Hey Jude – Bellingham op weg naar een Ballon d’Or?

Niemand had ooit gedacht dat Jude Bellingham na 10 wedstrijden bij Real Madrid het record van Cristiano Ronaldo zou hebben geëvenaard. Zelfs Carlo Ancelotti zag dit niet aankomen. Bellingham doet het zelfs nóg beter dan CR7. De Engelsman scoorde 10 keer en gaf 3 assists, terwijl Ronaldo in zijn eerste 10 wedstrijden voor de Koninklijken 10 keer scoorde en ‘slechts’ 2 assists gaf.

Van Birmingham naar Dortmund

Birmingham, de club waar Jude Bellingham voor het eerst indruk maakte in de EFL. In totaal speelde Jude Bellingham 44 keer voor de Blues en was hij goed voor 4 goals en 2 assists. Geen spraakmakende statistieken voor de 17-jarige middenvelder. Maar voldoende voor die Borussen. Zij zagen in hem iets en kochten Jude in 2020 voor zo’n €30 miljoen.

Bij Dortmund speelde Jude Bellingham drie seizoenen lang. Zijn eerste seizoen bij Dortmund was ook het seizoen waar Erling Haaland zijn stempel drukte op de voetbalwereld. De Noorse monsterspits scoorde dat seizoen 27 keer in 28 Bundesliga-wedstrijden. In Jude’s eerste Bundesliga-seizoen was het ook vrij duidelijk dat hij een cruciale rol zou spelen bij BVB 09. Bellingham speelde in totaal 44 wedstrijden en stond ook in de basis van de DFB-Pokal-finale, die Dortmund met 4-1 won tegen Leipzig.

Een seizoen later verbeterde Bellingham zichzelf enorm. Opnieuw speelde de Engelsman 44 wedstrijden. Echter, in vergelijking met het voorbije seizoen (4 goals en 4 assists), wist Jude 6 goals te scoren en maar liefst 14 keer een assist te geven. Dortmund had dit keer echter geen succes: het eindigde tweede in de competitie achter Bayern, verloor in de Bekerfinale tegen Bayern en wist het niet waar te maken in Europa. Dortmund eindigde derde in zijn Champions League-groep en werd in de Europa League uitgeschakeld door de Rangers. Diezelfde Rangers behaalden dat seizoen de finale en verloren met penalty’s tegen Frankfurt.

Geen sprookjeseinde bij Dortmund voor Bellingham

In zijn derde- en laatste seizoen bij Borussia Dortmund toonde Bellingham een meer aanvallende kant van zichzelf. In totaal scoorde Jude 14 keer en was goed voor 7 assists. Het seizoen eindigde echter niet zoals de fans van Dortmund hadden gewild. Met nog maar één wedstrijd te gaan, moest Dortmund thuis winnen tegen Mainz om kampioen te worden. Maar het ging volledig de mist in: Dortmund speelde 2-2 gelijk en zag hoe Bayern voor een 11x op rij kampioen werd. En Jude Bellingham zat de volledige wedstrijd op de bank. De Engelsman was net terug na een knieblessure en was niet fit genoeg. Op zijn 20e was het tijd voor Bellingham om aan een nieuw avontuur te beginnen.

Een Koninklijke transfer voor Bellingham

Tijdens de zomermercato was er even een duel tussen twee teams voor de handtekening van Jude Bellingham: Liverpool en Real Madrid. En Bellingham had ongetwijfeld in het Klopp-systeem gepast. Sterker nog: Jude in de stad van de legendarische Beatles zou een geweldige combinatie zijn geweest. Maar Jude was duidelijk in zijn keuze: Real Madrid.

De transferperiode zou er één zijn met veel ophef voor Los Blancos. Benzema verliet de club en er kwam geen rechtstreekse Gálactico, noch een serieuze versterking op aanvallend vlak buiten Joselu, de terugkeer van Brahim Díaz en de 18-jarige Arda Güler. Mbappé zorgde voor een vijfde jaar op rij voor drama, maar verkoos toch om in Parijs te blijven. En het seizoen leek zwart te beginnen voor Real Madrid met een enorme lijst aan blessures: Courtois, Militão, Mendy, Ceballos, Viní Jr., Güler…

De opmars van Bellingham

Het zag er niet rooskleurig uit voor Real Madrid en de fans. Maar Ancelotti zag iets wat niemand zag. Jude Bellingham moet spelen als aanvallende middenvelder – zelfs hoger als schaduwspits – in een opstelling met voor hem Joselu en Rodrygo. In zijn eerste wedstrijd scoorde de Engelsman meteen een doelpunt. En nadien scoorde hij twee maal tegen Almería én gaf hij nog eens een assist. Jude lijkt een neus te hebben voor goals, wat uiterst bijzonder is voor een middenvelder. Na zijn eerste vier wedstrijden in het shirt van Los Blancos, evenaarde Jude het record van Cristiano Ronaldo in zijn debuutseizoen bij Real: 4 goals in 3 wedstrijden.

Maar Bellingham stopt niet met scoren en doet het niet alleen in LaLiga. In zijn eerste Champions League-wedstrijd voor Real Madrid was het Bellingham die de 1-0 maakte in de 90e minuut tegen Union Berlin. En tegen Napoli was Bellingham goed voor een doelpunt en een assist. Zijn doelpunt was een bijna Zidane-achtig doelpunt, en dit is ook de elegantie die hij uitstraalt in zijn spel.

En afgelopen weekend scoorde Bellingham twee maal tegen Osasuna in de 4-0 zege. Daarmee evenaarde hij het record van CR7 met 10 goals in 10 wedstrijden in zijn debuutseizoen. Hij is ook topschutter in LaLiga en Real Madrid staat bovenaan in LaLiga.

Wat heeft de toekomst in petto voor Jude?

De 20-jarige Jude Bellingham is nu al een complete speler, zowel op aanvallend vlak als op verdedigend vlak. Als hij dit aanhoudt, is er geen twijfel mogelijk dat Jude de Ballon d’Or wint en de vijfde Engelse speler wordt die dit doet. De laatste Engelsman die de Ballon d’Or won, was trouwens Michael Owen, die ook bij Real Madrid speelde. Er is nu al sprake dat Bellingham bij de beste spelers ter wereld behoort.