Sportweddenschappen: een herhaling van de Granon-etappe?

Op donderdag 6 juli krijgen de renners van de Tour nog een kans om zich te uiten in de Pyreneeën. Tot ieders verrassing slaagde Jay Hindley erin om de gele trui van de Tour de France te pakken door te winnen in een ontsnapping. Jonas Vingegaard van zijn kant gaf Tadej Pogacar een klap op zijn achterhoofd door in te halen. Maar vooral door hem te degraderen tot 53 seconden in het algemeen klassement. Zal Jumbo-Visma de gok wagen om nog een stapje verder te gaan en Pogacars hoofd onder water te steken? Of is het belangrijker om weer op de koplopers te vertrouwen? Ontdek alles wat je nodig hebt voor je sportweddenschappen.

Sportweddenschappen: Een scenario beslist door Jumbo-Visma

Tarbes – Cauterets-Cambasques (144,9 kilometer): de eerste topfinish van deze Tour de France 2023, met een reeks legendarische Pyreneeënpassen. Col d’Aspin, Col du Tourmalet en Cauterets-Cambasque. Het scenario van vandaag heeft alle kenmerken van totale besluiteloosheid. Nu Bora Hansgrohe de leiding heeft over de achtervolging op ontsnappingen, is één ding zeker. De Duitse ploeg wil het liefst een ontsnapping controleren van mannen die niet erg gevaarlijk zijn in termen van het algemeen klassement en dus de vluchters laten ontsnappen. Hoewel Cauteret minder steil is dan de Col du Granon, heeft de etappe een vergelijkbaar positief hoogteverschil en een bijna identieke totale afstand. De klim is 3.900 meter, vergeleken met 4.000 meter in de legendarische etappe van 2022, over een afstand van ongeveer 150 kilometer.

Sportweddenschappen op Pogi

Tadej Pogacar, die op de steilste hellingen van de Granon was uitgevallen. Door de omstandigheden in het voorjaar is de voorbereiding van de Sloveen dit jaar ingekort. In theorie heeft hij geen tempo meer, maar ‘Pogi’ zou met de dag beter moeten worden. Hij pakt de hellingen die hij mist. Zal hij genoeg hebben om de Grande Boucle om te draaien in de derde week? Niemand weet het.

Natuurlijk moeten Jonas Vingegaards Jumbo-Visma en Jonas zelf zich zorgen maken. Het idee om het patroon van etappe 11 van de vorige editie te reproduceren moet bij de Nederlanders zijn opgekomen. Het doel is om de grootste bedreiging, de leider in de Emiraten, zo ver mogelijk naar achteren te duwen. Om de mogelijkheid van een comeback door de ‘nieuwe Kannibaal’ te neutraliseren.

Online sportweddenschappen: Waar moet de leidersrace beginnen?

De eerste pas van de dag, de Col d’Aspin, is vergelijkbaar met de Col du Télégraphe. Als Jumbo-Visma de grote slag wil slaan, zal het dan de 12 kilometer van deze klim van 6,4% gebruiken?

De Col du Tourmalet behoeft geen introductie. Het boegbeeld van de Pyreneeën, de hellingen van de Tourmalet zouden het lanceerplatform kunnen zijn voor de ‘slacht de vijand’-operatie. Een lange pas van 17 kilometer met drie mogelijke opties. Laat het over aan de Bora-ploeg, neem over en bepaal het tempo in afwachting van de laatste klim. Of start de grote spin en zet de grote achtervolging in.

De klim naar het Cambasque-plateau mag dan lang zijn (16 kilometer) maar het is niet de steilste (5,4%).

De voet van de laatste sectie is 10% gedurende 2,5 kilometer, maar is dat genoeg om gaten te creëren en een solo sprint naar de overwinning te maken? Deze versie van Jonas Vingegaard en het gat dat hij lijkt te hebben met de concurrentie kan ons met recht doen geloven dat het mogelijk is.

Een Danteske etappe die een bouwplaats belooft. En goed is voor je sportweddenschappen?

Afscheid van het stralende weer van de vorige dagen, maar het is nu tijd voor afkoeling, met de hele dag door buien. Dit belooft moeilijkheid aan moeilijkheid toe te voegen. Maar het zal vooral bepaalde renners bevoordelen die uitblinken in moeilijke omstandigheden. Tadej Pogacar vindt een soort bonus bij regenachtig weer. Zozeer zelfs dat hij, voor zover hij zich kan herinneren, nog nooit heeft gehaperd in deze omstandigheden tijdens een drie weken durende wedstrijd. Zal hij een soort motivatie vinden om de zaken om te draaien en verloren tijd in te halen? Dit is interessant voor sportweddenschappen.

