Zomer in Deauville: Prijs Jacques Le Marois

Zondag in Deauville: Hét evenement aan de Normandische kust

Deze zondag is het tijd voor Prix du Haras de Fresnay-Le-Buffard Jacques Le Marois. Het is de Groep 1-race met het hoogste prijzengeld op de Meeting de Deauville Barrière. In totaal valt er 1 miljoen euro te verdelen onder de eerste zeven deelnemers. Dit prestigieuze evenement wordt in een rechte lijn verreden over een afstand van 1.600 meter. De Prix is een van de belangrijkste momenten waarop kampioenen van verschillende generaties elkaar ontmoeten. Deze wedstrijd staat open voor paarden van 3 jaar en ouder, zowel mannen als vrouwen, en laat veelbelovend jong talent zien naast meer ervaren deelnemers. Deelnemers uit heel Europa komen samen op deze beroemde race in Deauville.

Wed op de paardenrace van vandaag met Big Rock

De recente runner-up in de Prix du Jockey Club gaf lange tijd de indruk dat hij er helemaal voor zou gaan. Maar op deze dag kwam hij zonder twijfel een fenomeen tegen, Ace Impact. Ace Impact is dé favoriet bij de bookmakers voor de volgende Arc de Triomphe. Christopher Head heeft aangekondigd dat het paard wat rust heeft genomen na zijn recente optreden. Hij heeft zeer goed laten zien sinds hij het werk heeft hervat en zal nog beter zijn over de mijl in Deauville volgens zijn trainer. De verkorte afstand van 200 meter zal dus een voordeel zijn voor dit paard. Het zal snel vooraan geplaatst moeten worden door zijn jockey Aurélien Lemaître.

Het Queen Anne Stakes-podium onder vuur

Triple Time (2) wordt beschouwd als het beste Britse paard. Dit sinds zijn succes in de Queen Anne Stakes over 1600 meter op Newmarket. Die laatste liet inderdaad een grote indruk achter die de meeste Britse turffans sprakeloos achterliet. Na een afwezigheid van 262 dagen liet het veulen van Kevin Ryan zich niet benaderen door John & Thady Gosdens kampioen Inspiral (5) en Light Infantry (4). Zijn eveneens onder de indruk zijnde trainer werd al snel verleid door een Groep I in Frankrijk. Hij voelde dat de timing perfect was voor hem. Zijn kampioen past zich aan alle ondergronden aan. Kevin Ryan is optimistisch over zijn kunnen op het rechte stuk van Deauville.

Terwijl hij derde werd, meer dan twee lengten achter Triple Time (2) en Inspiral (5), had David Simcock vooral vertrouwen in Light Infantry (4). Die laatste vond het parcours bijzonder goed. Deze laatste werd tweede in de Prix Jacques Le Marois 2022, de Prix Jean Prat en de Prix d’Ispahan. Die lijkt het vermogen en de potentie te hebben om een hoofdrol te spelen in deze zeer goed gematchte race.

Frankie Dettori voor vier op een rij?

Monsieur ‘Marois’ is dé recordhouder van het evenement met zeven overwinningen. Hij zal voor het tweede jaar op rij Inspiral (5) zadelen, de titelhouder van het evenement. Na zijn successen met Palace Pier (2020, 2021) en Inspiral (2022) wil de legende deze prestigieuze race voor de vierde keer op rij winnen. De kampioene van de Cheveley Park Stud, die tweede werd in de Queen Anne Stakes na Triple Time (2), was tien dagen geleden teleurstellend in de Sussex Stakes. Daar eindigde ze vijfde en laatste. Deze zondag zal ze geen excuses hebben. De grond is namelijk niet zo gebroken als tien dagen geleden in Goodwood.

Frankrijk geeft de Britse armada het nakijken in de paardenrace van vandaag

Ondanks de aanwezigheid van een aantal toppaarden, hebben de Franse kanshebbers een prima kaart om mee te spelen in deze Groep I-race. Erevann (1), vorig jaar derde, zal dit jaar uit zijn op revanche. Fabrice Chappet zal twee van zijn eigen paarden opstellen, de winnaar van de Grand Prix de Paris, Onesto (3), niet meer gezien sinds zijn zevende plaats in de Japan Cup, zal zijn grote comeback maken in deze race over een afstand waar hij niet veel geëvolueerd is. Good Guess (9), gewaardeerd sinds zijn debuut, toonde al zijn potentieel voor zijn tweede deelname aan een Groep I evenement.

Het door Stéphane Pasquier gezadelde veulen versloeg de tegenstand in de Prix Jean Prat op een korter parcours, maar de verlenging zou geen groot probleem moeten zijn gezien zijn oogverblindende overwinning in de PMU-paardenrace begin juli.