European Open in Antwerpen: een verrassende finale

Van Tsitsipas werd verwacht dat hij de favoriet zou zijn in het enkelspel. Maar uiteindelijk won hij het dubbelspel met zijn broer Petros. In het enkelspel kon Arthur Fils Alexander Bublik niet verslaan op de Antwerp European Open.

European Open: ATP Antwerp

De Antwerpse tennisweek was een groot succes, met meer dan 32.000 toeschouwers in de Lotto Arena. De finale tussen de Kazach Alexander Bublik en de jonge Fransman Arthur Fils was een thriller. Uiteindelijk was het de speler uit Oost-Europa die aan het langste eind trok. Maar het belangrijkste om te onthouden is dat tennis in Frankrijk de belofte van betere dagen in het verschiet heeft.

De 19-jarige speler was in ieder geval de sensatie van het toernooi in Antwerpen en behaalde wat zijn mooiste resultaat moet zijn, namelijk een overwinning tegen Stefanos Tsitsipas. Die keerde terug naar Antwerpen, de plaats waar het voor de Griek allemaal begon in een groot toernooi.

De Kazach Alexander Bublik, die zijn derde ATP-toernooi won (het tweede dit jaar na de ATP 500 in Halle), is weer aan de winnende hand. Nadat hij sinds zijn 16e overwinning op Wimbledon had verloren door een polsblessure die nu duidelijk tot het verleden behoort. Aanstaande dinsdag wil hij daar een vervolg aan geven in de eerste ronde in Basel, waar hij het opneemt tegen Casper Ruud.

Fils, de toekomst van het Franse tennis?

Zijn verrassende tegenstander op de European Open was Arthur Fils. De jonge Fransman viel op zijn zachtst gezegd op bij zijn tegenstander: “Voor dit toernooi kende ik hem niet persoonlijk. Hij is niet alleen een geweldige speler voor de toekomst. Hij is ook een hele aardige jongen met wie we leuke discussies kunnen hebben.”

Deze complimenten van de 26-jarige kampioen gingen recht naar het hart van de onfortuinlijke finalist. “Het is natuurlijk een genoegen en ik ga proberen te doen wat hij me vertelde.”

In een finale waar de kracht van de Kazachse serveerder op de eerste bal, en soms op de tweede, het verschil maakte, heeft de Fransman, die dit seizoen in Lyon voor het eerst in zijn carrière de titel won, alle reden om tevreden te zijn met zijn week en zijn seizoen. Hij hij staat nu 38e op de ATP-ranglijst.

Tsitsipas kijkt vooruit naar Parijs 2024

Door in de halve finale de nummer 7 van de wereld Tsitsipas te verslaan, boekte de speler uit de Essonne-regio van Parijs zijn tweede overwinning op een lid van de top 10. Dit na zijn kwartfinalezege op Casper Ruud in Lyon. Deze herhaalde successen hebben in ieder geval de deur geopend naar de ATP Next Gen (28/11-03/12). Dit is een toernooi dat wordt georganiseerd in Jeddah in Saoedi-Arabië. Hier spelen de acht beste spelers onder 21 jaar van het reguliere seizoen.

Frankrijk heeft de afgelopen jaren ongetwijfeld te veel veelbelovende spelers zien sneuvelen. Maar in Arthur Fils lijkt het een echte goudklomp te hebben gevonden.

De 25-jarige Stefanos Tsitsipas zal niet met lege handen naar huis zijn gegaan. Sterker nog, hij zette een prestatie neer die ongekend was voor hem. Hij won het dubbelspel op een ATP-toernooi met zijn 23-jarige broer Petros nadat hij de halve finale en finale won op een super-tiebreak. Nu is het doel voor de Atheense broers en zussen om een zo goed mogelijk resultaat te behalen op de Olympische Spelen in Parijs.

Een aangename verrassing van Alexander Blockx uit Antwerpen

Tijdens deze week in Antwerpen ontdekte het lokale publiek, dat David Goffin verwachtte in de Belgische clan, de buurman van de Lotto Arena, Alexander Blockx, 18 jaar oud en 646e op de wereldranglijst, die de finaletafel wist te bereiken waar zijn carrière eindigde aan het einde van de eerste ronde, toen hij werd uitgeschakeld door de Duitser Yannick Hanfmann, maar niet zonder een zeer goed gevecht te leveren. Voor de Duitser ging het avontuur daarna verder, met een overwinning tegen de Oostenrijker David Thiem, de voormalige nummer 3 van de wereld die na drie jaar, gecompliceerd door herhaaldelijke blessures, weer terug is op het circuit. In de kwartfinale verloor de Duitser van Stefanos Tsitsipas.

David Goffin is ondertussen doorgedrongen tot de tweede ronde van het toernooi in Antwerpen. De 20-jarige Parijzenaar kan ook bogen op een uitstekend toernooi, want hij bereikt de kwartfinales tegen de uiteindelijke winnaar van deze European Open, waar drie van de acht uitverkorenen in de eerste ronde werden uitgeschakeld.