Tennis Center in Cincinnati

Tennis: Goed doen in Cincinnati = goed doen op de US Open?

Het tennistoernooi van Cincinnati maakt deel uit van de Amerikaanse tour in augustus. Cincinatti valt in de categorie 1.000 en wordt gespeeld op een outdoor hardcourt. Het draagt bij aan de doelstelling om je voor te bereiden op de volgende grand slam, de US Open. Die begint op 29 september 2023. Betekent een goed toernooi in Cincinnati automatisch dat de spelers goed zullen presteren op de US Open?

Zijn de tennisomstandigheden in Cincinnati hetzelfde als bij de US Open?

Tennisomstandigheden bij de Cincinnati Masters

Het toernooi van Cincinnati, ook bekend als de Western & Southern Open, werd geopend in 1899. Het wordt buiten gespeeld op een harde ondergrond. De Decoturf II om precies te zijn.

Het oppervlak is snel. Het is door de ITF geclassificeerd als categorie 3 op de snelheidsschaal (die vijf categorieën heeft). De omstandigheden in Cincinnati zijn vooral in het voordeel van offensieve spelers en grote servers. Aspecten om rekening mee te houden bij je tennisweddenschappen.

Wat betreft het klimaat wordt het toernooi gespeeld in een vrij warme tijd van het jaar, met een hoge luchtvochtigheid.

Tennisomstandigheden bij de US Open

De US Open is een van de 4 Grand Slam-toernooien van het kalenderjaar. Het wordt gespeeld in New York, in het stadspark Flushing Meadows-Corona Park in New York, in het USTA National Tennis Center.

Het toernooi wordt gespeeld op outdoor hardcourt, meer specifiek op ‘Laykold’. De ondergrond lijkt erg op die van Cincinnati, maar is iets langzamer. Deze grand slam, die over 2 weken wordt gespeeld, vindt plaats in september, in een gematigd maar ook vrij vochtig klimaat.

Een ander wedstrijdformaat tussen Cincinnati en de US Open

Het tennistoernooi van Cincinnati wordt gespeeld in een format van 2 winnende sets, met een maximum van 3 sets. Dit is een heel ander formaat dan de US Open. Omdat de US Open een Grand Slam-toernooi is, wordt het gespeeld in 3 winnende sets (die kunnen oplopen tot 5 sets). Net zoals bij alle Grand Slam-toernooien. Er is ook een beslissende 5e set, die kan gaan tot een super tie-break (10 beslissende punten als de 2 spelers 6-6 bereiken in de 5e en laatste set).

Dit formaat is dus heel anders dan in Cincinnati en vereist een veel specifieker management. De wedstrijden duren over het algemeen langer en vereisen meer concentratie, consistentie en fysieke conditie. Ervaring speelt een grote rol in dit soort toernooi. Dit maakt het veel moeilijker voor outsiders om de belangrijkste favorieten van het toernooi te verslaan. Wedden op tennis is daarom anders op de Grand Slam dan op andere toernooien door het jaar heen.

Welke speelstijl is het beste voor Cincinnati en de US Open?

Hoe presteer je in Cincinnati?

Zoals hierboven vermeld, wordt het toernooi van Cincinnati gespeeld op een harde, snelle ondergrond. Deze omstandigheden zijn veel gunstiger voor grote servers en offensieve spelers, die service volley of een zeer krachtig vlak schot kunnen slaan. Spelers als John Isner en Milos Raonic, die tot de beste servers ter wereld behoren, hebben het hier vaak goed gedaan.

Hoe presteer je op de US Open?

De US Open wordt gespeeld op een ondergrond die ook snel is, maar langzamer dan Cincinnati. Spelers die wat meer gewend zijn aan klei hebben het er de afgelopen jaren goed gedaan. Zo is er Carreno Busta, halve finalist in 2020, een verdediger en backcourtspeler. Of Dominic Thiem, die het toernooi dat jaar won door Alexander Zverev te verslaan. Dit toernooi is meer op uitwisseling gericht dan Cincinnati en de vaste backcourtspelers hebben hun zegje te doen. Als het aankomt op wedden op tennis in dit toernooi, moet je deze spelersstijl niet over het hoofd zien.

Betekent winnen in Cincinnati het winnen van de US Open?

Om erachter te komen of je door goed te presteren in Cincinnati ook de US Open kunt winnen, kijken we naar de geschiedenis van de winnaars van deze 2 toernooien.

Recente winnaars op ATP Cincinnati

In de afgelopen 10 jaar hebben top 10-spelers die gewend zijn te schitteren in Grand Slams dit toernooi regelmatig gewonnen. Dit zijn onder andere Roger Federer (7-voudig winnaar), Andy Murray (2-voudig winnaar), Rafael Nadal, Daniil Medvedev en Novak Djokovic. Tot de minder verwachte overwinningen behoren Alexander Zverev, Grigor Dimitrov, Marin Cilic en – meer recent – Borna Coric (2022).

Laten we eens kijken hoe vaak deze spelers goed hebben gepresteerd op de US Open.

Recente winnaars op de US Open

In de afgelopen 20 jaar zijn de trofeeën regelmatig verdeeld tussen Federer (5 keer winnaar), Djokovic (3 keer winnaar) en Nadal (4 keer winnaar). De meest verrassende recente overwinningen zijn die van Marin Cilic in 2014, Wawrinka in 2016, Thiem in 2020 en zelfs Medvedev in 2021.

Al deze namen behoren ook tot de toppers in Cincinnati. Dat is een goede indicatie dat succes in Cincinnati regelmatig leidt tot succes op de US Open. De US Open is de Grand Slam met de meeste ‘verrassende’ overwinningen in de afgelopen jaren. Het geeft bepaalde outsiders die een goede maand augustus hebben gehad de kans om te schitteren. Als je wilt wedden op tennis, moet je op je hoede zijn.

Conclusie

Het toernooi van Cincinnati blijft een goede voorbereiding op de US Open, die een paar dagen later begint. De spelers die daar goed presteren komen met veel vertrouwen aan en bevinden zich in redelijk vergelijkbare omstandigheden. Het is zeer waarschijnlijk dat we spelers goed zullen zien presteren in Cincinnati en vervolgens op de US Open. Je moet echter wel rekening houden met het 3-set format bij het plaatsen van je tennisweddenschappen. Dit formaat vereist meer fysieke- en mentale kracht dan andere toernooien gedurende het jaar.