Qatar Prix de l’Arc de Triomphe: De mooiste race van het jaar

De Qatar Prix de l’Arc de Triomphe is het evenement waar racefans in Frankrijk en over de hele wereld op hebben gewacht. Elke eerste zondag van oktober vindt er op de renbaan van Parijs-Longchamp een uitzonderlijke dag vol races plaats. Als hoogtepunt dit legendarische evenement. Dit jaar hebben vijftien paarden maar één doel. De race winnen waar iedereen van droomt en tegelijkertijd Alpinista opvolgen.

Qatar Prix de l’Arc de Triomphe: Ace Impact, dé favoriet

De hele wereld beschouwt de winnaar van de Prix du Jockey Club als de grote favoriet voor de race. Sinds hij zijn eerste Groep I-race glansrijk won, is hij terug op de baan in de Prix Guillaume d’Ornano in Deauville. Met als doel een race in de benen te hebben en zich zo goed mogelijk voor te bereiden op dit legendarische evenement. Minder indrukwekkend deze zome, maar nog steeds ongeslagen. De inwoner van Haras de La Gousserie zal proberen ongeslagen te blijven. En zo in de voetsporen te treden van de ongeslagen kampioen Zarkava. Hij nog nooit over 2100 meter heeft gelopen. Toch maakt Ace Impact (13) deze zondag voor het eerst zijn opwachting op de baan van Parijs-Longchamp. Maar de kampioen van Jean-Claude Rouget heeft genoeg klasse om te schitteren en zijn trainer zijn tweede Arc te winnen na Sottsass in 2020.

Hukum in de voetsporen van zijn vader

Deze zoon van Sea The Stars, won de Arc de Triomphe in 2009, zal proberen het net zo goed te doen als zijn vader. De populairste zeiler aan de andere kant van het Kanaal zal ongetwijfeld degene zijn waar Frankrijk al weken bang voor is. Zijn trainer kondigde na zijn overwinning in de King George aan dat hij dit jaar beter was dan ooit. Owen Burrows merkte dat zijn paard fris liep. En besloot om hem een run voor zijn geld te geven.

Vorig jaar won Hukum (7) zijn comeback op Meydan. En won vervolgens de Coronation Cup. Dit ondanks dat hij niet meer had gelopen sinds de Sheema Classic. De man die de pet zal dragen van Sheikh Hamdan Al Maktoum heeft pech gehad bij de loting. Hij heeft het nummer 14 geërfd en zal starten aan de buitenkant van Ace Impact. Die heeft het nummer 8 gekregen in de startboxen. Owen Burrows en James Crowley lijken nog geen plan te hebben gedefinieerd in deze race.

Qatar Prix de l’Arc de Triomphe: De Fransen goed af in de startopstelling

De Franse vertegenwoordigers hebben het in voorgaande jaren veel slechter gedaan bij de loting voor de startnummers. Ace Impact trok nummer 8 en Feed The Flame 12. Feed The Flame, de tweede Franse parel, nummer 2 in de boxen. Die hij in de koers zal moeten houden zodat hij zijn formidabele eindsnelheid kan gebruiken. Pascal Bary gelooft dat hij een goede kans maakt met zijn paard. Een paard dat mentaal gezond en kalm is.

Onder Christophe Soumillon zal de winnaar van de Grand Prix de Paris proberen om zijn trainer Pascal Bary de meest prestigieuze vlakke race te brengen die hij nog mist. Place du Carroussel (8) zou opnieuw de jockey kunnen laten schitteren die momenteel veel succes heeft. Dat is Mickael Barzalona. Het paard van André Fabre valideerde zijn toegangsbewijs. Dit door op briljante wijze de Qatar Prix Foy te winnen, waarbij de afstand van 2400 meter werd ontdekt. Als recordhouder van het evenement met acht overwinningen zou hij nog meer geschiedenis kunnen schrijven. Dit door het voor de eerste keer te winnen met een vrouw.

Simca Mile (4) is de minst gefortuneerde van de Franse toppaarden. Voor zijn eerste deelname aan de Arc krijgt Alexis Pouchin te maken met nummer 15. Dit is een slechte loting. Het paard is veelzijdig en kan zich aanpassen aan verschillende racestrategieën. Toch bemoeilijkt dit startnummer zijn missie op de baan.

De Britten zullen formidabel zijn

Ralph Becketts Westover (6) zal het best geplaatst zijn in de startboxen. Na een indrukwekkende overwinning in de Irish Derby vorig jaar, eindigde hij 6e in de Arc. Dit is een race op moeilijk terrein die hem niet aanstond. Dit seizoen voegde deze Juddmonte protegé nog een Groep I aan zijn erelijst toe. Na een briljante overwinning in de Grand Prix de Saint-Cloud. Net voordat hij nipt de overwinning op Hukum miste in de King George.

De zoon van New Bay, Bay Bridge (5), die drie Groepsraces won in Engeland, waaronder de Champion Stakes het jaar daarvoor, heeft zojuist zijn geweldige vorm laten zien door de September Stakes te domineren tijdens zijn eerste poging over de afstand van 2.400 meter. Continuous (15), die werd aangevuld om deel te nemen aan dit grote evenement, was teleurstellend in de Prix du Jockey Club, waar hij een duidelijke afstand achter Ace Impact eindigde, en zijn kansen lijken beperkt. Frankie Dettori zal zijn laatste Arc rijden op Free Wind (10) voor wie het niet gemakkelijk zal zijn om de topplaatsen op te eisen, maar in samenwerking met de man die zes Arc de Triomphe won, laten we zijn kandidatuur in de gaten houden.

Japan na 103 jaar wachten

Een heel land zal deze zondag achter één merrie staan, genaamd Through Seven Seas (9). Onbekend binnen onze grenzen, zal ze proberen om racegeschiedenis te schrijven door Japan voor het eerst te laten schitteren in dit legendarische evenement. Verschillende keren moesten ze genoegen nemen met de tweede plaats, waardoor deze race een ware obsessie werd voor het Japanse volk. Ze had het geluk om startnummer 5 te trekken. Haar jockey, Christophe Lemaire, droomt ervan om zijn naam op de lijst van winnaars te zien in een Groep I race die hem nog steeds ontgaat.

Fantastic Moon

De thuisbloed van Sarah Steinberg bevestigde zijn plaats in de Prix Niel met een oogverblindende overwinning bij zijn eerste poging op eigen bodem. De weersvoorspellingen voor zondag overtuigden zijn entourage om deel te nemen aan de race. Deze winnaar van de Duitse derby zou zondag een echte spelbreker kunnen zijn, vooral omdat zijn jockey, winnaar van de Arc in 2021 met Torquator Tasso, sinds het begin van het jaar in Olympische vorm is en steeds meer Franse races wint. Het ziet er ingewikkelder uit voor de andere twee Duitse deelnemers, Sisfahan (1) en Mr Hollywood (11).