AFC Ajax Amsterdam op weg naar herstel

Naar aanloop van zijn Europa League-ontmoeting met Brighton deze donderdag, heeft Ajax zich eindelijk hersteld in de competitie na de slechtste start uit zijn geschiedenis. Wij leggen de redenen voor die slechte start hier uit.


Ajax Amsterdam staat elfde met slechts tien punten uit tien wedstrijden en heeft een heel moeilijk seizoen. De twee recente overwinningen tegen Volendam en Heerenveen hebben de Ajacieden uit de onderste regionen van de Eredivisie gehaald. Zelden hebben we Ajax zo slecht zien presteren. Het is heel simpel… Ajax Amsterdam heeft nog nooit in zijn geschiedenis zo’n gecompliceerde start van het seizoen gehad.

Voorafgaand aan de twee recente overwinningen, die de supporters een sprankje hoop hebben gegeven, hadden de Amstellodammers slechts vijf punten gepakt uit acht wedstrijden. Met een reeks van vijf nederlagen op rij, waaronder een verpletterend 5-2 verlies bij PSV Eindhoven. De wedstrijd tegen Feyenoord Rotterdam werd met een 3-0 score onderbroken na gewelddadige acties van Ajax-fans die het niet langer konden aanzien dat hun ploeg zo ter ziele was. En in de Europa League gaat het niet veel beter. Ajax heeft slechts twee punten uit drie wedstrijden voor het bezoek van Brighton, dat Ajax versloeg in de eerste wedstrijd.

AFC Ajax loopt al enkele seizoenen transfers mis

Voor veel waarnemers hebben de transferzaken de afgelopen seizoenen niet aan de verwachtingen voldaan. Ajax, een club die bekend staat om haar jeugdontwikkeling, met jonge talenten die zijn uitgegroeid tot sterren van de club, heeft de voorkeur gegeven aan het verkopen van haar beste spelers om winst te maken in plaats van het vinden van zeldzame juweeltjes. De werving was de afgelopen seizoenen onvoldoende en de resultaten hebben daaronder geleden. Alleen al in de laatste mercato haalde Ajax €120 miljoen binnen door de Nederlander Jurriën Timber aan Arsenal te verkopen. Dit terwijl de Mexicaan Edson Álvarez en de Ghanees Mohammed Kudus naar West Ham gingen. De Argentijn Lisandro Martínez en de Braziliaan Antony sloten zich het seizoen ervoor aan bij Manchester United zonder echt vervangen te worden. Maar waar zijn de elf spelers gebleven die in 2019 in een halve finale van de Champions League speelden? Ze zijn allemaal vertrokken…

Een probleem in de keuze van coaches

De slechte resultaten van het team leidden ertoe dat het management in oktober afscheid nam van coach Maurice Steijn. Hedwiges Maduro nam het stokje over als interim-coach, voor de komst van een oud-speler van de club, John van ’t Schip. Die laatste lijkt al wat kleur in zijn team te hebben gebracht. Voor de coach werd technisch directeur Sven Mislintat ontslagen. Er loopt zelfs een onderzoek naar hem wegens belangenverstrengeling. De fans van de club kunnen er niet meer tegen, zoals ze tegen Feyenoord lieten zien door voorwerpen op het veld te gooien en bijna alles in de Johan Cruyff Arena kapot te gooien.
De legendes van AFC Ajax Amsterdam zijn ook uitgesproken in hun kritiek op het huidige management van de club. Ze wijzen met een beschuldigende vinger naar een aantal onverstandige keuzes.

Financiële problemen ondanks vertrek

Het niet spelen in de Champions League dit seizoen heeft ook grote gevolgen gehad voor de begroting. Volgens sommige bronnen zou Ajax Amsterdam geconfronteerd kunnen worden met een tekort van enkele tientallen miljoenen euro’s. De club staat op het punt een banklening af te sluiten om het budget veilig te stellen en de salarissen van de spelers te betalen. Naast de sportief slechtste seizoensstart in de geschiedenis van de club, zou dit nog een grote primeur zijn voor de club.

Hoe dan ook, de laatste twee overwinningen lijken hoop te hebben gegeven aan een hele club. Ze hebben vooral de fans gerustgesteld, die nooit eerder momenten als deze hebben meegemaakt. Tot twee weken geleden was er zelfs sprake van degradatie naar de Tweede Divisie. Maar nu kan Ajax Amsterdam weer omhoog gaan kijken. De Ajacieden zouden in de bovenste helft van de Eredivisie moeten eindigen, met een enorme achterstand. Tweeëntwintig punten op koploper PSV Eindhoven en vijftien op een trio van AZ Alkmaar, Feyenoord en Twente. De prioriteit ligt nu echter bij het revancheren tegen Brighton in de Europa League, alvorens af te reizen naar Marseille en gastheer te zijn van AEK Athene. Alles is nog mogelijk, aangezien Ajax met nog drie wedstrijden te spelen slechts drie punten achter staat op groepshoofd Marseille.