Ben Shelton, de toekomst van het Amerikaanse tennis?

Er wordt veel gesproken over Ben Shelton als de toekomst van het Amerikaanse tennis. Maar heeft hij echt een veelbelovende toekomst? De nieuweling uit Atlanta is pas 20 en staat nu al op de 19e plaats van de wereld. Shelton blijft vooruitgang boeken en indruk maken. Kan hij op een dag nummer 1 van de wereld worden en Grand Slam-toernooien winnen?

Wie is Ben Shelton?

Ben Shelton, geboren op 9 oktober 2022 in Atlanta (VS) is een jonge Amerikaanse professionele tennisser. Hij is de zoon van Bryan Shelton, die zelf een voormalig professioneel tennisser is. Bryans hoogtepunt is de 55e plaats op de wereldranglijst.

Wat is zijn speelstijl?

Ben Shelton is een jonge speler van net 20 jaar, linkshandig en 1m93 groot. Hij vertrouwt graag op zijn service en power. Hij heeft een erg goede linkshandige forehand en speelt graag naar voren om punten aan het net af te maken. Zijn backhand is ook vrij goed. Hij is een nogal grillige speler die het publiek graag vermaakt. Shelton staat erom bekend dat hij een glimlach op zijn gezicht heeft als hij speelt, wat doet denken aan een zekere Carlos Alcaraz (maar dan 7 maanden jonger).

Ben Shelton, een atypische carrière

Ben Shelton was oorspronkelijk een American football-fan. Hij speelde quarterback tijdens zijn tienerjaren, maar zijn moeder zag hem niet graag systematisch klappen incasseren. En omdat zijn vader een voormalig tennisspeler was, was het niet meer dan logisch dat hij op 12-jarige leeftijd met tennis begon.

De kleine linkshandige ging al snel schitteren in het universitaire circuit en werd USTA nummer 1 in de leeftijdscategorie onder 18 jaar. In 2022 besloot hij professioneel te worden en nam hij deel aan verschillende challengertoernooien. Allemaal thuis in de Verenigde Staten, waarin hij uitblonk (35 overwinningen tegen 8 verliespartijen).

De bloei van Ben Shelton in 2022

Het was in 2022 dat de jonge Amerikaanse hoop zijn stempel drukte. Na een aantal goede resultaten in challengertoernooien, toen hij de 282e plaats op de wereldranglijst innam, werd hij uitgenodigd om deel te nemen aan het Masters 1000 in Cincinnati. Een toernooi met de beste spelers ter wereld. Het was op dit evenement dat hij zijn stempel drukte. Shelton versloeg toen de nummer 5 van de wereld, Casper Ruud.

De Amerikaan maakte naam met zijn grillige, aanvallende stijl en verwoestende forehand. Hij bracht een frisse wind in het huidige tennis. Het duurde niet lang voordat waarnemers het ongelooflijke potentieel van deze opkomende speler inzagen. Hij speelde zijn eerste Grand Slam-toernooi in New York, waar hij in de eerste ronde verloor van Nuno Borges (104 ATP).

Bevestiging in 2023?

Na een razendsnelle stijging van de 548e plaats in mei 2022 naar de 108e plaats aan het einde van 2022, begon in 2023 de grootste uitdaging voor Ben Shelton. De hoop die op hem was gevestigd bevestigen en een goed tennisseizoen in 2023 hebben.

In januari 2023 verlaat Ben Shelton voor het eerst in zijn leven het Amerikaanse continent en vertrekt naar Australië. Aan het begin van het jaar bevestigde hij de hoop die op hem gevestigd was met een uitstekende reeks in Melbourne. Hier bereikte hij de kwartfinalesvan het eerste Grand Slam-toernooi van het seizoen op de Australian Open. Wat volgde, was iets gecompliceerder voor de jonge Amerikaan. Hij had een lastige tour op gravel (4 overwinningen tegen 8 verliespartijen). En uiteindelijk maakte hij vanaf augustus 2023 een comeback op de Amerikaanse tour.

Een succesvolle US Open 2023 voor Ben Shelton?

Ben Shelton was weer in het nieuws tijdens de laatste Grand Slam, die in september 2023 in New York werd gehouden. De jonge Amerikaan had een uitstekend toernooi, bereikte de halve finales en verloor alleen van de grote Novak Djokovic (ATP 1). Ben Shelton versloeg onder meer Tommy Paul (ATP 14) en Frances Tiafoe (ATP 10), twee spelers die gewend zijn ver te komen in Grand Slams. Ben Shelton sloeg ook een opslag van meer dan 240 km/u in zijn wedstrijd tegen zijn landgenoot Tommy Paul, een toernooirecord.

Kan Ben Shelton de nummer 1 van de wereld worden?

Het is moeilijk te voorspellen of Ben Shelton ooit de nummer 1 van de wereld zal worden. Maar één ding is zeker: hij heeft het talent om een geweldige carrière te hebben, en dat bewijst hij nu al door op slechts 20-jarige leeftijd de 19e plaats op de wereldranglijst in te nemen… Misschien ontstaat er een rivaliteit tussen de inwoner van Atlanta en de begaafde Spanjaard Carlos Alcaraz? Wij kijken alvast uit naar wat de toekomst in petto heeft…