Madouas pendant le tour de france

Sportweddenschappen: een eerste slag in de Pyreneeën?

Op woensdag 5 juli is het de beurt aan de waaghalzen. Dan kunnen ze hun zegje doen over de Tour de France van 2023. Na twee kansen voor de puncheurs en kopmannen in Baskenland en twee kansen voor de sprinters, is het tijd voor de ontsnappers. De etappe van Laruns zou de volgende vraag moeten oproepen. Is het een goed idee om sportweddenschappen te plaatsen op een nieuwe slag van de leiders?

Tips voor sportwedden: een copy-paste van 2020

Pau – Laruns (162,7 kilometer): etappe 5 van de Tour de France 2023 tussen Pau en Laruns is geen onbekende voor het profpeloton. De laatste tachtig kilometer zijn een kopie van de gedenkwaardige etappe in 2020. Statistisch gezien is de eerste bergetappe voorbehouden aan de hardcore renners.
Maar de tweede bonus (8-5-2) op de top van de Col de Marie Blanque kan de kaarten herschikken in het voorkeursscenario. De dubbelcijferige hellingen van de Col de Marie Blanque zouden de mogelijkheid kunnen bieden om enkele aanvallen te lanceren binnen het leidende peloton.

Met de bonus aan de finish (10-6-4) vindt Tadej Pogacar opnieuw een speeltuin waar hij zijn voorsprong op Jonas Vingegaard kan uitbreiden. Zeker niet slecht voor sportweddenschappen. De Emiraten zouden echter liever de gele trui laten gaan om de ploeg te sparen voor de komende etappes. Zoals we allemaal weten, rust de verantwoordelijkheid voor het achtervolgen van ontsnappers in heuvelachtige- en bergachtige etappes op de schouders van de laatste. De uren zijn geteld voor Adam Yates, die vier dagen in het geel zal hebben genoten.

Sportweddenschappen op een loterij

De eerste top van de dag, de Col de Soudet (15,2 kilometer aan 7,2%), ligt op slechts 75,2 kilometer van de finish. De voet van deze moeilijkheid ligt iets minder dan twee uur in de wedstrijd, die op volle snelheid wordt gereden. Wat in het voordeel is van grote motoren, is dat de kopgroep zich zou zich moeten vestigen op het eerste vlakke deel van de etappe. Voor de pure klimmers zal het een kwestie zijn van weten hoe te vertrouwen op teamgenoten om naar voren te komen.

De Col d’Ichère (4,2 kilometer aan 7%) zou de ideale plek kunnen zijn voor renners die minder goed tegen steile beklimmingen kunnen.

Want de Col de Marie Blanque (7,7 kilometer aan 8,6%) zal niemand een plezier doen. Beginnend in een vriendelijke vermomming (3,7 kilometer aan 5%), laten de meest vijandige hellingen uiteindelijk de gemene tanden van deze moeilijkheidsgraad zien.

De laatste vier kilometer bieden een terrein dat elke groep zou kunnen laten imploderen. Met stijgingen van respectievelijk 10%, 12%, 13% en 10% is Marie Blanque een veeleisende- en meedogenloze pas.

Tijd om wakker te worden

De gunstige wind gedurende de dag zal de renners onverbiddelijk richting de finish in Laruns duwen. Reden te meer om optimistisch te zijn op elk niveau van de race.

Niet vastgestelde sportweddenschappen op de top van Marie Blanque

Zoals de beelden van 2020 laten zien, is het nemen van de leiding op de top geen garantie voor het winnen van de wedstrijd. Het was inderdaad pas met 20 seconden voorsprong dat Marc Hirschi de overstap maakte. De overwinning glipte uiteindelijk door zijn handen. Na bijna zeventien kilometer lang moeite te hebben gedaan om zijn voorsprong op de achtervolgende groep te behouden.

Een niet te stoppen Wout van Aert?

