Wat als Mark van Bommel het probleem van Antwerp was in de Europacup?

Na twee rondes in de UEFA Champions League staat Antwerp nog steeds op de laatste plaats. En dit met 0 punten. En wat als het probleem… Mark van Bommel is? De Nederlander heeft nog nooit een wedstrijd in de Champions League gewonnen als coach.

Een Catalaanse verplettering voor Mark van Bommel

Verpletterd door Barça, dacht Antwerp in de rust tegen Shakhtar dat ze de zware klus hadden geklaard door met 2-0 voor te staan. Maar de Oekraïners haalden alles uit de kast in de tweede helft om een slechte situatie om te draaien. Shaktar won uiteindelijk met 2-3 te winnen. Nog steeds geen overwinning voor Antwerp. En ook niet voor zijn coach, Mark van Bommel.

De Nederlander hoopte zeker op zijn eerste overwinning in Europa’s meest prestigieuze bekercompetitie. Maar het mocht niet zo zijn. Daardoor blijft zijn score steken op 0 in 11 wedstrijden. Die heeft hij gespeeld met Antwerp, Wolfsburg en PSV Eindhoven. Een nogal rampzalig record, ondanks het feit dat de Great Old graag zou zien dat de voormalig Oranje-international de oplossing zou zijn in plaats van het probleem. Is de voormalige speler van Bayern München, Barcelona en AC Milan geknipt voor de Champions League?

Drie mislukte campagnes?

De carrière van Mark van Bommel als hoofdtrainer begon in 2018 toen hij de scepter zwaaide bij PSV Eindhoven. Na een succesvolle play-off tegen BATE Borisov, met twee overwinningen in evenveel wedstrijden, arriveerde de Nederlandse club vol vertrouwen in de groepsfase van de UEFA Champions League. Maar het erfde een gecompliceerde groep: Barcelona, Inter en Tottenham. Aan het eind van de zes wedstrijden was het resultaat onbetwistbaar: 2 overwinningen en 4 nederlagen.

Drie jaar later was van Bommel terug in de Bundesliga met Wolfsburg, een club die zich automatisch kwalificeerde voor de groepsfase van de UEFA Champions League. Samen met RB Salzburg, Sevilla en LOSC erfde Mark van Bommel een meer dan betaalbare groep. Na drie wedstrijden was zijn record echter 2 overwinningen en 1 nederlaag. Een paar dagen later werd de Nederlander ontslagen als gevolg van zijn slechte start van het seizoen.

Met al twee nederlagen in twee wedstrijden en een dubbele confrontatie met FC Porto in het verschiet, doemt het spookbeeld op van nog een volledig mislukte UEFA Champions League-campagne aan de horizon en staat het etiket van de man die niet in staat is om te winnen in de Champions League klaar om op zijn rug geplakt te worden.

Ligt de lat in Europa te hoog?

Als van Bommel vorig jaar de landstitel wist te veroveren, hoopten de directeurs natuurlijk dat hij ook in staat zou zijn om de ploeg weer op de Europese kaart te zetten na dat in België te hebben gedaan. Voorlopig is de Nederlander daar echter niet toe in staat gebleken. Ondanks het feit dat hij een kernploeg heeft die in staat zou moeten zijn om mee te doen. De manier waarop de wedstrijd tegen Shakhtar werd afgehandeld, is misschien een indicatie dat de coach en Europa niet gemaakt zijn om samen te leven.

Als we het blikveld verbreden naar de Europa League, zien we dat de resultaten van de Antwerpse coach in werkelijkheid niet veel beter zijn. Nadat hij PSV had gekwalificeerd voor de groepsfase in het seizoen 2019-2020, slaagde hij er niet in om de Europese kampioenen van 1988 warm te laten overwinteren.

Vorig jaar was hij met Antwerp betrokken bij de Conference League, beginnend in de tweede kwalificatieronde. FC Drita en Lillestrøm werden gemakkelijk uitgeschakeld. Maar Mark van Bommel slaagde er niet in om de juiste formule te vinden om Istanbul Basaksehir te kloppen. Het resultaat was uitschakeling en, de facto, een ietwat voortijdig einde van de Europese campagne van Antwerp, gezien hun ambities.

Moeten we verrast zijn? Het is een coach die in staat is om een wedstrijd te verliezen met forfait na 6 wissels in plaats van 5 in een bekerwedstrijd met Wolfsburg. Of met Antwerp, een belangrijke speler uit zijn kern vergeet op te nemen op zijn Champions League-lijst. Dit terwijl hij spelers terugneemt waar hij niet langer op vertrouwt…