Les Belgian Cats qui célèbre la victoire de l'euro 2023

EK vrouwenbasket: Belgian Cats aan de leiding in Europa

De mooiste bladzijde uit de geschiedenis van het Belgische basketbal werd deze zondag geschreven in Ljubljana. België won de gouden medaille op het EK vrouwenbasket en won die prijs voor het eerst in zijn geschiedenis. In de finale versloegen de Belgian Cats Spanje (64-58) na het uitschakelen van titelhouders Servië in de kwartfinales en Frankrijk in de halve finales.

Een foutloze reeks die werd bekroond met een ongekende titel voor Belgisch basketbal. Na bronzen medailles in 2017 en 2021, klommen de Belgian Cats dit keer naar de hoogste trede van het Europese podium.

“Ik kan het nog steeds moeilijk geloven. We zijn vanaf nul begonnen en hebben alles de afgelopen zes jaar opgebouwd. Dit is het mooiste moment dat we ooit samen hebben meegemaakt en we zullen het nooit vergeten,” zei de Belgische ster Emma Meesseman na de finale.

Belgian Cats in recordmodus

Hoewel de Belgen in de finale hard moesten vechten om de Spanjaarden te verslaan, was deze ongeëvenaarde titel ruimschoots verdiend. Het Belgische team heeft het hele toernooi indruk gemaakt. Zo bleef het hele toernooi ongeslagen, met zes overwinningen uit zes wedstrijden.

Het brak verschillende records. Te beginnen met het record voor de meeste assists in een EK-wedstrijd (37). Dit was in de toernooi-opener tegen Israël. De Belgische spelverdeler Julie Allemand schreef ook geschiedenis met haar 8 assists op zondag (record voor assists in een Eurofinale). Met een gemiddelde van 8,7 assists per wedstrijd (52 in totaal) veegde ze de lei schoon van het Eurorecord dat de Sloveense Nika Baric in 2021 vestigde.

MVP Emma Meeseman

Als bewijs van hun enorme prestaties slaagden de Belgian Cats erin om drie speelsters bij de beste vijf van de Euros te plaatsen: Emma Meesseman, Julie Allemand en Julie Vanloo.

Emma Meesseman, de topscorer van het toernooi, werd verkozen tot MVP van het toernooi. Ze behaalde een gemiddelde van 21,7 punten, 8,7 rebounds en 5,2 assists. Emma werd ook de eerste speelster in de geschiedenis die een triple-double scoorde in een Euro-wedstrijd.

De grote Kyara Linskens werd uitgeroepen tot beste speelster van de finale, die ze afsloot met 18 punten en 15 rebounds.

Volgende doel: de Olympische Spelen van Parijs 2024

Nu ze de Europese top hebben bereikt, gaan de Belgian Cats volgende zomer een mondiale uitdaging aan op de Olympische Spelen. Als zevende op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio, gaat het Belgische team voor nog een historische medaille in de Franse hoofdstad. Maar eerst moeten ze door een preolympisch kwalificatietoernooi in februari.

De Belgische Cats op de Euros

2017 : 3e

2019 : 5e

2021 : 3e

2023: 1e