Challenger Pro League-baby #1: Konstantinos Karetsas

Een nieuwe maandelijkse rubriek op de Ladbrokes News. We belichten een talent uit de Challenger Pro League. Deze kweekvijver voor toekomstig talent dat voorbestemd is om voor enkele van Europa’s meest prestigieuze clubs te spelen, zit vol beloften. Het was ondenkbaar om deze serie te beginnen zonder de sprankelende prestaties van Konstantinos Karetsas dit weekend te noemen. De 15-jarige Karetsas maakt al sinds het begin van het seizoen indruk. Met zijn gemak aan de bal, zijn vingervlugheid, zijn comfort in kleine ruimtes en zijn precieze passing heeft hij alle kwaliteiten om een uitzonderlijk aanvalstalent te worden.

Karetsas: vorig weekend tegen Dender in de Challenger Pro League

Afgelopen zondag boekten de Genkse U23’s hun derde overwinning van het seizoen in de Challenger Pro League. Dit grotendeels dankzij hun wonderkind Konstantinos Karetsas. De 15-jarige aanvallende middenvelder opende de score door al vroeg de bovenhoek van het doel van Xavier Gies vrij te spelen. Dit prachtige doelpunt was geen uitzondering voor de jonge Genkenaar. Eerder deze maand werd Karetsas de jongste doelpuntenmaker in de geschiedenis van de Challenger Pro League.

Zijn eerste doelpunt voor Jong Genk, tegen RSCA Futures, toonde zijn technische finesse door van buiten het strafschopgebied te komen en een precies schot te lossen. Afgelopen weekend deed de aanvallende middenvelder het nog eens dunnetjes over. Hij dribbelde langs twee KVO-verdedigers en schoot de bal vervolgens subtiel in het net. Zijn beslissende pass op speeldag 1 tegen Beveren had al de krantenkoppen gehaald.

België of Griekenland?

Na zeven competitiewedstrijden heeft hij al drie doelpunten en één assist op zijn naam staan in de Challenger Pro League. Statistieken die een toekomstig Belgisch international waardig zijn? Hij moet nog een definitieve beslissing nemen over zijn toekomstige nationale team. Momenteel speelt hij voor de Belgische U17, maar Konstantinos Karetsas zou ook de kleuren van zijn geboorteland Griekenland kunnen verdedigen.

“De Griekse FA heeft hierover al twee keer contact met me opgenomen. Tijdens de laatste interland werd ik geselecteerd door de Belgische- en Griekse teams. Ik koos voor de Belgische U17’s omdat reizen met Griekenland ingewikkelder zou zijn geweest. Wat de toekomst betreft, weet ik het nog niet,” vertelt hij aan Het Belang van Limburg. Voorlopig blijft Karetsas spelen voor de Belgische U17-ploegen. Wat zijn beslissing ook wordt, de jongeling gaat met Genk een mooie toekomst tegemoet in het Belgische voetbal en sommigen pleiten zelfs voor een snelle integratie in het eerste elftal.

In de voetsporen van Courtois en De Bruyne

Deze uitzonderlijke prestaties hebben ook de interesse gewekt van grote Europese clubs, zoals Ajax en Manchester City, die al geprobeerd hadden om dit jonge talent, een voormalige speler van RSC Anderlecht, aan te werven. Het was echter Genk dat hem afgelopen januari wist te overtuigen. Karetsas studeert sport aan het Atlas College in Genk, een instelling met alumni als Thibaut Courtois en Kevin De Bruyne.

“Hij volgt algemeen onderwijs, wat ook veeleisend kan zijn”, zegt zijn coach Jelle Coen. “Kos is een intelligente jongeman met wie je ondanks zijn jonge leeftijd constructieve gesprekken kunt voeren. Je ziet duidelijk dat hij zich in deze omstandigheden snel ontwikkelt. In drie maanden tijd heeft hij enorme vooruitgang geboekt. Het feit dat hij nu al kan spelen in de Challenger Pro League tegen ploegen als Oostende en Beveren is een grote troef voor zijn ontwikkeling.”

Houdt Kos dit vol in de Challenger Pro League?

Het valt nog af te wachten of hij dit prestatieniveau het hele seizoen kan volhouden. “Er is nog een lange weg te gaan, maar Kos is nu al in staat om een zeer constant spelniveau te handhaven in 1B. We zullen moeten zien of dat zo blijft als de omstandigheden zwaarder worden en zijn schoolprogramma zwaarder. We houden ook zijn fysieke parameters goed in de gaten. Hij is nog erg jong,” legt Stijn Haeldermans uit, de technisch coördinator van Genk, die het jonge wonderkind nauwlettend in de gaten zal houden.

“Hij gaat goed om met al deze aandacht. Zijn familie en entourage spelen een verstandige rol in dit proces. Het is belangrijk dat Kos rustig blijft groeien en geniet van zijn wedstrijden.” Hoe dan ook, het is zeer waarschijnlijk dat dit jonge talent het (Belgische) voetbal gedurende zijn hele carrière veel plezier zal brengen.”

Tweets over zijn doelpunten: