Ballon d’Or voor vrouwen: ontdek de grote favoriet

Na de titels van Alexia Putellas in 2021 en 2022 zou er op 30 oktober in Parijs nog een Spaanse speler tot winnaar van de beroemde Ballon d’Or-trofee gekroond kunnen worden. Hier zijn onze vijf favorieten.

Ballon d’Or voor vrouwen: Aitana Bonmati

De 25-jarige Spaanse speelster werd in augustus verkozen tot UEFA Women’s Player of the Year. Aitana Bonmati won de Champions League met Barcelona en de World Cup met Spanje. Aitana werd ook uitgeroepen tot beste speelster in die competities. Ze versloeg Olga Carmona en Sam Kerr. Bonmati betuigde haar steun aan slachtoffers van machtsmisbruik. Ze droeg haar prijs op aan Jennifer Hermoso en alle vrouwen die te maken hebben met intimidatie. Dit nadat de kus van de Spaanse president aan de Spaanse aanvoerder tijdens de laatste prijsuitreiking van het WK een schandaal veroorzaakte. Met haar indrukwekkende seizoen is ze een van de favorieten voor de Ballon d’Or 2023. Vorig jaar werd ze vijfde.

Sam Kerr

Met haar 29 jaar is Sam Kerr een belangrijke speelster in de nationale ploeg van Australië. Samen had ze op het WK haar ups en downs, met name door blessureleed. Hoe dan ook, ze heeft een geweldig seizoen bij Chelsea. Kerr hoopt op het podium te eindigen nadat ze vorig jaar derde werd. Voor de goede orde, de Australische voetbalster onthulde in haar boek ‘My Journey to the World Cup’ dat ze zich voordeed als jongen om junior voetbal te spelen. In die tijd knipte ze haar haar kort om de andere spelers voor de gek te houden. Sam speelde vijf of zes jaar met de jongens. Uiteindelijk moest ze echter stoppen vanwege de fysieke verschillen en de wreedheid van het spel.

Rachel Daly

Na het winnen van de Professional Footballers’ Association (PFA) Women’s Player of the Year-award droomt de Engelse speelster van minstens een plaats op het podium van de Women’s Ballon d’Or. Vorig seizoen baarde ze opzien met haar team van Aston Villa in de Women’s Super League. Daar werd ze topscorer met 22 doelpunten. Haar prestatie is des te opmerkelijker omdat ze op het laatste UEFA Europees Kampioenschap linksback speelde voor Engeland. De 31-jarige maakte slechts drie optredens voor Engeland tijdens het WK. Daly scoorde een doelpunt in de 6-1 overwinning tegen China.

Kadidiatou Diani

Met vier doelpunten en drie assists kan Kadidiatou Diani terugkijken op een prima WK met het Franse team. Dat team werd in de kwartfinales uitgeschakeld tegen Australië. Ondanks een blessure heeft Kadidiatou Diani een goed jaar gehad bij PSG. Voor haar vertrek naar Olympique Lyonnais werd de aanvaller met 17 doelpunten topscorer van de D1 Arkema (de Franse voetbalcompetitie voor vrouwen) tijdens het seizoen 2022-2023. Ze werd ook verkozen tot beste speelster van de competitie. Ze werd vorig jaar twintigste in de Ballon d’Or voor vrouwen en hoopt nu op zijn minst in de top 10 door te breken.

Olga Carmona

Derde in de UEFA Women’s Player of the Year-awards achter Sam Kerr uit Australië, terwijl de prijs naar haar landgenote Aitana Bonmati ging. De aanvoerster van Spanje en echte leider van Real Madrid had een buitengewoon WK. Olga Carmona maakte een doelpunt in de halve finale van het WK en, nog belangrijker, het enige doelpunt in de finale waardoor La Roja het WK van 2023 kon winnen. Voor de Spaanse aanvoerster zal 20 augustus 2023 voor altijd een dag van gemengde vreugde en verdriet zijn, omdat ze na de triomf van La Roja hoorde dat haar vader was overleden.