Sergio Ramos maakt de cyclus compleet bij Sevilla

Achttien jaar na zijn vertrek is de Spaanse verdediger Sergio Ramos teruggekeerd naar de club waar hij zijn profdebuut maakte, Sevilla. Een terugblik op een ongelooflijke carrière en een uitzonderlijke lijst van prestaties.

Een keuze vanuit het hart van Sergio Ramos

Op 37-jarige leeftijd heeft Sergio Ramos duidelijk met hart en ziel gekozen voor Sevilla. Na het aflopen van zijn contract bij Paris Saint-Germain heeft hij een geweldige kans gegrepen om terug te keren naar de club waar het voor hem allemaal begon. Sevilla, de club waar hij werd opgeleid en waar hij in 2004 zijn profdebuut maakte. In de loop der jaren is de Spaanse verdediger uitgegroeid tot een icoon in het Spaanse- en internationale voetbal. Sergio Ramos stond bekend om zijn technische vaardigheden, ongeëvenaarde spelinzicht en ongelooflijke gevoel voor anticipatie. Maar hij had ook de reputatie een agressieve speler te zijn die je beter kon mijden.

Sergio Ramos: Onwrikbare loyaliteit en enkele zeer belangrijke doelpunten

In de loop van zijn schitterende carrière heeft Sergio Ramos niet alleen een hoofdrol gespeeld voor Real Madrid, waar hij in augustus 2005 bij kwam, maar ook voor de Spaanse nationale ploeg. Met La Roja won Ramos talloze titels. Met 180 optredens en 23 doelpunten in officiële wedstrijden is hij de meest gecapteerde speler van La Roja. Hij leidde de Spaanse nationale ploeg naar de overwinning tijdens UEFA EURO 2008, het WK 2010 en UEFA EURO 2012. Iedereen herinnert zich nog zijn optredens in de finale tegen Duitsland (1-0 overwinning) in de finale van Euro 2008, en in de WK-finale van 2010, toen hij Nederland versloeg in extra tijd. De Spaanse verdediger en zijn nationale team waren ook indrukwekkend in 2012, toen ze korte metten maakten met Italië op het EK met een duidelijke 4-0 overwinning.

Vier Champions League-overwinningen met Real Madrid

Sergio Ramos droeg het shirt van Real Madrid tussen 2005 en 2021. Uiteindelijk maakte hij de overstap naar Paris Saint-Germain. En dit seizoen naar Sevilla. Met Real Madrid won hij vier Champions League-titels (2014, 2016, 2017 en 2018). Hij kreeg de bijnaam ‘la cabeza de oro’ (het gouden hoofd) voor zijn doelpunt tegen Bayern München in de halve finale van de Champions League 2013-2014. Ramos scoorde ook een historisch doelpunt in de finale tegen Atlético Madrid.

Zijn gelijkmaker zorgde ervoor dat Real Madrid in de extra tijd nog een Europese titel won. Dat jaar won hij de ‘Décima’ met Real Madrid. Bij Los Blancos was hij dé emblematische aanvoerder. Nadat Iker Casillas naar Porto vertrok (seizoen 2015-2016), werd hij aanvoerder van de Merengues. Ramos belichamde vele seizoenen de kracht en spirit van Real Madrid. Op het Europese podium heeft hij ons echter niet alleen mooie herinneringen nagelaten. Voetbalfans herinneren zich nog de beelden van de Champions League-finale tegen Liverpool in 2018. Toen blesseerde hij Mo Salah ernstig. Salah moest het veld verlaten. De onverzettelijkheid van Sergio Ramos heeft hem de symbolische titel van speler met de meeste gele- en rode kaarten in de Spaanse competitie opgeleverd.

Honderdste doelpunt voor Real Madrid in 2020

Als echte ster van Real Madrid scoorde Sergio Ramos op een avond in november 2020 tegen Inter Milaan zijn honderdste doelpunt voor de club. Daarmee werd hij een van de 25 topscorers aller tijden van Los Blancos. Niet slecht voor een verdediger die zich zijn begindagen als jeugdspits bij Sevilla nog goed herinnert. Tijdens zijn 16 seizoenen bij Madrid won Sergio Ramos een hele collectie aan prijzen. Vier Champions League-titels, vijf Spaanse competitietitels, vier Spaanse Super Cups, drie Europese Super Cups en vier Club World Cups. En hij maakte in totaal 671 optredens voor Real Madrid. Na twee seizoenen in Frankrijk en twee titels bij Paris Saint-Germain is de Spaanse verdediger blij om weer thuis te zijn in Sevilla.