Dodi Lukebakio: alles in huis om een LaLiga-grootheid te worden

Lukebakio: Een opmerkelijke aankomst bij Sevilla en een nu al een succesvol debuut. De 26-jarige Belgische vleugelspeler is ongetwijfeld nog niet klaar met naam maken in LaLiga.

Van Anderlecht naar Sevilla

Sinds zijn profdebuut voor RSC Anderlecht in 2015 heeft Dodi Lukebakio een razendsnelle opmars gemaakt. Hij heeft een paar moeilijke momenten gekend. Maar bovenal heeft hij zijn stempel gedrukt en zijn belang behouden. Vooral in de harten van de Charleroi-fans. Lukebakio droeg het shirt negentien keer tijdens het seizoen 2017-2018. Toen maakte hij drie doelpunten. Zijn prestaties brachten hem onder de aandacht van scouts van de Engelse club Watford. In januari 2018 tekende hij hier een contract voor vier en een half jaar.

Dodi maakte vervolgens zijn eerste optredens voor de Belgische nationale ploeg met de Espoirs. Hij scoorde vier doelpunten in de kwalificaties voor de Euro Espoirs 2019. En nam vervolgens deel aan de Euro Espoirs in Italië, waar België helaas voortijdig werd uitgeschakeld. In oktober 2020 werd hij voor het eerst opgeroepen voor de Rode Duivels. In een vriendschappelijke wedstrijd tegen Ivoorkust bleef hij de hele wedstrijd op de bank voordat hij in november 2020 zijn eerste interland vierde. Dit in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Zwitserland. Voor de goede orde, het eerste nationale teamshirt dat Lukebakio droeg was niet dat van de Rode Duivels, maar dat van de Leopards. Hij speelde één wedstrijd voor zijn vaderland, de Democratische Republiek Congo.

Een echte doorbraak toen hij aankwam in de Bundesliga

Zijn Engelse avontuur was echter van korte duur. Want voor het seizoen 2018-2019 verhuisde hij naar de Duitse Bundesliga, toen hij werd uitgeleend aan Fortuna Düsseldorf. Op 24 november 2018 ontdekte de Bundesliga Dodi Lukebakio in al zijn pracht met een hattrick tegen het prestigieuze Bayern München. Een wedstrijd waarin hij in de blessuretijd zelfs nog een 3-3 gelijkspel uit het vuur sleepte.

Na een goed seizoen bij Düsseldorf vervolgde Dodi zijn avontuur bij Hertha Berlin. Waar hij ongeveer 100 wedstrijden speelde en bijna 30 doelpunten maakte in iets meer dan drie seizoenen. Wolfsburg werd opgevolgd door een terugkeer naar Berlijn. En deze zomer trok hij zijn stoute schoenen aan na een overeenkomst met Sevilla tot 2028. Dit toen Berlijn degradeerde naar de Duitse D2. Na de Pro League in België, de Engelse Premier League, waar hij slechts één wedstrijd speelde, en Duitsland, ging Dodi Lukebakio op ontdekkingstocht in de Spaanse competitie.

Een gedurfde clubkeuze en een succesvol debuut

Met zijn keuze voor de Europa League was de Belgische speler niet bang voor de concurrentie. Als technisch begaafde en zeer levendige speler beschikt hij over alle kwaliteiten om zijn stempel te drukken in LaLiga. Met zijn constante zoektocht naar de diepte en zijn aanspraak op de rug van verdedigers zou hij snel een sleutelspeler moeten worden.

In ieder geval was zijn debuut voor Sevilla een succes, met zijn eerste doelpunt tijdens zijn eerste wedstrijd in LaLiga. En nog maar een paar dagen geleden scoorde hij een prachtig doelpunt in een 5-1 overwinning tegen Almería. Zijn goede optredens leverden hem deze week opnieuw een basisplaats op in de Champions League. Waar hij de hele wedstrijd speelde tegen PSV Eindhoven en opnieuw een prima prestatie leverde.

Dit weekend neemt Sevilla het op tegen Rayo Vallecano en de notering voor Lukebakio scoort is 3.60 bij Ladbrokes.be!

Een nieuwe selectie voor de Rode Duivels

Het is geen toeval dat hij is opgenomen in de lijst van 24 spelers die met de Rode Duivels zijn geselecteerd voor de wedstrijden tegen Oostenrijk en Zweden als onderdeel van de Euro 2024-kwalificatiewedstrijden. Hij zat al bij de selectie die afgelopen september met 1-0 won van Azerbeidzjan en Estland met 5-0 versloeg. Zijn recente optredens in Spanje hebben Domenico Tedesco alleen maar gesterkt in zijn besluit om hem bij de selectie te houden. Dodi is zeker nog niet klaar met golven maken!