In de loop van de eerste vier etappes was Wout van Aert een van de kaarten op tafel. Zo niet de favoriete kaart. Helaas viel de Belg net buiten de boot in San Sebastián. Dit leverde hem een enorme furore op die iedereen zich zal herinneren. Hoewel Limoges de beste optie lijkt voor de resterende etappes van de week, heeft hij geen geheim gemaakt van zijn ambities voor alle etappes. Laruns mag niet buiten beschouwing worden gelaten. De duizendpoot van Jumbo-Visma kan op elk terrein schitteren. Maar bovenal heeft hij de motor om met gemak weg te rijden uit het peloton.

De vraag over zijn aanwezigheid in de ontsnapping rust niet alleen op zijn wil, maar vooral op die van zijn ploeg. Op slechts 16 seconden van de gele trui heeft WVA een optie om de trui over te nemen van Adam Yates. En dat zouden de Emirates niet erg vinden. De sprinter van Killer Wasps is geen bedreiging in het algemeen klassement. Bovendien zou het aanbieden van de trui aan de rivaliserende ploeg een vergiftigde kelk zijn.

De mannen van Frans Maassen en Arthur van Dongen zullen in de komende etappes voor de achtervolging moeten zorgen. In het voordeel van een Emirati-ploeg die van deze last verlost is. Als ze mee mogen in de ontsnapping, zullen ze zich moeten ontdoen van deze formidabele rouleur, goede klimmer en uitstekende sprinter. Een echte vogelverschrikker, daar is geen twijfel over mogelijk, vooral omdat de Belg hoektanden heeft.

Neilson Powless, een betrouwbare gok?

In de loterij is er één renner wiens aanwezigheid nauwelijks twijfelachtig is. In zijn zoektocht naar een ritzege en ook in de verdediging van de beste klimmerstrui, zal Neilson Powless vooraan staan. Met 18 punten in de polka-dot trui, wordt de trui van de Amerikaan bedreigd door iedereen in de ontsnapping. 32 punten worden toegekend in totaal, inclusief 20 op de top van de Col du Soudet. Er is geen twijfel dat deze keer de punten naar de EF Education EasyPost renner zullen gaan. Dat gezegd hebbende, heeft hij alle kwaliteiten die nodig zijn om te schitteren in dit soort etappes. Maar hij moet oppassen dat hij niet overdrijft in het begin en koste wat kost probeert mee te gaan in de ontsnapping.

Tijd voor Groupama-FDJ om aan te vallen?

Op de avond van de eerste etappe was alles mogelijk in het algemeen klassement. David Gaudu is nu in een goede positie om een team te hebben dat volledig voor zijn zaak gaat. Marc Madiot kondigde echter voor de Tour de France aan dat bepaalde renners kansen zouden krijgen om hun persoonlijke kaart te spelen. Onder andere Thibaut Pinot en Valentin Madouas werden genoemd. Beide renners verloren zondag tijd in San Sebastián. Een vervanger voor Pinot zal ongetwijfeld niet welkom zijn. De Franse klimmer heeft minder dan 3 minuten achterstand. Het is een heel andere zaak voor de Franse kampioen. Met 3 minuten 08 achterstand op Yates, lijkt de 10e geplaatste renner in de Tour de France van 2022 niet echt een geloofwaardige bedreiging. En dat ondanks zijn prestaties in de Grande Boucle van vorig jaar.

Hij is een echte 4×4 allrounder en was vorige week in duizelingwekkende vorm. Na de terugslag van twee ultra veeleisende eerste dagen, moeten de twee dagen rust hem goed hebben gedaan. “De eerste twee dagen waren een hel! Mijn benen voelen meestal zwaar aan na 5-10 dagen,” vertelde hij Wout van Aert voor de camera. Met de benen van Frankrijk zal het moeilijk worden om te vechten tegen de driekleurentrui in Marie Blanque. En als een kleine groep renners zou strijden om de overwinning, dan is hun snelheid meer dan voldoende.

