De Milanese derby, de wedstrijd waar iedereen op heeft gewacht!

Het duel tussen Inter en AC Milan staat aanstaande zaterdag (18:00 uur) in het teken van speeldag vier in de Serie A. De ‘Derby della Madonnina’ is de wedstrijd waar het meest naar wordt uitgekeken in Milaan. De stad Milaan maakt zich op voor de eerste grote Milanese derby. Fans van zowel Inter als AC Milan hopen dat hun favoriete team wint. Beide teams zijn het seizoen op dezelfde manier begonnen met drie overwinningen. De winnaar van het duel van zaterdag in het Stadio Giuseppe Meazza zou goud waard moeten zijn.

Milanese derby: Meer dan 100 jaar rivaliteit tussen Inter en AC Milan

Al sinds 1908 zwaaien de harten van Milanezen tussen de twee clubs. Dit omdat AC Milan in eerste instantie werd opgericht. De oorsprong van AC Milan gaat terug tot 1899. Een Engelsman richtte de Milan Cricket and Football Club op, maar negen jaar later besloot de Italiaanse voetbalbond om buitenlandse spelers uit clubs te weren. Het was toen dat Zwitsers en Italianen Internazionale oprichtten. AC Milan is altijd beschouwd als de club van de arbeidersklasse en Inter als de club van de bourgeoisie. Deze klassenstrijd is aanzienlijk afgenomen.

De eerste Milanese derby vond plaats in oktober 1908 in Chiasso (Zwitserland). Inter Milan won met 2-1. Deze uitslag werd nooit officieel gemaakt, in tegenstelling tot de 3-2 overwinning van AC Milan het jaar daarop. De twee clubs hebben elkaar meer dan 300 keer ontmoet sinds hun ontstaan, waarbij Inter een licht voordeel heeft. De Nerazzuri hebben twaalf van de laatste twintig derby’s gewonnen, waarvan er vier eindigden in een gelijkspel. Dit terwijl AC Milan slechts vier van de laatste twintig ontmoetingen tussen de twee clubs heeft gewonnen.

De wedstrijd in het Stadio Giuseppe Meazza

Tickets voor de Milanese derby in het legendarische stadion met 80.018 zitplaatsen waren schaars. De rivaliteit is zo groot dat fans van beide clubs het stadion verschillende namen geven. De fans van Inter spelen in het Stadio Giuseppe Meazza, een verwijzing naar de legendarische speler die de geschiedenis van de club heeft getekend. Fans van AC Milan noemen het stadion San Siro. De arena van Milan, met de tribunes dicht bij het veld en de steile hellingen, geeft het een sfeer die de meest legendarische stadions ter wereld waardig is. Het grootste stadion van Italië zal ook gastheer zijn voor de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in 2026.

AC Milan en Inter Milan op zoek naar twintigste landstitel

Tot nu toe hebben de twee Milanese rivalen elk 19 Italiaanse competitietitels gewonnen. Als je de records van de twee clubs vergelijkt, is die van AC iets prestigieuzer, met zeven overwinningen in de Champions League tegenover drie voor Inter. Dit seizoen dromen beide clubs ongetwijfeld van de twintigste Serie A-titel in hun geschiedenis. De eerste derby van het seizoen stond gepland voor de vierde speeldag, maar zorgt nu al voor opschudding in Milaan, een stad die verdeeld is tussen de twee clubs.

Twee teams met legendarische spelers

Je kunt niet over de duels tussen Inter en AC Milan praten zonder de legendarische voetballers te noemen die de kleuren van beide clubs hebben gedragen. Met Baresi in het hart van hun verdediging won AC Milan zeven nationale titels. Paolo Maldini won maar liefst zeven Champions League-titels met AC Milan. Bij Inter Milan waren de beroemdste figuren van de club ook de meest memorabele. Giuseppe Meazza, naar wie het stadion nu zijn naam draagt, maakte meer dan 300 doelpunten in zijn carrière voor de Nerazzuri. Giuseppe Bergomi won zes competitietitels met Inter. Zlatan Ibrahimovic speelde 102 wedstrijden tussen 2006 en 2009 en scoorde 85 goals in zijn tijd bij de club. En wat kunnen we zeggen over de huidige spelers van beide teams, die hun naam in de toekomst in gouden letters willen schrijven?