Vingegaard au Tour de France 2023

Sportwedden online: een beslissende tijdrit?

De tweede week loste alle verwachtingen in die de eerste week niet had ingelost. De strijd om de gele trui tussen Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar verhevigde. Het gat naar de andere kanshebbers werd groter. Dit terwijl het tussen de twee hoofdrolspelers alleen maar kleiner werd. Zozeer zelfs dat elk van hen in het duister tast in aanloop naar deze beslissende derde week. En het zal moeilijk zijn om te zeggen wie op dit moment de overhand heeft. De komende twee etappes moeten het gezicht van de toekomstige winnaar van de Tour de France 2023 verduidelijken. Lees alles wat je moet weten voor je gaat sportwedden online.

Een hiërarchie bepalen

Passy – Combloux (22,4 kilometer): Een rustdag verteren is niet voor iedereen weggelegd, zeker niet na 17 dagen koersen. De opening van de derde week met een zestiende getimede etappe is, in dit geval, verre van een geschenk voor degenen die moeite hebben met het verteren van de voorbijgaande dagen.
De enige individuele etappe van deze 110e editie zal de minst goede rouleurs onder de klimmers plezieren. Op papier zouden de laatste twee winnaars van de Tour de France in de running moeten zijn voor de overwinning. Tenzij er een derde renner langskomt om het feest te bederven.

Een tijd die zo gunstig is voor klimmers

De eerste twee kilometer gaan bijna in een rechte lijn en zijn extreem glad.

Een eerste moeilijkheidsgraad (1,6 kilometer aan 9,1%) als voorgerecht voor de beklimming van de côte de Domancy.

Het volgende overgangsgedeelte is 11,9 kilometer lang.

Op deze rechte stukken kunnen de beste rijders het wattage opdrijven.

Thomas de Gendts (TDF 2016) KOM van 14’43” op de Combloux-klim zal waarschijnlijk niet lang standhouden. Een klim van 6 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,5%, waarvan de voet het belangrijkste punt van de dag zal zijn.

Een steile klim vanaf Combloux met percentages die de dubbele cijfers naderen op de côte de Domancy.

Deze 2,5 kilometer aan 9,2% worden gevolgd door lichtere stukken (3,5 kilometer aan 5%).

Uitzicht vanaf de finish

Weersvoorspelling

Voor de slotklim wordt tegenwind voorspeld, wat de uitdaging nog zwaarder zou moeten maken. Er wordt een lichte wind voorspeld die afzwakt naarmate de dag vordert: 11 km/u voor de eerste starters, 9 km/u voor de laatste.

Er is een kleine kans op regen tijdens de middag. De modellen zijn het niet unaniem eens. Het Arome-model voorspelt geen regen tot het begin van de avond. Het Arpège-model daarentegen voorspelt het tegenovergestelde, met lichte regen tijdens de hele namiddag. We moeten voorzichtig blijven en de update een paar uur of minuten voor de start van de etappe bekijken.

Inzetten op de theoretische superioriteit van Jonas Vingegaard

Zijn laatste twee jaar hebben laten zien dat Jonas Vingegaard (2.25) een van de beste renners is in de getimede oefening. Dit parcours kon niet beter bij hem passen. Het is leerzaam om te zien hoe de meningen en gevoelens in de loop der dagen zijn veranderd. Toen de Tour begon, was de Deen dé uitgesproken favoriet. Maar de verschillende gevechten die hij verloor van zijn rivaal deden twijfels rijzen. Zozeer zelfs dat de Sloveen weer in de running was voor de tijdrit van dinsdag.

Maar zowel de beklimming van de Col de Joux Plane als de klim naar Saint Gervais Mont Blanc veranderden dat. De kopman van Jumbo-Visma liet niet meer los, terwijl de kopman van UAE Emirates minder bloedde. Vorig jaar liet de uittredende Tour de France-winnaar er letterlijk geen twijfel over bestaan tegen wie hij het opnam. Hij verpletterde hem in de verschillende tussenetappes van de tijdrit van Rocamadour. Met het enorme voordeel van zijn positie, zal hij een duidelijk zicht hebben op de tijden van zijn rivaal. Het doel is duidelijk: tijd goedmaken op Tadej Pogacar voordat hij hem de volgende dag afmaakt.

Wedden op een herboren Pogacar

Na zijn valpartij in Luik-Bastenaken-Luik en gebroken linkerpols heeft Tadej Pogacar (2.3) veel tijd doorgebracht op zijn tijdritfiets. Gedwongen heropvoeding op de tijdritfiets kan in zijn voordeel uitpakken, terwijl de gaten in het algemeen klassement minimaal zijn. Toeval of niet, het materiaal van Jumbo-Visma heeft de Guèpes soms teleurgesteld. Hetzelfde kan niet gezegd worden van het materiaal van de Emiraten, dat constant heeft geschitterd. In het bijzonder de overwinningen van Juan Ayuso in Zwitserland en Romandië en die van Mikkel Bjerg in het Critérium du Dauphiné.

