De cijfers van de 78e Vuelta

De Vuelta 2023 is eindelijk ten einde. Sepp Kuss voegde zijn naam toe aan de lijst van winnaars, op de voet gevolgd door zijn ploeggenoten Jonas Vingegaard en Primoz Roglic. Een sensationele prestatie van het Jumbo-Visma-team, met een gedenkwaardige hattrick. Maar de cijfers vertellen een nog fascinerender verhaal van deze 78e Vuelta.

Sepp Kuss en Jumbo-Visma schreven geschiedenis in de Vuelta

De overwinning van Sepp Kuss was de tweede door een Amerikaan in de Ronde van Spanje. Dit sinds de triomf van Chris Horner in 2013. Hij schreef ook geschiedenis door de eerste renner te worden die alle drie de Grote Rondes uitreed en er één van won. Deze prestatie is niet meer bereikt sinds Gastone Nencini in 1957. Nencini won toen de Giro d’Italia. Naast deze overwinning bereikte de Jumbo-Visma-ploeg een zeldzame prestatie door drie renners op het podium te zetten. Dit is een primeur sinds de Vuelta van 1966.

De KAS-ploeg had destijds een soortgelijke prestatie geleverd, maar met een lager competitieniveau. Bovendien is de Nederlandse ploeg nu de eerste die alle drie de Grote Rondes in hetzelfde jaar wint. Dus de Giro met Roglic en de Tour met Vingegaard. De Sloveen Primoz Roglic, die gedwongen werd om de instructies van zijn managers op te volgen, scoorde zijn vierde eindpodium in de Ronde van Spanje. Dit na zijn drie overwinningen tussen 2019 en 2021, en won minstens één etappe voor het vijfde jaar op rij.

Remco Evenepoel bedwelmt de tellers in de Vuelta

Ondanks het missen van de Tourmalet-etappe, drukte Remco Evenepoel zijn stempel op het einde van deze Vuelta. Door etappe 18 te winnen met een voorsprong van 4 minuten en 44 seconden op Damiano Caruso, bereikte de Belg de grootste voorsprong tussen twee renners in een etappe van de Ronde van Spanje sinds etappe 19 in 1994. Die werd toen gewonnen door Marino Alonso met een voorsprong van 6 minuten en 49 seconden op Roberto Pagnin.

Die dag markeerde ook Evenepoels 50e profoverwinning. En dit op een leeftijd van slechts 23 jaar en 232 dagen. Ter vergelijking, Eddy Merckx bereikte dat totaal op 23 jaar en 132 dagen. Bovendien heeft de Ket uit Scheepdaal vijf etappes op zijn naam staan in de Grote Rondes van 2023. Twee in de Giro en drie in de Vuelta, een prestatie die dit seizoen nog niet geëvenaard is. Hij is ook de eerste Belgische kampioen die zijn armen omhoog steekt in de Ronde van Spanje sinds Freddy Maertens in 1977. Freddy won toen 13 etappes en het eindklassement won.

Een goede Vuelta voor de Belgen

Cian Uijtdebroeks eindigde 8e in zijn eerste Grote Ronde. Een succesvol debuut voor de Bora-Hansgrohe-renner. Cian is ook de tweede jongste renner die in de top tien eindigt in de Ronde van Spanje na Juan Ayuso vorig jaar. Met drie Belgen in de top 12 heeft België sinds 1980 niet meer zo’n sterke prestatie geleverd. Toen eindigde Claudy Criquielion als 3e, voor Guido Van Calster als 6e en Johan De Muynck als 7e.

UAE-Team Emirates evenaart Jumbo-Visma in de jeugdcategorie

Door met Juan Ayuso als beste jongere te eindigen, won UAE-Team Emirates het klassement voor jongeren onder 25 jaar in de drie grote rondes. Joao Almeida deed dat in de Giro, terwijl Tadej Pogacar er met de witte trui vandoor ging in de Tour de France. Het ultieme bewijs dat de Emirates-ploeg heeft wat nodig is om volgend jaar het Jumbo-Visma blok te verstoren.

Andere cijfers om te onthouden:

  • Lennard Kamna werd de 106e renner die de cirkel van etappewinnaars in de drie Grote Rondes betrad. En de achtste Duitser die deze prestatie neerzette;
  • Met 20 jaar en 51 dagen is Lenny Martinez nu de op één na jongste renner die een leiderstrui draagt in een Grote Ronde sinds Henri Cornet in de Tour de France van 1904 (19 jaar en 343 euro);
  • Dankzij de drie successen van Kaden Groves heeft de Belgische WorldTeam Alpecin-Deceuninck haar indrukwekkende reeks Grand Tours verlengd. Dat zijn er negen waarin de ploeg van Roodhooft minstens één etappe heeft gewonnen. Kaden Groves is de derde Australiër die drie etappes wint in dezelfde Grand Tour na Robbie McEwen (die dit al vier keer deed in zijn carrière) en Caleb Ewan (Tour de France 2019);
  • Door etappe 19 te winnen, werd Rui Costa de derde renner in de geschiedenis die twee Grand Tour-etappes won in een interval van tien jaar. De laatste renner die dat deed was Cédric Vasseur (1997-2007);
  • De 31e plaats van Geraint Thomas was het slechtste resultaat van de Ineos Grenadiers in een Grote Ronde sinds de oprichting van de ploeg onder de naam Sky ProCycling in 2010, toen de hele ploeg zich terugtrok uit de Ronde van Spanje 2010 na de dood van ploegmasseur Txema Gonzalez aan een mysterieuze virale infectie.