David Goffin et Elise Mertens en duo pour la Hopman Cup

Wat brengen de Belgen op de Hopman Cup 2023?

De Hopman Cup maakt een comeback na voor het laatst te zijn gehouden in januari 2019. Normaal gesproken wordt de Hopman Cup aan het begin van het seizoen in Australië gehouden, maar de nieuwe editie van 2023 wordt in Nice gespeeld.

Wat is de Hopman Cup?

De Hopman Cup werd gelanceerd in 1989 en is een tennistoernooi voor gemengd tennis op de ITF-kalender. Het brengt 6 tennislanden samen, met 1 mannelijke en 1 vrouwelijke speler per team. Ze nemen het tegen elkaar op in het enkelspel en het gemengd dubbelspel, met als doel de titel voor hun land te winnen. Aan het einde van de competitie worden geen punten toegekend, maar wel prijzengeld.

Dit toernooi, dat meestal in Australië wordt gespeeld, werd voor het laatst gehouden in 2019. Het werd gewonnen door het Zwitserse team van Roger Federer en Belinda Bencic. In 2023 kocht de Tennium-groep, waarvan Sébastien Grosjean en Richard Gasquet de belangrijkste aandeelhouders zijn, de rechten van het toernooi. Het zal nu de komende 5 jaar in juli in Nice worden gespeeld.

Het format van de Hopman Cup 2023

De Hopman Cup wordt gespeeld tussen 6 teams, die zijn verdeeld in 2 groepen van 3 teams. Elke wedstrijd tussen twee landen bestaat uit 3 wedstrijden: heren enkelspel, dames enkelspel en gemengd dubbelspel. Het team dat als eerste 2 wedstrijden wint, wint de wedstrijd. De winnaar van elke groep ontmoet elkaar dan in de finale op zondag.

Wanneer wordt de Hopman Cup 2023 gespeeld?

De competitie wordt op gravel gespeeld in Nice op de Nice Lawn Tennis Club en duurt van woensdag 19 juli 2023 tot en met zondag 23 juli 2023.

Wie spelen er mee in de Hopman Cup 2023?

6 teams van elk 2 spelers nemen deel aan de competitie. Dit zijn België, Spanje, Zwitserland, Frankrijk, Denemarken en Kroatië.

Spelers op de Hopman Cup 2023

Spanje: Carlos Alcaraz wordt verwacht na zijn Wimbledon-titel, vergezeld door de jonge Rebeka Masarova. Paula Badosa heeft zich moeten terugtrekken.

Frankrijk: Richard Gasquet en Alizée Cornet, uit Nice, zijn de lokale vertegenwoordigers.

België: David Goffin en Elise Mertens zullen de Belgische kleuren verdedigen.

Kroatië: Borna Coric en Donna Vekic zijn de Kroatische vertegenwoordigers.

Denemarken: De Deense hoop Holger Rune zal er zijn. Vergezeld door een ander talent, Clara Tauson.

Zwitserland: Op papier waarschijnlijk het zwakste team, met de recente terugtrekking van Belinda Bencic. De jonge Céline Naef vervangt haar, vergezeld door Leandro Riedi.

Belgische vorm in aanloop naar de Hopman Cup 2023

De Belgische spelers zijn dit seizoen niet in topvorm. David Goffin (111e op de wereldranglijst) probeert weer op zijn best te worden (voormalige top 10 in 2018), maar heeft een wisselvallig seizoen achter de rug. Hij heeft dit seizoen 20 wedstrijden gewonnen en 16 verloren, met als beste resultaat een challengertitel in januari. Hij slaagde er echter wel in om de 3e ronde van Wimbledon te bereiken en verloor alleen van Andrey Rublev (7e op de wereldranglijst) in 4 sets. Elise Mertens (30e op de wereldranglijst) heeft ook een wisselvallig seizoen achter de rug. Haar record dit seizoen is 19 overwinningen en 14 nederlagen. Hun beste resultaat was afgelopen februari de halve finales in Monterrey en vervolgens de 4e ronde op Roland Garros.

Het programma van België op de Hopman Cup 2023

De Belgen zullen het in hun groep opnemen tegen Spanje en Kroatië. Ze beginnen hun campagne tegen Kroatië op donderdag 20 juli. Elise Mertens neemt het op tegen Donna Vekic. David Goffin neemt het op tegen Borna Coric. Mertens en Goffin spelen vervolgens gemengd dubbelspel tegen Vekic en Coric. De Belgen spelen vervolgens op vrijdag 21 juli tegen Spanje. Elise Mertens opent tegen de jonge Rebeka Masarova. David Goffin zal moeten proberen te profiteren van een Carlos Alcaraz die misschien moe is na zijn recente Wimbledon-titel. Mertens en Goffin staan vervolgens tegenover Masarova en Alcaraz in het gemengd dubbelspel om de dag af te sluiten.

Tennisweddenschappen: Kan België de Hopman Cup winnen?

België zal iets te zeggen hebben in dit toernooi ondanks dat het niet als favoriet begint. Als je je land vertegenwoordigt, kun je vaak boven jezelf uitstijgen en David Goffin en Elise Mertens hebben ervaring met dit soort evenementen en zijn ook comfortabel op klei. Mertens in het bijzonder is een zeer goede dubbelspeelster, die 3 Grand Slams heeft gewonnen.

Op papier ziet de wedstrijd tegen Kroatië er het meest toegankelijk uit. Elise Mertens is in staat om Donna Vekic te verslaan, terwijl klei niet haar specialiteit is, in tegenstelling tot de Belgische. David Goffin zal dan een hele grote wedstrijd moeten spelen tegen Borna Coric. De wedstrijd tegen Spanje ziet er iets schever uit. Tenzij Goffin een kans waagt tegen Alcaraz, die niet op 100% speelt na het winnen van de titel?

Conclusie

Alles ligt nog open voor België in dit toernooi, waar Elise Mertens en David Goffin duidelijk hun zegje zullen doen. Zijn zij in staat om de trofee te winnen op deze 1e editie van de Hopman Cup in Nice in 2023?

Plaats nu je weddenschappen op de Hopman Cup!