US Open 2023: Wat hebben we geleerd? Djoko nog sterker?

De US Open 2023 is ten einde. Het was de onstuitbare Novak Djokovic die de finale won. En zo won Djoko ook zijn 24e Grand Slam-titel. De Serviër ging de geschiedenis de geschiedenisboeken in door 3 van de 4 Grand Slams in 2023 te winnen, waaronder de Australian Open Roland Garros en nu de US Open.

US Open 2023 – Wat moeten we onthouden?

US Open 2023: Novak Djokovic, onoverkomelijk?

Op 36-jarige leeftijd heeft Novak Djokovic zijn legende bevestigd door zijn 4e US Open te winnen. Djokovic is relatief rustig geweest tijdens deze US Open 2023, behalve tegen zijn landgenoot Laslo Djere, de enige speler die 1 set pakte. Djere leidde met 2 sets tegen 0 en moet de Servische reus het koude zweet hebben bezorgd.

Carlos Alcaraz, een teleurstelling op de US Open 2023?

De grootste verrassing van het toernooi was waarschijnlijk de nederlaag van Carlos Alcaraz in de kwartfinale tegen Daniil Medina. De Spanjaard was de grote favoriet om Novak Djokovic te ontmoeten voor een nieuwe finale in deze recente rivaliteit. Maar dat was zonder rekening te houden met De Rus Daniil Medvedev, die de kansen versloeg met een geweldige wedstrijd om zich te ontdoen van de nummer 1 van de wereld en de finale van de US Open 2023 te bereiken.

Ben Shelton, de verrassing van het toernooi?

Ben Shelton is niet bepaald een revelatie meer op de US Open 2023. Shelton behaalde aan het begin van het seizoen op de Australian Open de kwartfinales. Er werd niet verwacht dat hij deze fase van het toernooi zou bereiken. Het jonge Amerikaanse talent (ATP 47) beleeft zijn 1e echte seizoen op het seizoen op het ATP-circuit en heeft voor de 1e keer in zijn carrière de halve finale van de US Open bereikt. Het is een mooie prestatie voor deze veelbelovende speler, die indrukwekkende overwinningen boekte tegenoot landgenoot Tommy Paul en Frances Tiafoe. Helaas moest hij het afleggen tegen de ongrijpbare Novak Djokovic.

Alexander Zverev, bemoedigende US Open voor de Duitser?

Alexander Zverev bevestigt zijn terugkeer naar vorm na zijn verloren halve finale in Cincinnati tegen Novak Djokovic. Dit keer was het Carlos Alcaraz die een einde maakte aan de hoop van de Duitser in de kwartfinales. Een bemoedigende terugkeer naar vorm voor ‘Sascha’ Zverev, die een ernstige blessure opliep tegen Rafael Nadal op Roland Garros in 2022, waardoor hij bijna 6 maanden van de baan bleef.

Jannik Sinner, opnieuw een Grand Slam-teleurstelling?

Het jonge Italiaanse talent heeft opnieuw een Grand Slam-wedstrijd in 5 sets verloren, dit keer van Alexander Sinner uit Duitsland. Het was de 7e 5-set nederlaag in zijn Grand Slam-carrière in 12 wedstrijden. De Italiaan lijkt het moeilijk te hebben en wedstrijden in 5 sets te winnen.

Is Djokovic op dit moment beter dan Carlos Alcaraz?

Als er al twijfels waren in de laatste ontmoetingen tussen de 2 mannen, dan lijkt Novak Djokovic deze weggenomen. De Serviër heeft al zijn vastberadenheid en veerkracht getoond om terug te komen nadat hij de finale van Wimbledon 2023 had verloren van de Spanjaard. Hij heeft sindsdien Alcaraz in de finale van Cincinnati 2023, voordat hij de laatste Grand Slam van het jaar won tegen Daniil Medvedev. Een resultaat dat laat zien dat Carlos Alcaraz nog wat vooruitgang moet boeken voordat hij Djokovic, die eeuwig op het circuit lijkt te zijn, definitief kan opvolgen.

Zal Novak Djokovic nog een Grand Slam winnen?

De lange levensduur van Djokovic is indrukwekkend. Met zijn 36 jaar is hij de oudste speler ooit die de US Open heeft gewonnen. Dankzij deze overwinning zal de Serviër zijn nummer 1 van de wereld weer opeisen.

Op die leeftijd is het de vraag hoe ver de Serviër zal gaan. Gezien zijn zijn tennisniveau, het feit dat hij zo fit is als altijd en het belang dat hij hecht aan zijn lichaam, is het niet moeilijk voor te stellen dat hij nog een Grand Slam wint in 2024 wint en nog minstens 1 of 2 jaar op het hoogste niveau speelt.

Wat is de volgende stap voor Djokovic?

Het doel van de Serviër is om zoveel mogelijk Grand Slams te winnen. Het is niet ondenkbaar de komende weken, voordat hij weer speelt op de ATP 1000 in Shanghai en daarna in Bercy, om af te sluiten met de Mastersfinale. De Serviër zal weer weer een serieuze kanshebber zijn voor Grand Slam-titels in 2024.