Loting US Open 2023: Wat kunnen we verwachten van de Belgen?

Het US Open-tennistoernooi begint op maandag 28 augustus. Het is tijd om de loting US Open 2023 van onze Belgische spelers eens te bekijken. Hoe staan ze ervoor? Maken ze kans om het ver te schoppen in deze 4e Grand Slam van het jaar? Lees het allemaal hier in dit artikel!

Welke Belgische spelers spelen mee op de US Open 2023?

Loting US Open 2023: mannen

Een aantal Belgische spelers hebben geprobeerd om via kwalificatie op de eindloting te komen, waaronder David Goffin (96e ATP). Goffin worstelt om terug te keren naar zijn beste niveau (7e ATP) en heeft dit seizoen weinig resultaten geboekt. Kimmer Coppejans (148e ATP) kwam dit seizoen door de kwalificaties op Wimbledon. Daarna volgt een van de grote verwachtingen van het Belgische tennis, Zizou Bergs (151 ATP). En natuurlijk Joris de Loore (174 ATP), gevolgd door de meer beginnende Gauthier Onclin (22 jaar, 205 ATP). Die laatste is ook zo’n grote hoop voor het Belgische tennis.

Loting vrouwen: US Open 2023

Bij de Belgische speelsters is de hoop gevestigd op Elise Mertens (WTA 32). Mertens bereikte in 2020 de kwartfinales van dit toernooi. Maryna Zanevska (WTA 113) gaat ook rechtstreeks naar de finale. 3 Belgische speelsters moeten door de kwalificaties: Yanina Wickmayer (WTA 86), Greet Minnen (WTA 98) en Marie Benoit (WTA 244).

Wie spelen er in de finale van de US Open 2023?

Geen van de Belgische spelers wist zich te plaatsen voor de eindloting. Dit ondanks dat Joris De Loore (174 ATP) 2 matchpoints had in de laatste ronde van de kwalificatie tegen de lokale speler Moreno De Alboran (130 ATP).

Bij de Belgische speelsters zullen de verwachtingen hooggespannen zijn voor Elise Mertens, die de mogelijkheid heeft om te schitteren op dit toernooi. Maryna Zanevska en Greet Minnen maken het veld compleet om België te vertegenwoordigen. Yanina Wickmayer werd opgenomen als lucky loser nadat ze zich vrijdag met een rugblessure terugtrok uit de laatste ronde van de kwalificaties tegen de Amerikaanse Sachia Vickery (WTA 203). Ze zal na de warming-up op dinsdag beslissen of ze het opneemt tegen Vera Zvonareva (WTA 677).

Hoe fit zijn de Belgische speelsters voor de US Open 2023?

Van de Belgische speelsters heeft Elise Mertens een vrij gemiddeld seizoen achter de rug, ondanks haar 32e plaats op de wereldranglijst. Het beste resultaat van de 27-jarige was een halve finale in Monterrey afgelopen maart, evenals verschillende vierde ronde-optredens in Miami, Madrid en Roland Garros. Ze zorgde echter voor een verrassing door deze maand in Cincinnati de plaatselijke Madison Keys (WTA 17) te verslaan. Elise Mertens schitterde in het verleden al eens op Flushing Meadows. Ze is van plan dit te herhalen.

Maryna Zanevska heeft dit seizoen weinig wedstrijden gewonnen (11 overwinningen tegen 15 nederlagen) en is niet in sprankelende vorm. Greet Minnen daarentegen heeft een heel goed seizoen achter de rug (48 overwinningen en 15 nederlagen). Ondanks dat ze voornamelijk in het secundaire circuit speelt, komt ze met vertrouwen aan.

Welke US Open 2023 loting voor de Belgische speelsters?

Elise Mertens (plaats 32) zal het in de 1e ronde opnemen tegen een qualifier. Daarna zou ze in de 3e ronde de plaatselijke in vorm zijnde Coco Gauff (WTA 6) kunnen treffen, voor een mogelijke Petra Kvitova (WTA 11) in de 4e ronde en zeer waarschijnlijk tennissensatie Iga Swiatek (WTA 1) in de kwartfinales.

Maryna Zanevska zal het in de 1e ronde heel moeilijk krijgen tegen Aryna Sabalenka (WTA 2), een van de grote titelfavorieten. Daarna kan ze in de kwartfinales Daria Kasatkina (WTA 13) of Once Jabeur (WTA 5) treffen.

Greet De Minnen moet het in de 1e ronde opnemen tegen de plaatselijke veterane Venus Williams (43, WTA 407). De Amerikaanse is niet meer op de top van haar kunnen en de Belgische zal de favoriet zijn om deze wedstrijd te winnen. Daarna kan ze het opnemen tegen Donna Vekic (WTA 21) en mogelijk Daria Kasatkina (WTA 13). Is dit binnen het bereik van de Belgische speelster?

Kan Elise Mertens voor een verrassing zorgen op de US Open 2023?

Zoals we hebben gezien, is Elise Mertens (WTA 32) de hoogst geplaatste van de Belgische speelsters die deelnemen aan de US Open. Haar loting op de US Open 2023 is ook relatief te doen, tot en met de 3e ronde en een mogelijke Cori Gauff. Er zal dus veel hoop op haar gevestigd zijn om de hoogste ranking van de deelnemende Belgische speelsters te behalen. Ze bereikte de kwartfinales in 2019 en 2020, met een zeer goed record van 17 overwinningen en slechts 8 verliespartijen op de US Open. De Belgische speelster is een vaste waarde op Grand Slams en zal ernaar streven om ten minste de 3e ronde te bereiken, en waarom niet verder?

Conclusie

De Belgische spelers in de loting voor de US Open 2023 hebben het de afgelopen maanden moeilijk gehad, met David Goffin als een schaduw van zijn vroegere zelf. Het is dus moeilijk om hoge verwachtingen te hebben van hun prestaties. Elise Mertens heeft echter vaak geschitterd op de US Open en in Grand Slams, en is de beste hoop voor Belgisch tennis in deze 4e Grand Slam van het jaar.