Vincent Kompany

Het Palmares van Vincent Kompany

Van ketje op Neerpede tot trainer in de Premier League

Het begon allemaal op een Brussels pleintje in de Noordwijk. Daar groeide de jonge Vincent Kompany op in een arme buurt. Zijn passie en talent voor voetbal waren echter al snel overduidelijk. Op achtjarige leeftijd werd hij ontdekt door een scout van RSC Anderlecht. Zo begon een indrukwekkend verhaal, een legende zeg maar, van het Belgische- én internationale voetbal. Nu onze slimste centrale verdediger ooit zijn Burnley naar de Premier League loodste, lijkt dit ons het uitgelezen moment om zijn opmerkelijk verhaal even samen te vatten.

Eerste liefde: Anderlecht

Op zeventienjarige leeftijd tekende Vincent Kompany zijn eerste profcontract bij RSC Anderlecht. Hij maakte zijn officieel debuut in de Champions League-voorronde tegen Rapid Boekarest. Zijn talent, intelligentie en onverzettelijkheid werden snel opgemerkt en al gauw groeide hij uit tot een vaste waarde in het team. De liefde tussen club en speler was geboren.

Vincent Kompany tegen Lyon

Hamburg SV: de overgangsfase

Na een succesvolle periode bij Anderlecht maakte Kompany de overstap naar het Duitse Hamburger SV, waar hij als verdedigende middenvelder uitkwam. Blessures en een moeilijke periode zorgden ervoor dat hij niet zijn volledige potentieel kon tonen, maar toch maakte hij genoeg indruk om de aandacht van Manchester City te trekken.

Tweede grote liefde van Vincent Kompany: Manchester City

In 2008 tekende Kompany een contract bij Manchester City, waar hij uitgroeide tot een van de beste centrale verdedigers ter wereld. Hij droeg er jarenlang de aanvoerdersband en leidde City naar vier Engelse landstitels en nog een hele rist andere trofeeën. ‘Vince The Prince’ is ondertussen een ware clublegende voor de Mancunians.

Hereniging met RSCA als speler-trainer

Na elf jaar bij Manchester City keerde Kompany terug naar zijn eerste club, een noodlijdend RSC Anderlecht, als speler-trainer. Hij wilde vooral zijn ervaring en passie doorgeven aan de jongere generatie. Ondanks dat hij regelmatig als speler-coach figureerde, werd het trainerschap steeds belangrijker in deze laatste fase van zijn actieve voetbalcarrière. Uiteindelijk nam hij het volledige trainerschap over in augustus 2020, na het vertrek van Frank Vercauteren.

Burnley: Mission accomplished voor Vincent Kompany

Tijdens die periode bij Anderlecht haalde Kompany zijn UEFA Pro License-trainersdiploma. In juni 2022 werd hij aangesteld als hoofdtrainer van Burnley in de Engelse Championship. Missie: de club weer naar de Premier League loodsen. Met een ware stijlbreuk introduceerde Kompany opvallend aanvallend voetbal bij Burnley. Ja, Vince oogst knappe successen. Zijn mooiste verwezenlijking was de promotie naar de Premier League in 2023!

Imposante prijzenkast

Zowel als speler als als trainer bouwde Kompany een indrukwekkend palmares op. Als speler won hij een veelheid aan prijzen, waaronder landstitels, FA Cups, EFL Cups en individuele onderscheidingen. Ook was hij een belangrijke pion in het ‘gouden’ Belgische nationale team, waarmee hij 89 interlands speelde en de bronzen medaille behaalde op het WK in 2018.

Als trainer heeft hij met Burnley nu dus ook al een Engelse landstitel in de Championship gewonnen. Met zijn expertise, intellect, mensenkennis en ervaring heeft Kompany het potentieel om die succesvolle carrière als trainer standvastig voort te zetten. Vooral de manier waarop hij dit allemaal realiseerde, met zijn kenmerkende elegantie, hoffelijkheid en betrouwbaarheid, maakten hem tot de legende die hij nu is. Ook nu nog ziet zijn toekomst er veelbelovend uit als aanstormend toptrainer in het Europese voetbal.