Dagboek van Remco 5 – de grote animator

Van 26 augustus tot 18 september staat de Vuelta a España 2023 centraal in het wielernieuws. In dit dagboek kijken we onder het oog van Remco Evenepoel naar de sleutelmomenten van elke etappe.

HET DAGBOEK VAN REMCO 1

HET DAGBOEK VAN REMCO 2

DAGBOEK VAN REMCO 3

DAGBOEK VAN REMCO 4

Dinsdag 12 augustus 2023: Liencres Playa – Bejes of de psychologische greep van Jonas Vingegaard in het Dagboek van Remco 5

14:46: De eigenlijke start van de etappe is gegeven. Er blijft één vraag over de strategie van Remco Evenepoel. Op de avond van zijn overwinning op zondag kondigde de drager van de beste klimmerstrui aan dat hij wat tijd wilde verliezen in deze etappe. Dit om op de volgende twee dagen makkelijker weg te kunnen rijden. Het was een verrassende keuze, gezien het feit dat de ongebruikelijke finish in Bejes past bij de karakteristieken van de Belgische renner van Soudal Quick Step.

14:55: Een groep klimmers/punters breekt weg op de eerste onbekende moeilijkheden van het parcours. Ze hadden al snel een voorsprong van zo’n vijftig seconden. De Ineos Grenadiers-ploeg begint via zijn rouleurs te rijden om het gat te verkleinen en Jonathan Castroviejo voort te stuwen.

15:08: De niet-vertegenwoordigde ploegen komen de Britse ploeg te hulp. Het gaat om Intermarché Circus Wanty en Arkéan Samsic. De tijd dringt, maar het gat wordt langzaam kleiner. Het is een fysieke- en psychologische strijd tussen de kopgroep en het peloton.

15:21: In de korte klim met nog 92 kilometer te gaan, probeert Jonathan Castroviejo het gat met de groep te dichten tot ongeveer twintig seconden. Het is mislukt. De Grenadiers zijn gedwongen om het gat te dichten met Filippo Ganna en Omar Fraile op het offer.

15:31: Nu, met minder dan 15 seconden te gaan, zetten Bahrain Victorious en Lidl-Trek hun aanval in. Zo kunnen ze aansluiten bij de kopgroep. Alles opnieuw te doen?

Dagboek van Remco 5: Een ontsnapping uit het peloton

15:53: Een groep ontsnapt uit het peloton. Het peloton lijkt echter nog niet op te geven.

16:04: De etappe is kort en er is hard gevochten om de juiste ontsnapping voor de dag te vinden. Er zijn nu minder dan 60 kilometer te gaan van de 120. Team Jumbo-Visma neemt de controle over van het peloton.

16:30: Robert Gesink en Dylan van Baarle zijn in handen van het peloton. De voorsprong is iets meer dan een minuut. Alles wijst erop dat Jumbo-Visma zijn zinnen heeft gezet op de etappe van vandaag. De ploeg van Richard Plugge heeft besloten om hard toe te slaan aan het begin van de derde week.

16:44: Kaden Groves in de kopgroep pakt de punten in de tussensprint. Zijn missie voor vandaag zit erop. De Australiër staat weer op.

16:52: Het peloton zit nu onder de dertig seconden en er is geen twijfel meer over hoe de dag zal verlopen. Mattia Cattaneo besluit om de beproeving vooraan niet te verlengen en laat zijn medevluchters aan hun lot over.

Nog 10km te gaan…

17:05: De kopgroep wordt weer gegrepen met nog 10 kilometer te gaan. Attila Valter is aan de beurt aan de voet van de slotklim.

17:11: Er is geen twijfel over de bedoelingen van Remco Evenepoel. De Belg heeft zijn interesse in de etappe van vandaag verloren. Hij wil tijd goedmaken in het algemeen klassement om zichzelf meer ruimte te geven om aan te vallen.

17:16: Aanval van Jonas Vingegaard, die meteen een gat slaat op de rest van het peloton. Finn Fisher-Black gaat hem achterna. Niet ver achter hem zitten Wout Poels en Michael Storer.

17:21: Onbegrip, de kopgroep heeft Jonas Vingegaard bijna een minuut achter zich gelaten. Waarom hebben de Emiraten de kopgroep zichzelf laten ingraven? De aanvallen van Joao Almeida zullen Juan Ayuso niet helpen.

