Veldrijden: Wie domineert het seizoen?

Het veldritseizoen staat weer op het punt van beginnen. Zoals elk jaar worden dezelfde vragen gesteld. Wanneer komen de grote drie (van Aert, Van der Poel en Pidcock) in actie? Wie zal kunnen doorbreken in dit trio? Welke rol zal Thibau Nys spelen in zijn eerste seizoen bij de Elites? Zullen de Nederlanders de concurrentie opnieuw verpletteren? Ladbrokes geeft je de antwoorden twee dagen voor de start van het nieuwe seizoen veldrijden in België.

Veldrijden: Overijse en de koppenberg voor Pontchateau

Vóór het eerste grote evenement van het seizoen, het Europees Kampioenschap in Pontchâteau (Frankrijk) op 4 en 5 november, kunnen modderspecialisten zich testen in de eerste wereldbekerwedstrijden in Waterloo (USA) en Maasmechelen. En niet te vergeten de eerste populaire crossen van het seizoen. Dat zijn de Druivencross in Overijse en de Koppenbergcross. Net als vorig jaar zijn er vier regelmatigheidsklassementen tijdens het seizoen. De Wereldbeker, de Superprestige, de X2O-trofee en de Exact-cross.

Een kans voor Eli Iserbyt, Laurens Sweeck, Lars Van der Haar en Europees Kampioen Michael Vanthourenhout om vertrouwen op te doen. Veldrijders zullen echter vooral benieuwd zijn naar het debuut van Thibau Nys. De zoon van Sven Nys twijfelt aan de start van de eerste crosswedstrijden na een valpartij tijdens de Europese gravelkampioenschappen van afgelopen weekend. “Ik wil een top 5-rijder worden. Ik wil af en toe op het podium eindigen, of zelfs beter. Dat zal niet elke week mogelijk zijn. Ik wil ook een regelmatig seizoen hebben, niet zoals vorig jaar.”

Een sauzenduel in het veldrijden

Op het teamfront zal team Pauwels Sauzen-Bingoal het opnieuw opnemen tegen Crelan-Corendon. Die laatste heeft Toon Vandenbosch en Witse Meeusen aangetrokken. “We wilden de diepte van het team versterken en de nadruk leggen op de jeugd. We denken al aan de volgende generatie, want we willen niet alleen een ploeg zijn rond onze beste renners, Sweeck en Cant,” zei Philip Roodhoofdt bij de ploegenpresentatie. Een andere verandering in het shirt is die van Clément Venturini. Die zal Arkéa-Samsic extra zichtbaarheid geven. In de U23-categorie zou Jan Christen, wereldkampioen junioren in Fayeteville vorig jaar, de revelatie van het seizoen kunnen zijn.

Het valt nog te bezien wanneer het trio Mathieu Van der Poel – Wout van Aert – Tom Pidcock hun debuut zullen maken, waarschijnlijk niet voor november. “Dat verklaart waarom het seizoen zo laat begint in België. Veel organisatoren zijn teleurgesteld dat ze niet aan de start staan en willen niet deelnemen in september en oktober”, klaagt Sven Nys. Bovendien wordt van hen verwacht dat ze nog selectiever zijn in hun programma, aangezien ze doelstellingen hebben op de weg en in het mountainbiken (voor VDP en Pidcock), vooral aan de vooravond van een Olympisch jaar.

Lucinda Brand tegen de jonge garde in het veldrijden

In de meisjescategorie is het een veilige gok dat de Nederlandse hegemonie zal voortduren. Lucinda Brand is terug van een blessure. Zal ze de vurige jonge garde van Puck Pieterse, Fem Van Empel en Shirin Van Aanrooij kunnen weerstaan? Misschien moet ze beroep doen op de ervaring van Ceylin Alvarado of Denitse Betsema. De laatste zal haar start van het seizoen vertragen door een val in training.

Tot de verwachte nieuwkomers behoren Backstedt, Lauren Molengraaf, Inge Van der Heijden en Van Alphen. Aan Belgische kant zal Sanne Cant gebruik moeten maken van haar ervaring om uit te blinken, terwijl Marion Norbert-Riberolle haar prestaties naar een hoger niveau moet tillen. Fleur Moors, de Europese juniorenkampioene op de weg, is de volgende generatie.

Het seizoen zal tot een climax komen op de Wereldkampioenschappen in Tabor (Tsjechië) van 2 tot 4 februari, drie weken voordat Meulebeke het decor was voor de Belgische Kampioenschappen. Het goede nieuws is dat Ladbrokes.be er zal zijn om je op de hoogte te houden van alle actie op de omgeploegde velden via onze weddenschappen en onze artikels.