US Open 2023: Djokovic 5 jaar later en voorspellingen

Novak Djokovic kon in 2022 wegens gezondheidsbeperkingen niet naar de US Open. Nu is hij terug in New York met als doel hier zijn 4e titel te veroveren op de US Open 2023. En tegelijkertijd zijn 24e Grand Slam-titel (vóór de 22 van Nadal). Novak Djokovic heeft sinds 2018 geen US Open meer gewonnen. Toen klopte hij Del Potro in de finale.

Djokovic’ US Open-tennisgeschiedenis

De US Open is niet het meest succesvolle toernooi van Novak Djokovic. Uit zijn verzameling Grand Slam-titels (23) heeft hij in feite ‘slechts’ 3 US Open-titels. Samen met Roland Garros (3 titels) heeft hij de US Open het minst vaak gewonnen. Zijn 1e US Open won hij in 2011 tegen Rafael Nadal, in 2015 tegen Roger Federer en zijn meest recente in 2018 tegen Juan Martin Del Potro. Hij verloor 6 keer in de finale (van Federer, Nadal, Murray, Wawrinka en meest recent Medvedev in 2021).

Waarom is Djokovic minder succesvol op de US Open?

De omstandigheden, die lange tijd vrij traag zijn geweest, hebben het spel van Novak niet geholpen, omdat hij graag vertrouwt op de balsnelheid van zijn tegenstanders om te counteren. De US Open is ook de 4e en laatste Grand Slam van het kalenderjaar, dus het komt aan het einde van het seizoen. Spelers spelen veel gedurende het jaar en fitheid speelt een grote rol in dit soort best-of-5-toernooien. Dit is een van de redenen waarom dit de Grand Slam is met de meeste verrassingen in de afgelopen jaren (Cilic, Wawrinka en Dominic Thiem hebben hier allemaal titels gewonnen), met een competitie die veel gelijkwaardiger is dan bij de andere Grand Slam-toernooien, wat iets is om in gedachten te houden als je hier op tennis wedt.

Wie zijn de favorieten voor de US Open 2023?

Het is moeilijk om Carlos Alcaraz en Novak Djokovic niet te zien als de overweldigende favorieten om het toernooi te winnen, gezien het feit dat beide spelers dit seizoen hoog lijken te vliegen op het circuit. Djokovic won de eerste 2 Grand Slams van het seizoen (Australian Open en Roland Garros), voordat Carlos Alcaraz Wimbledon won in een compleet gestoorde finale tussen de 2 beste spelers ter wereld.

Wie zijn de spelers om in de gaten te houden op de US Open 2023?

Andere spelers zullen proberen de plannen van de 2 spelers van het moment te dwarsbomen. Onder de outsiders is Daniil Medvedev, die ondanks een gecompliceerde Amerikaanse tour (3 overwinningen, 2 verliespartijen) een serieuze Grand Slam-kandidaat blijft (hij zal hier in 2021 tot kampioen worden gekroond).

Na zijn halve finale op Wimbledon en zijn recente titel in Toronto wordt er reikhalzend uitgekeken naar Jannik Sinner op deze US Open, die zijn eerste Grand Slam-finale wil halen.

Alexander Zverev is de laatste tijd behoorlijk solide, met – onder andere – een halve finale in Toronto en een overwinning op Daniil Medvedev. De Duitser wordt niet per se verwacht op de US Open van 2023, maar heeft hier in het verleden al geschitterd (finalist in 2020) en zal duidelijk een speler zijn om in de gaten te houden.

Er wordt ook reikhalzend uitgekeken naar de Amerikanen. Dat zijn Frances Tiafoe, Tommy Paul, Taylor Fritz en de revelatie Christopher Eubanks.

De jonge Fransman Arthur Fils zal ook een speler zijn om in de gaten te houden en niet te vergeten Casper Ruud, die vaak wordt onderschat in Grand Slam-toernooien, maar een zeer consistente speler is.

Tennisweddenschappen: US Open 2023 voorspellingen

1

Alcaraz zou Sinner kunnen treffen in de kwartfinales van deze loting. De Spanjaard heeft het tot nu toe relatief gemakkelijk gehad. Sinner zou het moeilijker kunnen krijgen tegen een potentiële Alexander Zverev.

2

Medvedev lijkt de favoriet te zijn in dit deel van de loting, maar hij zal het niet makkelijk hebben. De Minaur zou een echte test voor hem kunnen zijn (hij versloeg hem afgelopen augustus in Toronto). Hubert Hurkacz zal zijn zegje kunnen doen. Het is moeilijk te zeggen waar Andrey Rublev staat, want hij heeft de laatste tijd niet veel gespeeld.

3

Nog vrij open hier. Casper Ruud zal – zoals gewoonlijk – een klant zijn in Grand Slams. Hij zal moeten oppassen voor Sebastian Korda, Tiafoe en Tommy Paul. Holger Rune arriveert met weinig momentum en weinig wedstrijden in de hand.

4

Djokovic is de duidelijke favoriet hier. Popyrin komt met vertrouwen aan en kan hier voor een verrassing zorgen. Tsitsipas, Auger-Aliassime en Fritz zijn de laatste tijd niet in topvorm.

US Open 2023 voorspellingen

Kwartfinales:

Alcaraz vs Sinner
Medvedev vs Hubert Hurkacz
Ruud vs Tommy Paul
Popyrin vs Djokovic

Halve finales:

Jannik Sinner vs Hurkacz
Casper Ruud vs Djokovic

Finale:

Hurkacz vs Djokovic

Novak Djokovic is in topvorm na zijn recente titel in Cincinnati. Met een gedenkwaardige wedstrijd tegen Carlos Alcaraz in de finale. Hij is een van de grote favorieten om de titel en meteen zijn 24e Grand Slam-titel te winnen. Hij staat op een notering van 2.20 op Ladbrokes.be om de trofee te winnen.