17:22: Primoz Roglic valt aan, de winnaar van de Giro d’Italia jaagt tevergeefs achter zijn ploegmaat aan. De kopmannen van de Emirati en Movistar slagen er echter in om de sprong te maken. Sepp Kuss, leider in het algemeen klassement, lijkt het moeilijk te hebben.

17:24: Jonas Vingegaard pakt de overwinning en heeft meer dan een minuut achterstand op alle renners in het algemeen klassement. De Deen heeft nu slechts 17 seconden achterstand op zijn ploegmaat. De Deen draagt zijn overwinning op aan Nathan van Hooydonck, zijn kamergenoot gedurende het jaar, die ernstig gewond in het ziekenhuis belandde, maar nu buiten levensgevaar is.

Woensdag 13 augustus 2023: Ribadesella/Ribeseya – Altu de l’Angliru of interne oorlog bij Jumbo-Visma

13:57: Remco Evenepoel maakt zich geen illusies bij de start. De Belg wil vandaag mee in de ontsnapping om zoveel mogelijk punten te pakken in het bergklassement.

14:17: Na veel aanvallen, slaagt een groep erin om weg te rijden. Natuurlijk is de houder van de bolletjestrui erbij met Mattia Cattaneo.

15:15: Vooraan moet je sterk zijn om te winnen. Jumbo-Visma heeft zijn motoren gestart. De kopgroep heeft een voorsprong van iets minder dan twee minuten. Er is geen twijfel mogelijk, ze zullen hard moeten pushen in de moeilijke etappes om zoveel mogelijk krediet te krijgen.

15:27: Op de Alto de la Colladiella valt Marc Soler aan op kop van het peloton. De UAE Emiraten hebben duidelijk een plan in gedachten. De kopgroep implodeert en alleen Mattia Cattaneo en Remco Evenepoel zijn nog over.

15:39: Remco Evenepoel slaagt in het eerste deel van zijn missie en pakt 10 punten op de top.

16:00: Het duo stabiliseert het gat in de vallei op het peloton, dat nu 2’42” bedraagt. Marc Soler heeft slechts één minuut voorsprong op het leidende peloton.

Dagboek van Remco 5: een duidelijke missie voor ogen

16:03: Na goed werk trekt Mattia Cattaneo weg, gefeliciteerd door Remco Evenepoel. De Belg is op een missie op de Alto del Cordal. Het peloton verhoogt het tempo en dicht het gat tot ongeveer twee minuten.

16:20: Remco Evenepoel pakt de 10 punten op de top en lijkt geen risico’s te nemen in de technische afdaling. Naar alle waarschijnlijkheid heeft de Belg genoeg van zijn dag en zal hij niet vechten voor de ritzege.

16:30: Aan de voet van de Angliru heeft de Belg nu een voorsprong van slechts 1’23” op het peloton. Hij trapt niet hard, hij bepaalt zijn tempo en hij zit niet in een moordende positie. Maar de voorsprong wordt niet kleiner.

16:51: Romain Bardet valt aan bij de eerste uitlopers van de Angliru en La Bahrain Victorious neemt de leiding. Remco Evenepoel wordt ingerekend.

16:53: De leiders knallen allemaal als popcorn. Joao Almeida, Cian Uitjdebroeks en Juan Ayuso verrassen iedereen.

16:55: Het tempo in Bahrein is hels, met alleen de Jumbo-trip en Enric Mas nog over. De Spanjaard zal echter uiteindelijk breken.

Jumbo-Visma aan de leiding

17:03: Onder de 3 kilometer, op het punt waar hij in 2020 kraakte, kiest Primoz Roglic het moment om aan te vallen.

17:05: Mikel Landa probeert de sprong te wagen met de twee beste renners in het algemeen klassement in zijn wiel.

17:06 : Sepp Kuss maakt de sprong op Primoz Roglic.

17:07 : Het is nu een trio van Jumbo-Visma aan de leiding.

17:08 : Sepp Kuss rijdt weg. De Amerikaan heeft een boodschap in zijn oortje. Primoz Roglic kijkt niet om en drukt door. Geen verjaardagscadeau voor de Amerikaan die zijn 29e verjaardagskaarsje uitblaast.

