Tour de France: nog één ronde en dan is het voorbij

Op zondag 23 juli vindt de laatste etappe van de Tour de France 2023 plaats op de traditionele grote parade van de Champs Elysées. De 21e etappe van de Grande Boucle is geen gewone etappe. De winnaars van de onderscheidende truien worden hier gevierd. En de sprinters wachten hun einddatum af. Wie van hen zal het ‘wereldkampioenschap van de sprinter’ winnen? Ze dromen er allemaal van om op een dag hun armen op te heffen op de kasseien van de Champs Elysées.

Een kermis voor de 21e etappe in de Tour de France

Saint-Quentin-en-Yvelines – Paris (Champs-Elysées) (115,1 kilometer): De Tour de France eindigt met de iconische etappe van Parijs. De beroemdste laan ter wereld vormt het decor van deze laatste etappe. Het is niet alleen een laatste parade waar de champagne knalt na drie weken van intense competitie. Het is ook een strijd tussen de snelste renners ter wereld op het meest legendarische kasseistrookje.

2005, de datum waarop je terug moet gaan om een renner solo te zien winnen. Dat jaar presteerde Alexander Vinokourov de kilometerlange prestatie die slechts een handvol uitverkoren renners ooit hebben geleverd.

Voor het derde achtereenvolgende jaar werd de finishlijn verlengd. De finish werd verplaatst naar 700 meter na de bocht bij de Luxor Obelisk, op weg uit de rue de Rivoli. Dit veranderde de structuur van de sprint enigszins. De plaatsing van de renners is echter niet verminderd en kan niet worden genegeerd.

Dit jaar zullen de ruwe kasseien van de Champs-Elysées echter worden getemperd door het slechte weer in deze slotetappe.

Zet in op de onoverwinnelijkheid van Jasper Philipsen

Met vier overwinningen uit vier massasprints lijkt Jasper Philipsen (1,5) onverslaanbaar in deze Tour de France. Aan het einde van deze derde week is hij een van de meest frisse sprinters. Dit bleek uit de etappes van Bourg-en-Bresse en Poligny. De concurrentie moet zich het hoofd breken over hoe ze zijn trein kunnen laten ontsporen. Maar zelfs in de chaos en zonder zijn pilootvis slaagde de sprinter van Alpecin Deceuninck erin om te winnen in Moulins.

Aan het begin van de etappe van vandaag kon de hoop worden hersteld. In een gesprek met WielerFlits de dag ervoor zei Jasper dat Mathieu van der Poel (51) de sprint kon nemen. De Nederlander was uitzonderlijk in de leidersrol. Maar hij kon zijn eigen weg naar glorie niet vinden. Hij sloot de deur voor zijn kamergenoot in Limoges en Poligny. Nu zijn groene trui mathematisch verzekerd is, is de Belg niet bijzonder blij met de weersomstandigheden van de dag. Maar bovenal wil hij zijn ploegmaat en vriend een wederdienst bewijzen. Een heel mooi gebaar, waar zowel MVDP als de concurrentie blij mee zullen zijn. Zal Mathieu het risico nemen om zo dicht bij het wereldkampioenschap in een natte kasseispurt te rijden? Zal hij zich echt kunnen meten met de andere sprinters in het veld?

Inzetten op de kracht van Dylan Groenewegen

Het lijdt geen twijfel dat Dylan Groenewegen (6) fris aankomt in Parijs. De Nederlander van Jayco AlUla maakte indruk met zijn duurzaamheid in Poligny. Niet omdat hij de racedagen niet goed aankan, maar vanwege de moeilijkheidsgraad van deze 100e editie. Als de geruchten kloppen en waar genoeg zijn, moet het nieuws hem erg gelukkig maken. Winnaar hier in 2017, twee keer runner-up in 2019 en 2022, de statistieken van de grootste dijenkletser zouden opnieuw helderder moeten zijn. Niet in de laatste plaats dankzij het fantastische werk van zijn pilootvis, Luka Mezgec, die hem perfect positioneert.

Inzetten op de wind en regen in deze Tour de France

Bepaalde landen en vooral bepaalde renners zijn subliem als de wind somber wordt. Mads Pedersen (7) is er daar één van. De sprinter van Lidl-Trek, winnaar in Limoges, houdt van de Champs Elysées. Hij zit altijd in een goede positie. Mads lijkt een droomkans te hebben om de mooiste sprint ter wereld te winnen. Hoe vermoeider zijn rivalen worden, hoe sterker de Deen wordt. Zijn vorm aan het einde van de Tour doet dat vermoeden. Dankzij Alex Kirsch en Jasper Stuyven kan hij hopen te winnen in vergelijkbaar gezelschap.

Wedden op de vrijheid van Christophe Laporte

Met het vertrek van Wout van Aert heeft Christophe Laporte (31) twee opties voor zich. Profiteren zoals hij vorig jaar deed of gaan voor een persoonlijke overwinning. De kans lijkt uniek om voor zichzelf te sprinten, wat hem zou moeten interesseren. Het type kasseispurt op het vals plat bergop gedeelte van de Champs past perfect bij hem. Maar hij zal niet veel hulp vinden onderweg. En hij zal zich tevreden moeten stellen met het volgen van het wiel van de andere treinen.

Wedden op ervaring

Sprinten op de Champs Elysées is altijd speciaal. Sommige sprinters zoals Alexander Kristoff (41) zijn daar subliem. Zal hij nog steeds de weg vinden naar zijn legendarische regelmaat? Zijn trein, bestaande uit Rasmus Tiller, Jonas Abrahamsen en Soren Waerenskjold, moet hem opnieuw in staat stellen om de toppen te prikkelen. Het lijkt echter moeilijk om in een overwinning te geloven. Hetzelfde kan gezegd worden van Peter Sagan (121), of zelfs van zijn wingman Edvald Boassen Hagen. Allemaal geloofwaardige kandidaten voor een top 10-klassering.

Inzetten op de onzichtbare mannen in deze Tour de France

Sam Welsford (21), Bini Girmay (36) en Jordi Meeus (36), die door veel volgers werden verwacht, stelden teleur. De Australiër van DSM is de snelste van de drie, maar zijn grootste probleem ligt in zijn positionering, wat hem enorm belemmert. De Eritreeër van Intermarché Wanty Gobert heeft het voordeel van een sterk samengestelde trein. Waarschijnlijk de beste kaart van de drie zou hem goed moeten liggen in deze sprint. De sprinter van Bora Hansghore heeft inderdaad een sprint gevonden die perfect bij hem past. Maar zijn plaatsingsproblemen zouden vandaag niet gecorrigeerd moeten worden.

Inzetten op vermoeidheid in het peloton

Naast het slechte weer is er de vermoeidheid van een slopende Tour de France. Sommige ploegen, zoals Soudal Quick Step en Lotto Dstny, zullen in de aanval gaan. Renners als Victor Campenaert (81), Kasper Asgreen (31) en zelfs Nils Politt (151) hebben een wervelende vorm laten zien. Om te slagen, heb je een uitzonderlijke motor nodig. Zij lijken de beste keuzes op een lijst die kan worden uitgebreid, maar zonder al te veel vertrouwen. Vooral omdat, als het Philipsen-gerucht wordt bevestigd, de tegensprintende ploegen hun messen tussen de tanden zullen hebben.

Onze voorspelling: Een groene trui die geen risico’s neemt, een pad dat breder wordt voor de rivalen van Philipsen. Mads Pedersen heeft een unieke kans om te winnen op de Champs Elysées. Gesublimeerd door de moeilijke omstandigheden is hij onze voorspelling van de dag.