Antwerp FC: Een roemrijke geschiedenis van De Great Old

Voor fans van Antwerp kan deze week niet meer stuk. RAFC schrijft geschiedenis na een onwaarschijnlijk doelpunt van Alderweireld in de absolute slotfase van de laatste speeldag in de play-offs. Zo won Antwerp de titel voor het eerst na 66 jaar en pakte het ook meteen de dubbel!

Antwerp FC: waar het allemaal begon

1880, het jaar waarin Antwerp FC tot stand kwam. De eerste Belgische voetbalclub, vandaar ook de bijnaam ‘De Great Old’ en stamnummer 1. Net zoals in andere Europese landen werd het voetbal – wat van origine een Engelse sport is – naar ons land gebracht via de Engelse scheepsbemanning. Bijna een decennium later komen ook andere voetbalploegen tot leven en in 1895 ontstaat de Belgische voetbalbond, alsook het eerste kampioenschap. Antwerp slaagde er niet meteen in om de titel te bemachtigen.

Een vijftal jaar later ontstond dé Antwerpse rivaliteit tussen Antwerp en Beerschot AC. In 1900 verhuisde het toenmalig Antwerp-elftal bijna volledig naar zijn stadsrivaal Beerschot. Dat Beerschot beschikte toen over de meest moderne infrastructuur in het land.

Pas in de jaren ’20 en ’30 kwam het eerste succes voor Antwerp. In 1923 vond de opening van het Bosuil plaats, wat nog steeds het stadion van rood-wit is. Zes jaar later kon Antwerp voor het eerst de titel winnen in 1929. En in 1931 kon het voor een tweede keer kampioen spelen. De andere twee titels volgden in 1944 en in 1957. Nadien volgde een lange moeilijke periode voor RAFC, inclusief een eerste degradatie.

In 1992 klopte Antwerp KV Mechelen in de Bekerfinale en plaatste zich zo voor de UEFA Beker voor Bekerwinnaars. RAFC haalde in die UEFA Beker de finale, waar het uiteindelijk in het Wembley-stadion met 3-1 verloor van Parma.

12+1

De spelers van Antwerp vieren na hun wedstrijd tegen KV Mechelen
De spelers van Antwerp vieren na hun wedstrijd tegen KV Mechelen

In 2004 zakt Antwerp FC opnieuw naar de tweede klasse. Net zoals bij de eerste degradatie dacht men dat dat feit slechts van korte duur zou zijn. Dit was niet het geval. Het bleef maar duren en zo kwam Antwerp in een crisis terecht. Na 12+1 jaar (en niet ‘13’, omdat stadsrivaal Beerschot het stamnummer 13 heeft) kon de Great Old eindelijk de promotie bemachtigen in 2017. Hierna volgde een welvarende periode na een reeks grote investeringen door de eigenaar Paul Gheysens. En enkele jaren later kon Antwerp de Beker winnen in 2019 voor een derde keer in zijn geschiedenis na winst tegen Club Brugge.

Antwerp FC schrijft geschiedenis met de dubbel

Dit seizoen is weliswaar de meest spannende slotfase uit de geschiedenis van de play-offs. Drie ploegen maakten op de laatste speeldag nog kans op de titel: Union, Genk en Antwerp. En de meeste experts zagen Union al vieren. Union opende ook de score tegen Brugge en was heel lang virtueel kampioen. Tot het zelf enkele doelpunten incasseerde en Genk voorstond tegen Antwerp. En toen was Genk minutenlang kampioen, tot de wereldgoal van Alderweireld er kwam. De man die de dubbel mogelijk maakte voor Antwerp. Zonder twijfel de transfer van het seizoen!

De Great Old wist eind april de Beker te winnen tegen KV Mechelen en fans van Antwerp konden alleen maar dromen van de titel en de dubbel. Titel nummer vijf voor Antwerp is niet alleen speciaal omdat die dateert sinds 1957. De titel is zo speciaal, want Antwerp is de eerste ploeg die de dubbel wint in België sinds 1996! Club Brugge deed dat voor het laatst 27 jaar geleden. En die dubbel is ook de achtste dubbel in de geschiedenis van het Belgisch voetbal.