17:09: Mikel Landa, die Sepp Kuss heeft ingehaald, probeert het gat op het leidende duo te dichten. Vooraan heeft Jonas Vingegaard de controle in het wiel van de Sloveen. Als de logica het toelaat, laat de winnaar van de Tour de France de overwinning aan laatstgenoemde.

Dagboek van Remco 5: hoffelijkheid na de finish

17:13: Bittere overwinning voor Primoz Roglic, die het gat in het algemeen klassement naar zijn toekomstige rivaal in de Tour de France 2024 niet heeft gedicht. Zijn we getuige van de eerste psychologische oorlog om het leiderschap van de Nederlandse ploeg?

17:14: Sepp Kuss pakt de derde plaats in de etappe en de bonussen om zijn rode trui te behouden. Zich ervan bewust dat hij Landa had laten sprinten, die het tempo de hele klim had aangevoerd, verontschuldigde de Amerikaan zich bij de Spanjaard omdat hij hem had uitgedaagd voor de derde plaats. Een teken van respect voor het werk van zijn tegenstander, maar ook van de noodzaak om te vechten voor zijn rode trui.

Onder de volgers zijn de uitspraken van Primoz Roglic nauwelijks unaniem. Sepp Kuss lijkt de favoriet van het publiek te zijn om deze Vuelta a España te winnen. Maar nu met 3 minuten voorsprong op de vierde plaats in het algemeen klassement, moet Jumbo-Visma de kwestie van het leiderschap in deze Ronde van Spanje oplossen. Moeten de twee aangewezen leiders het uitvechten, met het risico Sepp Kuss van het podium te stoten? Of moeten Kuss’ loyaliteit en opoffering van de afgelopen vier jaar beloond worden?

Donderdag 14 augustus 2023: Pola de Allande – La Cruz de Linares of de zwier van Remco Evenepoel

12:56: De eerste schoten worden gelost vooraan het peloton.

13:09: Het duurt niet lang voordat Remco Evenepoel zijn neus laat zien en tien renners op zijn bagagedrager meeneemt. Deze groep sluit zich aan bij het leidende trio en het gat groeit naar 6 minuten. De ontsnapping van de dag is bevestigd. De afwezigheid van Romain Bardet en Michael Storer uit de kopgroep is een zegen voor de kopman van Soudal Quick Step. Die laatste hoeft niet met hand en tand te vechten voor de punten in de beste klimmerstrui. Als er zich geen incidenten voordoen, zou de beste klimmerstrui weer op de schouders van de Belg terecht moeten komen.

14:42: Het gat overschrijdt de 10 minuten.

15:36: De beste klimmers trui is mathematisch veiliggesteld voor Remco Evenepoel. Het enige wat nu nog rest is om hem terug mee te nemen naar Madrid. De Belg kan zich nu concentreren op het winnen van de etappe.

16:33: De kopgroep rijdt de laatste omloop in en begint aan de eerste beklimming van de Cruz de Linares.

16:35: Andreas Kron valt aan, gevolgd door Remco Evenepoel. Al snel breken de drie beste renners weg. De Belg wordt nu alleen vergezeld door Damiano Caruso en Max Poole.

Dagboek van Remco 5: een derde overwinning?

16:49: Vlak voor het steilste stuk van de Cruz de Linares kiest Remco Evenepoel ervoor om zich af te zonderen vooraan.

16:59: Remco Evenepoel gaat aan de leiding, meer dan 1 minuut 30 voor Max Poole. De bolletjestrui kan de afdaling met vertrouwen tegemoet zien. Damiano Caruso zat 20 seconden achter de DSM-renner. Hij zal het gat dichten na de afdaling.

17:17: Remco Evenepoel begint aan de slotklim van de Cruz de Linares. Er is geen twijfel mogelijk dat de Belg zal winnen als een baas. In het peloton is er een aanval van Aleksandr Vlasov die uiteindelijk tot de orde geroepen wordt door het peloton.

17:39: Mikel Landa valt aan, waardoor het peloton van leiders uiteenvalt. Alleen de top zes van het algemeen klassement is nog over. Er zijn verschillende aanvallen. Jumbo-Visma, vooral aangevoerd door Jonas Vingegaard, vormt een hecht peloton rond Sepp Kuss. De strategie van Jumbo-Visma is vanaf nu duidelijk: het podium moet blijven zoals het is.

