Coupe du monde de basket 2023

Wereldkampioenschap basketbal: wie zijn de favorieten?

Van 25 augustus tot 10 september zullen de ogen van de basketbalwereld gericht zijn op de Filipijnen, Indonesië en Japan, die samen de gastheer zijn van het wereldkampioenschap basketbal 2023. Er doen 32 teams mee, verdeeld over acht groepen. Wie zijn de favorieten om Spanje, dat in 2019 kampioen werd, op te volgen? Hier volgt een korte blik op de kanshebbers.

La Roja nummer 1 in wereldbasketbal

Spanje, regerend wereld- en Europees kampioen, staat momenteel bovenaan de wereldranglijst voor basketbal voor mannen. Ze zijn duidelijk één van de favorieten van het toernooi. Zelfs als La Roja het zonder Ricky Rubio moet doen, de beste speler van het WK 2019. Ricky Rubio, winnaar van zeven medailles met Spanje en Cleveland point guard, heeft besloten zich terug te trekken om voor zijn mentale gezondheid te zorgen. Dit was een grote klap voor de ploeg onder leiding van Sergio Scariolo, die het ook moest doen zonder Lorenzo Brown op point guard.

En de voorbereiding nam weinig twijfels weg. Tegen fysieke teams als de Verenigde Staten en Canada waren de Spanjaarden net niet op hun best. Maar La Roja is het soort team dat je nooit mag onderschatten, gezien hun ervaring met grote kampioenschappen.

Zelfs zonder supersterren zullen de VS gevaarlijk zijn

Er zullen geen LeBron James, Stephen Curry of Kevin Durant in het Amerikaanse team zitten. Team USA, gecoacht door Steve Kerr, neemt deel aan het WK zonder zijn NBA-supersterren. Anthony Edwards, de vleugelspeler van de Minnesota Wolves, is de leider van het team. Naast hem in de startende vijf staan Mikal Bridges (Brooklyn), Brandon Ingram (New Orleans), Jalen Brunson (New York) en Jaren Jackson (Memphis).

Ook al zijn de namen niet de meest glamoureuze, het Amerikaanse team heeft in de voorbereiding zijn waarde bewezen. Team USA is steeds sterker geworden en heeft onder meer Slovenië, Spanje en Griekenland verslagen. Het Amerikaanse team, dat in staat is om een hoog tempo aan te houden door snel te spelen, heeft iedereen gerustgesteld en beantwoord die sceptisch was toen de selectie werd bekendgemaakt. Ze zullen een kracht zijn om rekening mee te houden in de race om goud!

Frankrijk heeft een geweldige kaart om uit te spelen

Met uitzondering van de goudklomp Victor Wembanyama, nummer 1 in de laatste NBA Draft, kan Frankrijk rekenen op een ploeg zonder grote afwezigen. Als bronzen medaillewinnaars in 2014 en 2019 willen Les Bleus het deze keer nog beter doen. Met Evan Fournier, Nicolas Batum, Nando De Colo en Rudy Gobert in de hoofdrol beschikt Frankrijk over een schat aan ervaring. Na een overtuigende voorbereiding hebben Les Bleus hun status als podiumkandidaat verder bevestigd, en waarom niet een eerste wereldtitel. Les Bleus lijken dit jaar een grote kans op succes te hebben.

Wedden op basketbal: Canada of Litouwen als verrassing?

Het wereldkampioenschap basketbal van 2023 lijkt wijd open te zijn. Een verrassing kan ook niet worden uitgesloten. Tot de mogelijke outsiders behoort Canada, aangevoerd door verschillende NBA-spelers (RJ Barrett, Dillon Brooks, Shai Gilgeous-Alexander, Kelly Olynyk). De Canadezen hebben in de voorbereiding bewezen dat ze zich staande kunnen houden tegen de grote landen.

Australië, derde op de wereldranglijst, is ook een land om in de gaten te houden. Hetzelfde geldt voor Litouwen en Letland, die met hun ervaring en teamgeest altijd het verschil kunnen maken in dit soort wedstrijden. Dit alles zorgt voor interessante weddenschappen…