Alle kansen zijn verkeken voor Jumbo-Visma

Niemand weet het, maar iedereen vermoedt het. Jumbo-Visma heeft de sleutel in handen om te weten of de kopgroep kans maakt op de overwinning. Een van de aanwijzingen die zou kunnen helpen bij het bepalen van hun ambities zou zijn om Wout van Aert naar voren te zien proberen te komen. De aanwezigheid van de Belg als satellietrenner, een echt steunpunt in de ontsnapping, zou het voordeel hebben om de Belg later in de etappe terug te pakken.

Vooral op de top van de Tourmalet, zodat hij de afdaling kon maken, in de korte vallei kon rijden en de weg kon wijzen naar de uitlopers van Cauterets. Vanaf dat moment zou Jonas Vingegaard (2.75) het karwei moeten afmaken in het korte deel met dubbele cijfers van de slotklim. Er was geen twijfel dat de winnaar van de Tour de France zijn geluk zou beproeven in Ferme Basque. Zijn succes is echter iets twijfelachtiger.

De beoogde sectie is niet zo lang en steil als die van Marie Blanque was. Slechts 3,5 kilometer aan 8,9%.

Bovendien is het gebied, zodra de helling afneemt, grotendeels blootgesteld aan de wind.

Hoewel de wind licht lijkt, moet je oppassen voor de windstoten, die volgens de voorspellingen sterk en waarschijnlijk ongunstig zullen zijn. En dat is geen goed nieuws als je hoopt tijd te winnen.

Conclusie Jumbo-Visma en sportweddenschappen

De Jumbo-Visma-strategie kan tweeledig uitpakken. Het kan gebaseerd zijn op een aanval van de Tourmalet om Tadej Pogacar buiten bereik te brengen. Of het kan gebaseerd zijn op wachten op de slotklim. Eén ding is zeker: de Deen moet in de vallei begeleid worden om Pogacar zo ver mogelijk terug te dringen. Zeker als de voorspelde ongunstige wind wordt bevestigd. Hoewel de vallei iets meer dan een dozijn kilometer kort is, zal een groep altijd het voordeel hebben. Durf je sportweddenschappen te plaatsen op die strategie van Jumbo Visma?

Geraakt maar niet gezonken

Terug naar de realiteit voor Tadej Pogacar (6). Geruststellend tijdens het Baskische weekend, kon de Sloveen niets doen aan de start van Jonas Vingegaard. Net als in 2022 moest hij genoegen nemen met de sterkste van de rest tegen de Deen. Maar zoals we weten, is Pogi nooit berustend. Je moet altijd op je hoede zijn voor een gewond dier. Hij is zeker niet kansloos voor de eindzege, maar hij zal moeten vertrouwen op tijd. Tijd om zijn ritme terug te vinden, tijd om de gemiste percentages in te halen, tijd om 100% te zijn. Maar zijn tegenstander zal dat niet zo zien.

Goed nieuws voor Pogi vandaag. Het regenachtige weer zou hem een voordeel moeten geven. Hij is een echte liefhebber van moeilijke weersomstandigheden en is bedreven in grote solo-aanvallen als de regen op het peloton valt. Om het nog erger te maken, zou de wind het enthousiasme van Vingegaard op de Tourmalet moeten temperen en op zijn minst zijn aanval in Cauterets moeten vertragen. Als de leider van Jumbo-Visma de sterkste is, is de leider van UAE Emirates intrinsiek de snelste.

In de laatste 100 meter, in het geval van een sprint, met twee of meer renners, heeft Pogacar de kracht om te winnen.

Aanwezig en discreet

Jai Hindley (21) toonde zijn kracht om de ritzege en de leiderstrui te pakken. De Australiër is één van de favorieten voor het eindpodium en heeft een goede snelheid als de etappe minder selectief is dan verwacht. Als de finish niet beslist wordt in een mano-a-mano tussen de twee favorieten, dan heeft de gele trui alle kans. De aandacht moet echter worden gericht op twee andere renners.

Mattias Skjelmose (26) heeft laten zien een goede klant te zijn als het gaat om het laten zien van zijn stootkracht. De vraag zal zijn of de kopman van Lidl-Trek van plaats kan wisselen met de kopmannen op de Tourmalet. Albulapas in Zwitserland heeft zijn grenzen in dit gebied laten zien. De etappe is zijn eerste grote test. De echte uitdager moet de Fransman David Gaudu (71) zijn. Als een van de snelste klimmers op de Marie Blanque is de leider van Groupama-FDJ stilletjes op weg naar het podium in Parijs. Gerustgesteld over zijn conditie na een totaal mislukte Dauphiné, lijkt zijn vorm optimaal voor zijn grote doel. Zozeer zelfs dat hij regelmatig wordt onderschat in de hiërarchie. Goed nieuws voor gokkers die willen wedden op een podiumplaats vandaag?