17:43: Remco Evenepoel wint met overmacht. De Belg boekt zijn derde overwinning in deze 2023-editie van de Vuelta a España.

17:51: Opeenvolgende aanvallen van Juan Ayuso en Enric Mas. Sepp Kuss springt meteen in het wiel van de Spanjaarden.

17:54: De groep van Sepp Kuss komt over de finish. Jonas Vingegaard heeft zich laten vallen zodat zijn kopman een kleine marge kan terugwinnen. De strijd was voorbij. Aan de finish herhaalde de Deen wat hij aan het begin van de etappe had gezegd.

Vrijdag 15 augustus 2023: La Baneza – Iscar of de algemene uitputting van het peloton

13:30: De etappe begint. Het is de dag van de sprinter. Maar in de derde week hebben de langeafstandsrenners meer kans om te winnen. Maar om dat te doen, zullen ze de hele dag te maken hebben met een ongunstige wind.

13:43: Een kwartet ontstaat na veel aarzeling in het peloton. Meer dan 2’45” krijgen ze niet.

14:15: Alpecin Deceuninck en de Emiraten hebben besloten om het peloton terug te brengen tot op anderhalve minuut van de kopgroep.

16:15: Het peloton is terug tot op ongeveer dertig seconden met nog 50 kilometer te gaan.

16:5: De kopgroep wordt ingerekend door het peloton. Er zijn een paar schuchtere aanvallen. Het lijkt wel een zwaard in het water.

17:12: De groene trui van beste sprinter valt met nog 2 kilometer te gaan.

17:13: In de chaos die is ontstaan door de valpartij, wint Alberto Dainese voor Filippo Ganna en Marijn van den Berg.

Zaterdag 16 augustus 2023: Manzanares el Real – Guadarrama of de overmoed van Evenepoel

12:02: Start van de wedstrijd aan de voet van de Collado del Portazgo. Er zijn veel aanvallen. Op de top van de klim is een groep van ongeveer dertig renners ontsnapt. Er waren geen gevaarlijke renners in het algemeen klassement. De renners van Jumbo-Visma laten gaan.

13:00: Na een uur koers lijkt het scenario vorm te krijgen. Er zijn 31 renners vooraan die strijden om de ritzege. De kopgroep heeft een voorsprong van 3’30” op het peloton. Behoudens een onwaarschijnlijke ommekeer, zal het peloton hen nooit meer terugzien. Vooraan wordt Remco Evenepoel gesteund door Mattia Cattaneo, Louis Verveake en James Knox. Hoe zal Soudal Quick Step het spelen? Zullen ze all-in gaan op Remco Evenepoel in een Luik-Bastenaken-Luik-achtig profiel? Of zullen ze hen in aantal overtreffen?

14:00: De kopgroep heeft nu een voorsprong van ongeveer 5 minuten.

15:20: Tijd voor de eerste aanvallen vooraan de kopgroep. Er zijn nog 72 kilometer te gaan. De aanvallen vermenigvuldigen zich op de Alto de Santa Maria de la Alameda.

Remco leidt

15:38: Toen de kopgroep weer bij elkaar was, besloot Soudal Quick Step het over te nemen. James Knox en Louis Vervaeke worden opgeofferd. Remco Evenepoel leidt zijn ploegmaats zoals hij doet in de klassiekers. Het is een requiem waar we naar op weg zijn.

16:00: Meer dan 8 minuten voorsprong. Het peloton is totaal ongeïnteresseerd. VAE en Bahrein zetten geen stap. De etappe is gebouwd voor vuurwerk. De bergen dreigen een muis te baren.

16:10: James Knox is gefinisht, het is de beurt aan Vervaeke om op het bord te komen.

16:40: Het sleutelmoment van de etappe: de kopgroep heeft gewacht tot de laatste klim van de dag om zich te verantwoorden. Mattia Cattaneo neemt nu de leiding over de groep vlak voor de geplaveide Alto San Lorenzo de El Escorial.

Een aanval van Wout Poels!

16:43: De aanval van Remco Evenepoel komt traag op gang. Zodanig dat Wout Poels besluit om in de aanval te gaan. Op de voet gevolgd door Lennert van Eetvelt. Remco Evenepoel reageert niet. De Belg van Soudal Quick Step heeft geen goede dag.