Veel renners, veel kansen op sportweddenschappen

Veel renners verloren tijd, soms veel tijd. De eerste twee dagen hebben het gezicht van de klassementsrenners gevormd en iemand uitgeschakeld. Sommige klimmers hebben zoveel tijd verloren dat ze er alleen nog maar van kunnen dromen dat het veld helemaal vrij is.

Movistar en Lotto Dstny

Bovenaan deze lijst moet een team als Movistar zichzelf opnieuw uitvinden na het verlies van Enric Mas door een valpartij. Matteo Jorgenson heeft tijd verloren in het algemeen klassement door op de grond te wachten op zijn kopman. Een grote motor en een revelatie, hij is een van de revelaties van het seizoen na een volledig succesvol voorjaar. Antonio Pedrero, indrukwekkend in La Bastille in de Dauphiné, zou net zo’n grap kunnen zijn voor de Spaanse ploeg. Net zoals Ruben Guerreiro zich van zijn beste kant liet zien op de Route d’Occitanie.

Victor Campenaert, die graag ontsnapt met grote motoren en graag schittert op bergachtig terrein, heeft wat nodig is om vooraan mee te rijden. De Belgische renner van Lotto Dstny weet vanaf het begin dat hij moet anticiperen op een groep vooraan om aan de leiding te komen in Marie Blanque.

EF Education EasyPost en Soudal Quick Step

Net als Movistar verloor EF Education EasyPost Richard Carapaz bij een valpartij. De Ecuadoriaan verliet de Tour met een gebroken knieschijf, waardoor zijn ploeg zonder kopman kwam te zitten. Als Powless de overhand heeft in de KOM-punten, kan teamwork een belangrijke rol spelen. Alberto Bettiol zal aanwezig moeten zijn en profiteren van de extra renners. Marie Blanque past bij zijn karakter, dus het is aan de Italiaan om zijn intelligentie te tonen. Een zeldzaam gezicht helaas…

Zal Julian Alaphilippe in staat zijn om de dag te redden na een verpest weekend en de crash van zijn sprinter? Hij lijkt de beste troef van Soudal Quick Step. Quinn Simmons had niets te zeggen op 4 juli. Zal de Amerikaan zijn eigen onafhankelijkheid vieren? Is Lawson Craddock nog in staat om te anticiperen op een mooie kopgroep? Zal Pascal Eenkhoorn voortbouwen op zijn huidige vorm, als Maxim van Gils nog niet hersteld is van zijn valpartij twee dagen geleden?

Is het tijd voor Georg Zimmermann om zijn succes in de Dauphiné te bevestigen? Zal Warren Barguil wachten op de finish op de top van Cauteret? In de Uno-X categorie heeft Tobias Halland Johannensen carte blanche, maar past de Marie Blanque klim bij hem? In de Ineos Grenadiers heeft Jonathan Castroviejo een nieuwe ontsnappingskans? Zal Hugo Houle opnieuw volgers verblijden op hellingen die doen denken aan de verschrikkelijke Péguère-muur?

Een niet-uitputtende lijst met namen, de magie van een loterij-etappe. Een herinnering om voorzichtig te zijn bij het wedden op de Tour de France 2023.

Sportweddenschappen op het algemeen klassement?

Wie kan zich meten met Tadej Pogacar op de top van de Marie Blanque en aan de finish in Laruns? Niemand, de Sloveen zit op een andere planeet. Een dag hard werken voor Jonas Vingegaard, die als een bloedzuiger aan hem zal moeten plakken. Maar zonder veel hoop om de stoot van zijn rivaal te pareren. Tenzij de witte trui liever Simon Yates of Victor Lafay de leiding laat nemen. De Deen zal dat plan echter niet uit laten spelen. Voor een podiumplaats in een leidersfinish moet je de stoot van David Gaudu niet onderschatten.

Onze voorspelling: de vorm was uitstekend tijdens de Franse kampioenschappen, de kansen op etappezeges zijn haalbaar en geel is een mogelijkheid. Valentin Madouas is onze voorspelling voor deze meest onbesliste etappe.