Wereldkampioenschap tijdrijden: Een ongelooflijk deelnemersveld

Over twee dagen strijden de beste rouleurs op het Wereldkampioenschap tijdrijden. Die vindt dit jaar plaats in Glasgow. In deze discipline wordt het evenement georganiseerd door de stad Stirling. Wie volgt Tobias Foss op, de verrassende winnaar in Wollongong, Australië?

Het parcours

Met een afstand van 48 kilometer is dit een soort terugkeer naar de langere evenementen die de afgelopen tijd niet vaak zijn voorgekomen bij de wereldkampioenschappen. De tijdrit is voornamelijk vlak, met onderweg een aantal kleine klimmetjes die het tempo van veel renners zullen verstoren. Het is een lange inspanning van ongeveer een uur, gereserveerd voor specialisten, maar met lange rechte stukken. “Tijdens de eerste twintig kilometer zijn er twee bochten. Je kunt je armen gemakkelijk op het stuur laten rusten”, zegt de Zwitser Stefan Kung. Het eindpunt van de route is Stirling Castle. Om daar te komen, zullen de renners de 800 meter aan 6% moeten verslinden om hun inspanning te voltooien, allemaal op kasseiwegen. “We zullen onze voeten op de grond moeten houden als we mee willen spelen voor de titel”, voorspelt de Belgische coach Sven Vanthourenhout.

De favorieten

Afgezien van Primoz Roglic en Jonas Vingegaard zullen bijna alle huidige tijdritgrootheden aanwezig zijn in Stirling. Wat interessant is om te zien, is dat er op basis van de resultaten van dit jaar geen duidelijke favoriet is. Ze zijn er allemaal in geslaagd om elkaar af en toe te verslaan.

Remco, Wout en Filippo Ganna

De meest opvallende prestatie is misschien wel die van Remco Evenepoel in de openingstijdrit van de Giro d’Italia. De Belgische renner van Soudal Quick-Step wist in slechts twintig kilometer een voorsprong van bijna 22 seconden te pakken op Filippo Ganna, de andere grote favoriet om het WK in 2020 en 2021 te winnen. Ganna heeft net de individuele achtervolging op de baan gewonnen en zal in opperbeste stemming zijn. Wout van Aert is een andere hoop voor België. De runner-up van Mathieu van der Poel op zondag zei dat hij “nog hongeriger” was voor de tijdrit in Stirling. Omdat hij nog steeds een regenboogtrui in zijn garderobe wil hangen.

Küng en Pogacar

De Belg werd net als Evenepoel twee keer verslagen in de Tour de Suisse door Stefan Küng. Die laatste, kopman van Groupama-FDJ, 5e in de wegwedstrijd afgelopen zondag en winnaar van de gemengde estafette, staat bijna op gelijke hoogte met de hierboven genoemde namen. Op een goede dag kan Tadej Pogacar ook iedereen verslaan, zoals hij in het verleden al vaak heeft bewezen. Hij heeft dit jaar nog maar één tijdrit gereden, maar met zijn resultaten in eerdere tijdritten heeft de Sloveen laten zien dat hij iedereen op afstand kan houden.

Al de rest

Laten we Tobias Foss niet te snel vergeten. De Noor Foss eindigde vorige week negende in de tijdrit in de Ronde van Polen, waar andere outsiders zoals Joao Almeida (Portugal), Geraint Thomas (Groot-Brittannië), Brandon McNulty (Verenigde Staten) en tijdritwinnaar Mattia Cattaneo (Italië) ook aan de start zullen staan.

De Australiërs Rohan Dennis en Jay Vine doen ook mee, om het krankzinnige niveau van deze tijdrit nog verder op te krikken. Denemarken zal zijn zegje doen. Door het Critérium du Dauphiné tijdrit te winnen, bewees Mikkel Bjerg dat hij ook op het hoogste niveau kan schitteren. Frankrijk zal hopen op een verrassing van het duo Rémi Cavagna en Bruno Armirail.

En wat als de goede verrassing komt van de Britse clan met Joshua Tarling. De 18-jarige is net 2e geworden in de tijdrit in de Ronde van Wallonië, door zijn Ineos Grenadiers-ploegmaat Filippo Ganna met slechts acht seconden te verslaan. De Britse kampioen zal er op gebrand zijn om te schitteren op eigen bodem.

Inzetten op het wereldkampioenschap tijdrijden

Remco Evenepoel op 2.75 maakt een goede kans om de wereldtitel te pakken. Zoals we vorig jaar zagen, is een verrassing niet uitgesloten. Matteo Cattaneo (16), Tadej Pogacar (31) en Joshua Tarling (41) zijn het overwegen waard. Van de andere mogelijke weddenschappen is het duel Lennard Kamna/Nelson Oliveira vrij open. Met een notering van 2.40 zou de Duitser de Portugees kunnen verslaan. Fisher-Black (1.30) lijkt een goede garantie te bieden tegen Felix Grosschartner (3.2). De wedstrijden Derek Gee/Maciej Bodnar en Ben Healy/Lawson Craddock lijken onbeslist. Er is dus genoeg wedpotentieel hier.