16:46: Marc Soler maakt de sprong op het leidende duo. Daarachter houdt Mattia Cattaneo de voorsprong vast tot Remco Evenepoel aanvalt. De Belg vlakt zijn inspanning af en is niet ver achter hem op de top.

16:49: Pelayo Sanchez tegen Remco Evenepoel, een teken dat de Belg zijn inspanningen in week drie begint te bekopen.

16:51: Remco Evenepoel haalt in de afdaling het leidende kwartet in en countert meteen. Marc Soler brengt ze weer samen. We stevenen af op een sprint met vijf renners.

16:54: wanhoopsaanval van Mikel Landa die teruggehaald wordt door Primoz Roglic. De Sloveen houdt zich in en houdt zijn kopman in de gaten.

16:59: De kopgroep werkt samen om de tegenaanval van achteren niet te zien aankomen.

17:02: Voor de laatste bocht op 450 meter anticipeert Wout Poels achteraan de groep. Remco Evenepoel, niet alert, is verrast. Ondanks een geweldige inspanning heeft hij de Nederlandse renner nipt gemist. Intelligentie loont tegen kracht. Overmoedig maakte de bolletjestrui waarschijnlijk een fout uit trots.

Zondag 17 augustus 2023: Hipodromo de la Zarzuela – Madrid of ’the show must go on’

17:19: Start van de galapodium in Madrid, een eindsprint wacht op het peloton voor de kroning van de koningen in de verschillende algemene- en bijkomende klassementen.

18:57: Kaden Groves wint de tussensprint. Remco Evenepoel heeft zijn interesse in de punten volledig verloren. De Australiër kan opgelucht zijn: behoudens een tegenprestatie en overwinning van de Belg is de groene trui voor hem.

18:58: Aanval van het duo Bora Hansgrohe: Lennard Kamna en Nico Denz bij de ingang van het circuit, gevolgd door Rui Costa. Het trio heeft een voorsprong van ongeveer twintig seconden op een peloton geleid door Ineos Grenadiers en Alpecin Deceuninck.

Een prachtetappe in de maak!

19:05: Remco Evenepoel valt aan, met een trio Grenadiers waaronder Filippo Ganna en Kaden Groves in zijn wiel. Het is beter om deze groep niet te laten ontsnappen uit angst om ze niet meer terug te zien.

19:11: Omar Fraile en Kim Heiduk hebben alles gegeven om de kopgroep voort te stuwen. Er zijn nu zes renners vooraan in de wedstrijd. De ingesloten sprintersploegen zullen één voor één hun tanden breken in de achtervolging.

19:23: De Alpecin Deceuninck, die een voorsprong van ongeveer twintig seconden behoudt, is er als de kippen bij om de estafettes te breken. Het ziet er goed uit voor de kopgroep met nog ongeveer twintig kilometer te gaan.

19:41: Met nog 8 kilometer te gaan, groeit de hoop op een comeback. Het peloton heeft nu nog maar 8 seconden achterstand. Er zou echter een tekort aan mankracht kunnen zijn in de finale.

19:44: Een ademloze laatste ronde en de strijd is gestreden. Wie had zich zo’n scenario kunnen voorstellen?

19:49: Bij het rode licht besluiten Rui Costa, Nico Denz en Filippo Ganna niet meer te passeren. Lennard Kamna, de langzaamste van de groep, besluit zichzelf op te offeren.

Geen zege voor Remco?

19:50: een alomtegenwoordige situatie: de groep van zes besluit naar elkaar te kijken op het rechte stuk. Het peloton rijdt de kloof dicht

19:51: Remco Evenepoel besluit te lanceren op 500 meter. De Belg probeert een wanhoopspoging met Kaden Groves in zijn wiel. De sprinter van Alpecin Deceuninck heeft een vrijgeleide. Er werd verwacht dat hij zou winnen, maar in het peloton. De groene trui won in een ontsnapping. Filippo Ganna en Nico Denz maakten het podium compleet, hoewel ze werden ingerekend door het peloton.

Remco Evenepoel verlaat deze Vuelta a España met de titel van super combattant, de beste klimmerstrui en drie ritzeges. Het was niet alles waar hij op gehoopt had, maar de Belgische renner is erin geslaagd om zichzelf opnieuw uit te vinden en zichzelf nieuwe doelen te stellen. En hij is vast van plan om (opnieuw) voor het algemeen klassement te gaan in toekomstige edities van de wedstrijd.