Breakaways die nog steeds een kans hebben

Vanaf het begin is het duidelijk dat Félix Gall (16) vooraan zal staan om zijn beste klimmerstrui te verdedigen. Met 6 minuten achterstand in het algemeen klassement is de Oostenrijker geen bedreiging. In uitstekende vorm, zullen weinigen in staat zijn om de AG2R-klimmer te verslaan. Zal hij aan het einde van de etappe niet te kort komen om te winnen met twee ontsnappingen op rij?

Vooral omdat hij ongetwijfeld zal moeten concurreren met Daniel Felipe Martinez (31), die duidelijk interesse heeft getoond in de bolletjestrui van beste klimmer. Zijn sprintkracht is veel formidabeler. Dat maakt hem een dubbele bedreiging. Zowel voor de punten aan de top van de moeilijkheden als aan de finish voor de ritzege.

Een andere kandidaat die geïnteresseerd is in de dubbele doelstelling, Neilson Powless (41), zal proberen om zichzelf naar voren te projecteren. De vraag voor de Amerikaan van EF Education EasyPost zal zijn hoe om te gaan met de moeilijkheden en vooral hoe hij zijn inspanning kan beheersen. In plaats van zuinig te zijn met zijn inspanning, zou zijn verlangen om het te goed te doen wel eens averechts kunnen werken op de hellingen van de Tourmalet.

Weersomstandigheden waar ze van houden

“Het is het weer waar ik van hou” waren de woorden waarmee Thibaut Pinot (21) zijn tevredenheid uitsprak tijdens de etappe van Prat d’Albis. De Franse klimmer, in zijn laatste profseizoen, koerst op een ontspannen manier. Als beschermengel van David Gaudu mag hij in bepaalde etappes voor zichzelf koersen. Dat was gisteren niet het geval. Logisch, want de etappe van vandaag past beter bij zijn karakter. Als winnaar van de Tourmalet in 2019 is hij een van de beste klimmers ter wereld als de omstandigheden goed zijn. De Fransman heeft een enorme slagkracht in de sprints bergop en voldoet aan alle voorwaarden om te winnen. Hij slaagde er onlangs in de Giro d’Italia twee keer ternauwernood niet in.

En wat vindt de rest?

Dylan Teuns

In zijn zoektocht naar ritwinst heeft Dylan Teuns (41) vergelijkbare omstandigheden gevonden als zijn overwinning in Le Grand Bornand. De aard van de start zou hem moeten bevoordelen. Helaas zou het feit dat hij meer een puncher is dan een klimmer zijn ondergang kunnen blijken tegen de beste klimmers in het veld.

Enric Mas vs Ruben Guerreiro

Movistar, met de terugtrekking van Enric Mas, moet zijn kaarten op tafel leggen. Ruben Guerreiro (31) is waarschijnlijk de beste optie voor de etappe van vandaag. Als winnaar van Roccaraso in de Giro van 2020 onder erbarmelijke omstandigheden, is hij een van die renners die je niet mee wilt nemen naar de sprint. Laten we hopen dat hij de percentages die hij miste op de Route d’Occitanie niet hoeft in te halen.

Ben O’Connor en Félix Gall

Zal Ben O’Connor (51) één van die renners in de Top 20 zijn die weg kan komen? De kopman van AG2R zou één van de grote namen kunnen zijn onder de vluchters van vandaag. Als dat het geval is, wordt Félix Gall een luxe ploegmaat om zijn kopman in staat te stellen op te schuiven in het algemeen klassement. De truc zal zijn voor ‘Benno’ om solo te winnen. Een finish in een kleine groep zou nadelig voor hem zijn.

Hoe zit het met Nans Peters, Jonathan Castroviejo, Guillaume Martin, Tobias Halland Johannessen, David de la Cruz, Rui Costa en co, die een speeltuin zullen vinden waar ze van zullen genieten?

Onze voorspelling

De romantiek van een eeuwige overwinning. Thibaut Pinot voor een definitief afscheid van de Tour de France. De afsluiting van een carrière waar iedereen op hoopt. Onze voorspelling van de dag: een overwinning in een sprint met een kleine kopgroep.