Alzate-verslaving: het nieuwe Standaard Luik-syndroom?

Twee wedstrijden, twee overwinningen. Het is moeilijk om het record van Steven Alzate te overtreffen sinds zijn terugkeer naar de Maas. Kan Standard Luik nu al beschouwd worden als afhankelijk van de prestaties van de Colombiaan? Hier zijn enkele antwoorden.

Een ideale terugkeer van Alzate

Zijn terugkeer werd met een grote glimlach begroet in de buitenwijken van Sclessin. Toegegeven, de komst van de middenvelder ging gepaard met een golf van langverwachte transfers. Maar het was ook een teken van kwaliteit. De middenvelder is nuchter en efficiënt en heeft het vermogen om te reguleren maar ook om te versnellen. Iets wat in de eerste wedstrijden van Standard dit seizoen schrijnend ontbrak. De rol van moderator. Misschien is dat precies wat de Brighton-speler doet.

Een aanzienlijke impact

De middenvelder, die vorig seizoen al werd uitgeleend, wist de Cité Ardente al snel voor zich te winnen. Hij begon aan 23 van de 25 wedstrijden die hij speelde en vooral zijn afwerking aan het einde van de klassieke fase maakte indruk. Hij was de perfecte belichaming van een Standard de Liège-ploeg die alles in zich had. Met vier assists in de laatste vijf wedstrijden leverde Alzate een belangrijke bijdrage aan de kwalificatie van het team voor de Europese play-offs. Hij werd geschorst voor de eerste wedstrijd in deze minicompetitie. Maar herstelde de stand in het duel tegen Gent voordat hij zijn ploeg zag verliezen. Hij werd opnieuw geschorst voor de derde wedstrijd en slaagde er niet in om zijn ploeg weer op de rails te krijgen na het vertrek van Ronny Deila.

Naast cijfers ook een fantastische speelstijl van Alzate

Naast deze sprekende cijfers wordt ook zijn speelstijl gewaardeerd. Alzate staat vaak goed opgesteld en verstopt zich nooit. Hij vraagt altijd om de bal en lost heel vaak zijn teamgenoten af. Als hij de bal eenmaal in bezit heeft, gaat hij graag naar voren met een zeer verticale speelstijl. Bij balverlies is hij ook een van de elementen die de pressing op gang brengt of zijn voorwaartsen begeleidt in deze soms slopende taak. Dit alles helpt zijn teamgenoten, die de laatste weken een gebrek aan zelfvertrouwen hebben.

Premier League-ervaring bij Brighton

Hoewel hij niet langer deel lijkt uit te maken van de plannen van Brighton, heeft Steven Alzate al een belangrijke rol gespeeld in het noorden van Engeland. Toen hij in 2017 bij de Seagulls arriveerde, speelde hij eerst in het tweede elftal. Het jaar daarop werd hij uitgeleend en moest hij wachten tot het begin van het seizoen 2019 om voor het eerst kennis te maken met Premier League-voetbal. De inwoner van Camden in Londen was tot januari een vaste waarde, maar kreeg toen te maken met een liesblessure. Het was een tegenslag waarvan hij nooit echt herstelde in de Engelse badplaats.

Het seizoen daarop moest hij het doen met 896 minuten in 15 optredens in de minor league. Erger nog, het jaar daarop kwam hij slechts negen keer in actie, gehinderd door een enkelblessure. Het was dus een speler met wraakgevoelens die aan het einde van de zomer van 2022 naar Luik kwam. Na een goed seizoen in België hoopte Alzate ongetwijfeld zijn kans te krijgen bij Brighton. Zijn zomerse voorbereiding bij de Engelse club bewees echter al snel zijn ongelijk. Reden te meer voor hem om terug te keren naar zijn laatste liefde in een competitie die hem blijkbaar goed ligt.

Is Alzate echt onmisbaar?

Zijn terugkeer naar Luik is tot nu toe een succes. Dat is niet verwonderlijk, ook al hadden we misschien niet zo’n snelle impact verwacht op een Standard-ploeg die een maand geleden nog zo amorf leek. Alleen al de schorsing van de Colombiaan op speeldag 8 illustreert hoe noodzakelijk hij is voor zijn ploeg. Tegen Westerlo hadden Les Liégeois moeite om hun tegenstanders hoog op het veld te vinden en om creatief te zijn met de bal aan hun voeten. Twee tekortkomingen die essentieel zijn voor Alzate. Toen we je vertelden dat hij al onmisbaar was voor dit Standard.

Kan de Colombiaanse middenvelder Standard helpen om Brugge te verslaan dit weekend? De notering staan op 4,80 voor Les Rouches bij Ladbrokes.be. Wat zeker is, is dat de notering zonder hem veel hoger zou zijn!