L'angleterre finaliste de Euro U21 de l'UEFA 2023

UEFA U-21 Euro 2023 samengevat

Engeland verslaat Spanje in spannende finale en wordt Europees kampioen in UEFA U-21 Euro 2023. Het was een spannend toernooi dat het beste jonge talent in het Europese voetbal liet zien. Het toernooi, dat werd georganiseerd door Georgië en Roemenië, bestond uit 16 teams en diende ook als kwalificatiewedstrijd voor de Olympische Zomerspelen van 2024 in Parijs. Er viel genoeg te leren voor degenen die geïnteresseerd zijn in de toekomst van het Europees voetbal en de toekomstige supersterren. Eén ding is zeker: dit toernooi stelde niet teleur en de toekomst ziet er rooskleurig uit!

Beslissende inspiratie

De laatste wedstrijd werd gespeeld in Tbilisi, Georgië, waar tweevoudig winnaar Engeland het opnam tegen viervoudig kampioen Spanje. De wedstrijd was van begin tot eind spannend: beide teams creëerden kansen, maar slaagden er niet in om de rust te doorbreken. Het beslissende moment kwam in de 78e minuut toen Engeland-aanvoerder Curtis Jones een prachtig doelpunt maakte van buiten het strafschopgebied en de bal in de bovenhoek schoot. Het zal de geschiedenis ingaan.

James Trafford: een Britse nationale held

Spanje probeerde te reageren en kreeg in de 89e minuut een strafschop nadat Ben Godfrey een overtreding beging. De doelman van Engeland, James Trafford, redde echter schitterend op de inzet van Abel Ruiz om de overwinning voor zijn team veilig te stellen. Het laatste fluitsignaal werd begroet door vreugdekreten en totale euforie van de Engelse spelers en fans. Ze waren getuige van hoe geschiedenis werd geschreven. Hun team won het UEFA U-21 EURO 2023 zonder één tegendoelpunt.

Derde titel veiliggesteld

De overwinning van Engeland was hun derde in de competitie, na overwinningen in 1982 en 1984. Ze kwalificeerden zich ook voor de Olympische Spelen naast Spanje, Frankrijk en Duitsland, dat derde werd nadat ze Portugal hadden verslagen in de play-offs. Het lijkt erop dat de grote landen van vandaag de toonaangevende teams van morgen zullen blijven… En wie kan er klagen? Verrassingen zijn een integraal onderdeel van voetbal, dus er zal altijd spanning zijn!

Lijst van prestaties

Het toernooi omvatte ook individuele- en teamprijzen voor uitmuntende spelers. Hier is de lijst met de meest opvallende winnaars van het UEFA Euro U-21 2023:

  • Winnaars: Engeland U-21
  • Finalisten : Spanje U-21
  • Topscorers: Sergio Gómez (Spanje), Georgiy Sudakov (Oekraïne), Abel Ruiz (Spanje) – elk 3 doelpunten
  • Speler van het toernooi: Curtis Jones (Engeland) – 2 goals, 2 assists
  • Beste keeper: James Trafford (Engeland) – 5 clean sheets
  • Team van het toernooi: James Trafford (Engeland); Ben Godfrey (Engeland), Eric García (Spanje), Japhet Tanganga (Engeland), Juan Miranda (Spanje); Curtis Jones (Engeland), Oliver Skipp (Engeland), Pedri (Spanje); Sergio Gómez (Spanje), Georgiy Sudakov (Oekraïne), Abel Ruiz (Spanje)

De toekomst van het Europees voetbal is verzekerd

Er zijn genoeg namen om de komende jaren in de gaten te houden. De jury had zeker een zware dobber aan het samenstellen van deze selectie, want er zijn nog veel meer jonge spelers die uitstekend hebben gepresteerd. Eén ding is zeker: de toekomst van het Europese voetbal is meer dan rooskleurig!