Philipsen sur le podium de la 6ème étape du tour de france

Philipsen: drie op een rij?

Vrijdag 7 juli, een glimlach voor de sprinters die de Pyreneeën hebben overleefd. Ze maken kans op een overwinning in Bordeaux, een perfecte sprintmogelijkheid. Een klassiek scenario: een ontsnapping, weer opgepikt als de finish nadert. En nadien een massasprint in de stad, bekend als de ‘Parel van Aquitanië‘. Welke treinen hebben de afgelopen dagen geleden? Wie zijn de favorieten voor dit soort finale? Welke online weddenschappen moet je doen? Dit zijn de vragen die we zullen proberen te ontcijferen.

Een gouden kans voor de sprinters

Mont-de-Marsan – Bordeaux (169,9 kilometer): de zevende etappe van de Tour de France 2023. De derde kans voor de grootste dijen van het peloton. Met weinig randzones die het peloton waarschijnlijk zullen verstoren, is het zeer onwaarschijnlijk dat er pogingen zullen worden ondernomen om een rand te bereiken. De gevarenzone zal de afslag van Saint-Croix-du-Mont zijn. Die ligt op 54 kilometer van de finish. Maar de vele dorpsdoorsteken die volgen, moeten elke poging tot een Trafalgar-coup verijdelen. Vooral als de windrichting optimaal lijkt. Maar naarmate hij dichter bij de Atlantische kust komt, zwakt zijn kracht af (van 15 km/u naar 7 km/u. Dus het zal niet veel helpen bij het initiëren van een waaier.

Een technische benadering van een klassieke sprint

7,9 kilometer van de finish: een serie rotondes die het peloton moeten rekken

5,5 kilometer van de finish: splitsing naar links

3,7 kilometer van de finish: bocht naar rechts

3,2 kilometer van de finish: U-bocht om terug te keren naar Pont Saint-Jean

1,9 kilometer van de finish: overstap naar de Quais

500 meter van de finish: passage over de gewone stadskasseien van de Place de la Bourse.

Uitzicht vanaf de finish: Place des Quinconces

Philipsen: Het Monster voor de triple?

In deze Tour de France 2023 zag Jasper Philipsen er formidabel uit. Hij bewijst momenteel onverslaanbaar te zijn. Zijn partnership met Mathieu van der Poel doet wonderen. Zozeer zelfs, dat de groene trui in deze editie van de Grande Boucle onverslaanbaar lijkt. Veruit de beste sprinter ter wereld. De trein van Alpecin-Deceuninck lijkt echter niet te stoppen. Met het voordeel van positie en kracht zijn er maar weinig renners die op gelijke voet kunnen concurreren. Kan de grote favoriet in Bordeaux zijn derde sprint op rij winnen? Vijf, inclusief de laatste twee in de Tour van 2022.

Een lange weg naar de cross voor Fabio Jakobsen

Gekneusd en gehavend sleept Europees kampioen Fabio Jakobsen (7) zich voort sinds zijn zware val in de finale van Nogaro. In de huidige omstandigheden is het moeilijk een man met pijn te vertrouwen. Is hij 100%, dan is Fabio (Soudal-Quick-Step) de nummer 1 tegenstander van Philipsen. Zal hij de optimale snelheid hebben om de overwinning op te eisen? Hij en Michael Mørkøv in het bijzonder kunnen wonderen verrichten. Maar gezien de huidige omstandigheden is het moeilijk om in zijn kansen te geloven.

Caleb Ewan, de echte nummer 1?

De Australiër Caleb Ewan (5) stond twee keer op het podium achter Philipsen. Hij is er niet in geslaagd Philipsen te verslaan. In Nogaro had de Belg een lange weg afgelegd en domineerde hij de sprinter van Lotto Dstny dankzij zijn snelheid. Het wordt nu ingewikkelder voor de Pocket Rocket. Jasper de Buyst is gekneusd. En Jacopo Guarneri moest de Tour verlaten na een valpartij. De Aussie, die last heeft van plaatsingsproblemen, is er tot nu toe in geslaagd om de juiste wielen vast te houden om in een ideale positie te komen. Dit is een racepatroon dat hij zal moeten voortzetten als hij enige hoop wil hebben om te winnen. Een downwind sprint is nooit een goed idee voor hem. Vooral niet als het helemaal vlak is. Zal hij in staat zijn al deze tekortkomingen goed te maken?

Wedden op Dylan Groenewegen?

Dylan Groenewegen (11) zal nauwelijks een geschiktere sprint vinden dan deze. De Nederlander van Jayco-AlUla is formidabel als de etappe volledig vlak en recht is. Zijn grootste probleem is nog steeds zijn slechte positionering. Luka Mezgec moet die proberen te compenseren. Het is dus een kwestie van positie als hij zijn volledig potentieel wil benutten.

Wedden op consistentie?

