Anderlecht – Brugge, het verhaal van een langdurige rivaliteit

Concurrenten op het veld en vijanden op de tribunes. Anderlecht en Brugge ontmoeten elkaar deze zondag in het Lotto Park voor een ‘Topper’ die naar buskruit ruikt. Hier blikken we terug op de geschiedenis van een extreme rivaliteit die elk jaar weer voor de nodige spanning en aandacht zorgt.

De Topper tussen Anderlecht – Brugge is nog altijd ‘TOP’

Hoewel de pikorde in het Belgische voetbal de laatste tijd aan het veranderen is, wordt er altijd reikhalzend uitgekeken naar de ontmoetingen tussen Brugge (18 titels) en RSC Anderlecht (34 titels). Hartstochtelijk, gepassioneerd en vaak spannend, bieden ze ons enkele geweldige momenten van dramatische spanning. Vreugde, tranen, bloed en zweet tussen de twee meest succesvolle teams van ons Koninkrijk.

Deze topwedstrijden, ook wel ‘Toppers’ genoemd, wekken bijna altijd hoge verwachtingen bij de fans. Deze rivaliteit tussen Brussel en Brugge, soms nog verergerd door grote transfers tussen de twee clubs, is niets nieuws. De voorbije decennia hebben verschillende ‘Toppers’ voor opschudding gezorgd. In de aanloop naar de wedstrijd van zondag in het Lotto Park kijken we naar enkele van de meest memorabele.

12 maart 1972 – Het ontstaan van een rivaliteit tussen supporters

Zolang iemand zich kan herinneren, gaat de rivaliteit tussen Brugge en Anderlecht terug tot het begin van de jaren ’70. Om precies te zijn op 12 maart 1972. Toen stond Brugge aan de top van de competitie stond. Blauw-Zwart had 6 punten meer dan RSC Anderlecht met nog 8 wedstrijden te gaan. Brugge was op weg naar een nieuwe titel. Op dat moment was de overwinning slechts twee punten waard. Maar de overwinning die de Brusselaars wegkaapten (0-2, doelpunten van Rensenbrink en Van Himst) veranderde de dynamiek van het seizoen.

Op de slotdag gebeurde het onwaarschijnlijke. Anderlecht verpletterde Sint-Truiden (5-1) en Brugge werd op 1-1 gehouden door Racing White. Dat Racing White werd door de directie van Sporting een aanzienlijke bonus beloofd om te voorkomen dat Blauw-Zwart zou winnen. Als gevolg daarvan hadden de relaties tussen de fans aan beide kanten ook te lijden. De twee ploegen hebben in totaal 45 punten, maar Brugge heeft één overwinning minder dan hun paarse rivalen. Zo werd Anderlecht tot kampioen gekroond. “Het was de vreemdste- en meest sensationele titel die ik ooit heb gewonnen,” zei Paul Van Himst, die er nog 8 zou winnen!

6 mei 1986 – RSC Anderlecht gekroond na spannende testwedstrijden

Op 6 mei 1986, net voor het magische epos van de Rode Duivels in Mexico, ontmoetten Brugge en Anderlecht elkaar voor het tweede deel van een legendarische testwedstrijd. Na een mislukking in de 34 wedstrijden van de klassieke fase, moesten de twee ploegen na 90 minuten van zeldzame intensiteit met elkaar in het reine komen. Dankzij Papin (14e) en Wellens (32e) leidde Brugge met twee doelpunten bij de rust.

Maar Anderlecht kwam uiteindelijk terug in de wedstrijd. Dit dankzij Vandereycken (63e) en een laat doelpunt van Demol (75e). Vandereycken werd met nog een kwartier te gaan zelfs van het veld gestuurd. Zo moest Anderlecht terugvechten dankzij een prima optreden van Munaron. Dankzij dit extra uitdoelpunt vierde Anderlecht eindelijk zijn competitietitel in het huis van zijn eeuwige rivaal. De 19e in zijn geschiedenis. Ongetwijfeld de meest felbevochten.

7 december 2002 – De ‘Topper van de schaamte’

In dit geval was er geen sprake van een titelstrijd. Op die dag in Brugge stond het Belgische voetbal op het punt een dramatische namiddag te beleven, die niet onopgemerkt voorbij zou gaan aan de rivaliteit tussen de twee reuzen van het Belgische voetbal. De spanning bereikte al snel een hoogtepunt tussen twee ploegen die hier meer waren gekomen om te vernietigen dan om op te bouwen. Anderlecht had de leiding genomen dankzij een doelpunt van Crasson, maar het was Brugge dat uiteindelijk zegevierde (2-1, doelpunten van De Cock en Clement). Scheidsrechter Franck De Bleeckere gaf drie rode kaarten aan Maertens, Jestrovic en De Boeck. Een triest schouwspel.

Zeven ‘Toppers’ beslissend voor de titel

Het is natuurlijk onmogelijk om alle spannende duels tussen de twee ploegen, die elkaar al 186 keer troffen, op te noemen. Maar het is de moeite waard om te vermelden dat in totaal zeven ‘Toppers’ direct de titel hebben gewonnen voor een van de twee teams. Naast het bovengenoemde succes in 1986 voor Brussel, was dit ook het geval voor Brugge in 1973 (1-1), 2005 (2-2), 2016 (4-0 overwinning!) en 2021 (3-3), evenals voor Anderlecht in 2010 (1-2 bij Brugge) en 2012 (1-1).

Ontdek alle quoteringen voor deze wedstrijd hier!