Een ander punt dat niet over het hoofd gezien mag worden, is het tactische aspect van de klim. Jumbo-Visma lijkt te kiezen voor een conservatieve strategie door niet van fiets te wisselen. Wat de Emiraten zouden moeten proberen. Een strategie met ongunstige windomstandigheden die zijn vruchten zou kunnen afwerpen op het gebied van gewicht en aerodynamica. En nog meer op de steilste delen van de Domancy-klim. Wie heeft gelijk, wie heeft ongelijk? Het is moeilijk om die vraag te beantwoorden totdat we de resultaten hebben.

Wat wel zeker is, is dat ‘Pogi’ al meerdere keren heeft laten zien dat hij van fiets kan wisselen. Of het nu op de Planche des Belles Filles-tijdrit in 2020 was, of tijdens zijn verschillende nationale kampioenschappen. Inclusief die van dit jaar, die hij in stijl won en zijn eigen record verpulverde. Het leek wel een generale repetitie. Zal hij in staat zijn om er het beste van te maken en de gevestigde orde door elkaar te schudden?

Inzetten op de veelzijdige Wout van Aert

Deze tijdrit, die bedoeld is voor klimmers, is vooral gunstig voor rouleurs-grimpeurs, waaronder de twee favorieten voor het algemeen klassement. Maar dat betekent niet dat Wout van Aert (6) uitgeschakeld moet worden als kanshebber. De Belg is nog steeds in de jacht op de overwinning en heeft naar eigen zeggen nog steeds “zes kansen”. Dat betekent dat hij er alles aan zal doen om een zo goed mogelijk resultaat te behalen. Het is dus onmogelijk dat hij dat deze keer niet doet.

Temeer omdat hij, met Glasgow als doel, de oefening goed moet oefenen. Hij heeft in de training veel tijd doorgebracht op de tijdritfiets. Zijn doel zal zijn om tijd te winnen op het vlakke en het verlies op de vedergewichten in Domancy te minimaliseren. Kan hij dat? Het antwoord is duidelijk ja. Een grote Wout van Aert is tot alles in staat. Maar hebben we echt de beste versie van de Belg? Degene die zichzelf overtrof op het podium van Morzine, niets is minder zeker. Hij blijft de grote rivaal om de twee sterke mannen van deze Grande Boucle te onttronen.

Wedden op grillig weer voor de laatste starters

Als we het hebben over de Dauphiné en de prestaties van de Emiraten, denken we meteen aan de overwinning van Mikkel Bjerg (151). Hij vliegt hoog in deze Tour, dus het lijkt optimistisch dat hij niet te veel tijd zal verliezen in Domancy om te dromen van het bereiken van de sterren. Hij zou in het spel zijn dankzij zijn start op 13:33.

Wedden op een verrassingspodium?

Het is duidelijk dat Jonas Vingegaard, Tadej Pogacar en in mindere mate Wout van Aert zouden moeten winnen. Alle andere rijders kunnen alleen maar hopen op tijdverlies, maar hebben misschien wel een kans op het podium. Kijk dan uit naar de UAE-uitrusting die wonderen verrichtte met Adam Yates (3.25) in Romandië en de Dauphiné. Hij presteert altijd goed in moeilijke, heuvelachtige etappes en zal de hellingen van 600 meter zeker waarderen. Carlos Rodriguez (5) zal ongetwijfeld een zware tegenstander zijn na zijn prestatie in Alicante tijdens de Vuelta a España 2022. Gezien de vorm van de Spanjaard is er weinig twijfel dat zijn tijd goed zal zijn. Simon Yates (6) is echter een fan van dit type profiel. Een afdaling die Jai Hindley in de gaten lijkt te hebben gehouden sinds zijn valpartij.

Laten we niets verwachten van Mattias Skjelmose (8) die een kanshebber had kunnen zijn, maar die niet voluit zal gaan. Concentreer je liever op Pello Bilbao (16) die zelden faalt en altijd in de top 10 staat op dit soort etappes. Na zijn enorme beklimming van Le Bettex zijn er redenen om Lawson Craddock niet uit te sluiten. Maar van de geduchte klimmers zijn de Grenadiers favoriet, omdat ze kunnen rekenen op Jonathan Castroviejo en Michal Kwiatkowski. En wat als Matteo Jorgenson (26) opnieuw verrast? Net als Fred Wright (16), die geweldig is in het gebruiken van zijn kracht.

Bij de grote kanonnen toonde Nils Politt al zijn vorm, terwijl Rémi Cavagna geen indruk maakte. Misschien is de naam om naar uit te kijken Nelson Oliveira?

Onze voorspelling: De meerderheid gaat voor Jonas Vingegaard. Laten we de tegenovergestelde gok nemen op materiaal en tactische keuzes met een overwinning voor Tadej Pogacar.