Standard: Een glimlach op het gezicht na een late seizoensstart

Na een reeks van vier wedstrijden zonder nederlaag, en vooral een eerste overwinning tegen Eupen, keert Standard stilaan terug naar overwinningen. En er is ook een gevoel van opluchting. Standard heeft eindelijk de wapens die het nodig heeft om in de bovenste helft van de tabel te spelen. Dit dankzij een late, maar kwaliteitsvolle mercato.

Moeilijke periode’s achter de rug voor fans van Standard

De zenuwen van de fans van Standard zijn de afgelopen seizoenen zwaar op de proef gesteld. En de start van het seizoen 2023-2024 was geen uitzondering. Na een glansloos record van slechts één punt uit twaalf mogelijke wedstrijden. Het Luikse management haalde echter alles uit de kast in de laatste 48 uur van de mercato. Ze wisten Carl Hoefkens eindelijk de spelers te bieden die de hoop van alle Luikse fans konden vervullen. En die hoop is namelijk meedoen in de race voor de Top 6.

Natuurlijk is er op de avond van speeldag 8 van de Pro League geen reden om een overwinning te vieren. Maar sinds de terugkeer van de interlandsbreak heeft Standard vier punten van de zes mogelijke punten verzameld. En een eerste overwinning dit seizoen tegen Eupen (3-1) op 17 september. Recentelijk haalde Standard ook een clean sheet tegen Westerlo in het Sclessin. Maar dat resultaat, waar beide ploegen vrijdag 22 september geen voordeel uit haalden, toont aan dat Carl Hoefkens nog veel werk moet verzetten om van Standard een winnende machine te maken.

Leenbeleid eerst en vooral

De nieuwe aanwinsten moeten echter de ingrediënten leveren om Standard terug in zijn oude glorie te herstellen. Iets waar Carl Hoefkens zich volledig in kan vinden. “Als we teleurgesteld uit onze wedstrijd tegen Westerlo komen omdat we niet gewonnen hebben, dan betekent dat dat we op de goede weg zijn. Standard gaat hun grit, hun energie en hun karakter herontdekken”, hamerde Hoefkens vrijdag op de persconferentie.

Steven Alzate keert terug

In de laatste uren van de mercato koos het management van Sclessin voor uitleencontracten. Ze moeten over een jaar opnieuw een team samenstellen. De keuze was weloverwogen en verstandig. Eerst en vooral is er Steven Alzate. De Colombiaanse spelmaker maakte vorig seizoen veel indruk bij Luik. Hij keerde aan het einde van het seizoen terug naar Brighton. Maar de speler heeft geen toekomst in de Premier League. Dus heeft het Luikse management er alles aan gedaan om Steven Alzate terug te halen. Het feit dat Steven Alzate, die tegen Westerlo afwezig was, nu het laatste jaar van zijn Brighton-contract bij Standard doorbrengt, is een teken dat de Colombiaan opnieuw van een vruchtbare samenwerking zal genieten.

Derde Belgische club voor Sowah

Kamal Sowah naar Luik halen is ook een veelbelovende zet voor de Luikenaren. De Ghanese international is geen onbekende in onze competitie. Hij leende OH Leuven uit van Leicester en verhuisde daarna naar Club Brugge. Daar verraste hij Carl Hoefkens tijdens de Champions League-campagne. “Kamal zal onze aanvalslinie versterken en de concurrentie binnen de ploeg vergroten. Zijn ervaring in de Belgische competitie, zijn technische- en fysieke kwaliteiten, zijn snelheid en slagkracht zijn extra troeven voor ons team,” vertelde sportief directeur Fergal Harkin op de website.

Hayden, een ervaren verdediger

Dankzij de goede relaties van Fergal Harkin met het voetbal aan de overkant van het Kanaal kon de sportief directeur Isaac Hayden losweken bij Newcastle. De 28-jarige Engelse verdedigende middenvelder “is een kwaliteitsspeler met fysieke impact en leiderschapskwaliteiten. Hij brengt ook een schat aan Premier League-ervaring mee naar zijn nieuwe teamgenoten en ik ben ervan overtuigd dat hij ons dit seizoen veel zal helpen,” zei Fergal Harkin.

Djenepo: opnieuw een terugkeer naar Sclessin

Tot slot werd de terugkeer van Moussa Djenepo voor €3,5 miljoen mogelijk gemaakt door het vertrek van Aron Donnum naar Toulouse. Met een driejarig contract op zak heeft de Malinees een grote financiële inspanning geleverd door terug te keren naar Standard, waar hij niets dan goede herinneringen aan had overgehouden. En te oordelen naar de glimlach op zijn gezicht en het feit dat hij blij is om terug te zijn in het Sclessin, zal Carl Hoefkens kunnen profiteren van de ervaring van de 25-jarige spits, die Luik in 2019 verliet voor Southampton.

Laifis: een rustigere relatie

Met de steun van Zinho Vanheusden, een andere voormalige Luikenaar, en Kostas Laifis, die vrede heeft gesloten met de club nadat hij duidelijk had aangegeven dat hij een tijdje op het punt stond om te vertrekken, heeft Carl Hoefkens een aantal kwaliteitsvolle aanwinsten gekregen om het spel van Standard te verbeteren en de tactiek van zijn ploeg te verrijken om hen te helpen terug te klimmen naar de bovenste regionen van de ranglijst. Standard 2.0 is begonnen…