterde hij de concurrentie door solo te winnen, in de voetsporen van een zekere Remco Evenepoel twee jaar eerder. Sindsdien wordt hij constant vergeleken met de man uit Scheepdaal. Zijn prestaties vielen op bij Auto-Eder, de reserveploeg van het Duitse wereldteam Bora-Hansgrohe. BH wierf hem aan voor zijn tweede jaar op U19-niveau. Dat seizoen won hij prestigieuze wedstrijden, zoals de Classique des Alpes en Aubel-Thimister-Stavelot. Ook werd hij Belgisch kampioen tijdrijden vóór Alec Segaert, een andere grote hoop voor het Belgische wielrennen die net tweede was geworden in zijn eerste Belgische Elite-kampioenschap in hetzelfde evenement.

Professioneel wielrenner op 20-jarige leeftijd

In 2022 was het tijd om een keuze te maken. Na gesprekken met een tiental ploegen sloeg hij de U23-categorie over en ging hij rechtstreeks naar de profs bij Bora-Hansgrohe. Zijn profdebuut was bemoedigend, met een derde plaats in de Sibiu Tour in Roemenië en een zevende plaats in de Ronde van Noorwegen. Bovenal won hij de Tour de l’Avenir, de Tour de France gereserveerd voor renners onder de 23 jaar. Zijn drie WorldTour Top 10’s in 2023 voorspellen veel goeds voor een goede Ronde van Spanje.

Als het experiment slaagt, ligt het project Tour de France 2024 volgende winter op tafel. Vroeg of laat zal de Belgische klimmer strijden om de overwinning in de Grande Boucle en waarom geen volledig Belgisch duel met Remco Evenepoel? De Sloveen Tadej Pogacar en de Deen Jonas Vingegaard, de twee favorieten voor de editie van 2023, zijn gewaarschuwd.