Jasper Philipsen slaagde er de laatste twee keer in om te zegevieren. Caleb Ewan zat toen op de doos. Phil Bauhaus (11) was de derde man in deze sprints. De sprinter van Bahrain Victorious, een echte adept van technische sprints, had twee mooie finishes die bij hem pasten. Het gebrek aan kronkeligheid, zodra de kades zijn gepasseerd, zou een doorn in het oog van de Duitser kunnen zijn. De enigszins smalle weg is gunstig voor zijn plaatsing vooraan zodra hij het punt is gepasseerd. De vraag is hoe Nikias Arndt zijn sprinter kan sublimeren in ongunstige omstandigheden.

Gaan we sprinten bij Jumbo-Visma?

“Ik hoop ooit op het podium te staan als ritwinnaar, maar ik weet niet of dat morgen mogelijk is. Het is een etappe voor pure sprinters. Ik concentreer me liever op de finish in Limoges.” Met deze uitspraak zijn de bedoelingen van Wout van Aert (16) duidelijk. De Belgische renner van Jumbo-Visma gaat niet sprinten in Bordeaux. Met alle ogen gericht op de volgende dag, lijkt dit de kans voor Christophe Laporte (101) om zijn kaart te spelen.

Maar het feit dat Jonas de gele trui van algemene leider heeft teruggewonnen, zal deze kans niet sluiten. Het belangrijkste doel is om Jonas Vingegaard te beschermen en te voorkomen dat hij breuken krijgt. Als Wout van Aert hen met moeite kan verslaan, is het onwaarschijnlijk dat de Fransman hetzelfde kan presteren als in de Dauphiné.

De onbekende Sam Welsford?

Tijdens zijn eerste Grand Tour vindt Sam Welsford (21) een sprint die past bij zijn intrinsieke eigenschappen. Zijn grootste probleem ligt in zijn vermogen om de wielen van zijn ploegmaats vast te houden. Daardoor werd hij veel te vaak misplaatst. Technisch gezien zou deze sprint John Degenkolb en Nils Eekhoff in staat moeten stellen om hun talenten volledig tot uiting te laten komen. Maar hoe zit het met zijn duurzaamheid na twee zware bergetappes? Zal hij de benen hebben? Hoe zal zijn positie eruit zien als hij de kades bereikt? Als hij bij de koplopers hoort, heeft hij de snelheid om zich met de besten te meten.

Dezelfde problemen voor Jordi Meeus

Als het gaat om slecht geplaatste sprinters, is Jordi Meeus (41) een van de slechtste presteerders. Hij is verre van de beste sprinter en heeft tot nu toe niet de harmonie kunnen vinden die hij zocht met Danny van Poppel. De kronkelige aanpak helpt de Belg van Bora Hansgrohe niet. In het wiel van zijn pilootvis aan de waterspiegel maakt hij een reële kans om te winnen. Maar hij moet dat stuur nog wel vasthouden…

Op zoek naar de 35e Tour de France-zege

Mark Cavendish (13) is op zoek naar het absolute record voor Tour de France-overwinningen. De ‘Manx Missile’ is zo dichtbij en toch zo ver van zijn doel. De kasseizone zou langer zijn en hij zou een bonus vinden in de laatste 200 meter. Of het nu toeval is of niet, de man van het eiland Man is vaak een man van de geschiedenis.

Bordeaux staat erom bekend 15 keer de finish van een etappe in de Tour de France te hebben gehost, waaronder een flink aantal sprints. De meest recente was in 2010. Het was de sprinter van Astana Qazakstan die deze won met HTC-Colombia. Zonder een echte trein weet hij zich te sublimeren om de juiste wielen te nemen in een Grand Tour. Zonder de snelheid van weleer zal het moeilijk worden om te winnen. Maar onderschat hem niet als snelste renner in de eerste sprint.

Snelheid verliezen

Zowel Mads Pedersen (26) als Alexander Kristoff (81) lijken in deze Tour de France niet de nodige snelheid te hebben om in dit gezelschap te schitteren. Het zijn slijtage-renners, die het ongetwijfeld goed zullen maken als de koersdagen zich opstapelen.

Te vlak voor hen?

Biniam Girmay (41), Corbin Strong (301) en Bryan Coquard (51) vinden een sprint die zeker niet handgenaaid is voor hun karakteristieken. Liefhebbers van sprints die wat kleiner of pittiger zijn, zullen het moeilijk krijgen (zelfs als ze goed geplaatst zijn) om wonderen te verrichten in Bordeaux. Tot ziens in Limoges voor een sprint die veel beter bij hen past.

Onze voorspelling: Het is moeilijk om de ene sprint na de andere te winnen, zelfs als je de beste ter wereld bent. Het verstand zou zeggen dat we moeten gaan voor een overwinning van Dylan Groenewegen, maar durf zou gaan voor romantiek. Mark Cavendish voor een overwinning die de geschiedenis zal ingaan.