Cyclocross: feest voor Alvarado, eerste succes voor Ronhaar

Dit weekend stond in het teken van de derde manche van de Superprestige in Niel. En ook de derde manche van de Wereldbeker in Dendermonde. Deze twee veldritten waren fysiek veeleisend, met een vettig terrein door de regen, en testten de atletische kwaliteiten van de crossmannen en -vrouwen.

Cyclocross: Als de kat van huis is, dansen de muizen

De afwezigheid van Fem van Empel bij de vrouwen werd al lang verwacht. De amazone van Jumbo-Visma nam aan het begin van het seizoen deel aan zeven crosswedstrijden en won er evenveel. Fem, de tweevoudig Europees kampioene in de discipline, die in al haar wedstrijden duidelijk winnares was, zal pas op 25 november terugkeren in competitie tijdens de X2O Trofee Kortrijk – Urban Cross.

In haar afwezigheid hebben haar rivalen de kans om eindelijk een stukje van de taart te pakken, die van Empel al sinds het begin van het seizoen monopoliseert. Ceylin Del Carmen Alvarado deed dat snel. De op één na sterkste vrouw van het seizoen profiteerde van de twee veldritten van het weekend om de leiding te nemen, door telkens in de eerste ronde weg te rijden. De cross-vrouw van Alpecin-Deceuninck was een goede opportunist en nam de leiding in beide uitdagingen. In het Superprestige-klassement heeft de Nederlandse nu 29 punten voorsprong op van Empel, 5 op Annemarie Worst en 7 op Aniek van Alphen.

Dit plaatst haar natuurlijk in pole position om het klassement over te nemen, als de wereldkampioen van 2020 de druk blijft opvoeren. Een meer delicate situatie op de wereldbeker, waar ze slechts 15 punten voorsprong heeft op de huidige wereldkampioene. Dit gat zal nog groter worden met de wereldbekerronde in Troyes volgend weekend. Na twee moeilijke jaren is Alvarado terug bij het winnen van de wereldbeker en vooral bij het genieten van haar ploegen.

Een moeilijke reeks in de cyclocross

Zowel bij de vrouwen als bij de mannen slaagde niemand erin om op het podium te eindigen, behalve Alvarado. Het modderige terrein bij Niel en Dendermonde maakte het moeilijk om te voet door te komen. Lopers, zoals Marion Norbert Riberolle, hadden het fysiek moeilijk tegen het einde van het parcours op zondag. Een fysieke ‘frisheid’ die merkbaar was bij de euforische Lucinda Brand, die haar rentree maakte.

Het lid van de Baloise Trek Lions, de wereldkampioene van 2021, maakte een veelbelovende comeback. Dendermonde was een goede warming-up voor de renster. Ze maakte haar comeback nadat ze de start van het seizoen moest uitstellen na een verkeersongeval en een daaropvolgende schouderblessure. De extra benen werkten ook in het voordeel van de jonge Zoe Backstedt, die haar eerste wereldbeker podium scoorde in de elite categorie. Net als haar oudere broer kwam ze niet in actie tijdens de crosscountrywedstrijd in Niel.

Bij de mannen gold dezelfde logica. Eli Iserbyt was de ervaren winnaar van de Jaarmarktcross. Die score herhalen bleek de volgende dag onmogelijk. Lars van der Haar profiteerde van de situatie om kostbare punten af te pakken van zijn rivaal in het algemeen klassement van de Wereldbeker. Het klopt dat de Nederlander de dag ervoor moest opgeven, waardoor hij aan het einde van de wedstrijd meer tijd had. In tegenstelling tot Eli Iserbyt, die slechts één punt achterstand had bij de start in Dendermonde. De Belgische renner van Pauwels Sauzen-Bingoal deed het echter beter dan de twee verrassende podiumfinishers van de dag ervoor. Joris Nieuwenhuis en Felipe Orts Lloret maakten zondag geen enkele indruk op de wedstrijd en eindigden allebei buiten de top 10.

Pim Ronhaars eerste

Veldrijden is vaak een verhaal van een handvol mannen, of het nu aan het begin van het seizoen was met de dominantie van Eli Iserbyt, of toen de twee fantastische renners (Mathieu van der Poel en Wout van Aert) in de omgeploegde velden kwamen. Dit jaar zijn de rollen verdeeld. Eli Iserbyt lijkt te willen bouwen op langere termijn. Dit opent deuren, vooral voor jonge renners.

Pim Ronhaar, meestal te fel en agressief in het begin van een wedstrijd, heeft het advies van zijn ploegleider opgevolgd. De 22-jarige Baloise-coureur kon de motor halverwege de wedstrijd aan de praat krijgen en op weg gaan naar zijn eerste professionele succes. Het duo Crelan-Corendon kon niets uitrichten toen de Nederlander het tempo opvoerde aan de kop van de race.

Beeld van het weekend

De renner van Baloise Trek Lions hief zijn armen niet op, maar was, ondanks zichzelf, het beeld van het weekend. Hij herpositioneerde zijn schouder met behulp van zijn fietsframe en zadelpen. Het was een scène die nogal wat opschudding veroorzaakte, zo zeldzaam zijn spontane zelffysiotherapiesessies.

Denk maar aan de Canadees Michael van den Ham die vorig jaar tijdens het wereldkampioenschap in Hoogerheide de ringvinger van zijn rechterhand weer op zijn plaats zette. Of zelfs Roglic die een ontwrichte schouder herstelde tijdens de kasseienetappe van de Tour de France van 2022. Hoe dan ook, je eigen schouder terugzetten, is een oefening die een zekere ervaring vereist. Lars van der Haar is er niet vreemd mee.

De slechte punten van het weekend

Thibau Nys, alleen ingeschreven in de Superprestige van Niel, was de favoriet voor deze veldritwedstrijd. De zorgen over de 19-jarige Belg, zoon van Sven Nys, nemen nu echter toe. Zozeer zelfs, dat je je afvraagt of de Koppenbergcross niet de boom is die het bos verbergt. De benen ontbraken duidelijk in Pontchâteau en Maasmechelen. De renner van Baloise Trek Lions ging goed van start, maar werd al snel ingehaald.

Eerst in de woops, waar Nys ondanks zijn tweede plaats als 15e over de finish kwam. De reden voor zijn degradatie was zijn koppigheid om met zijn fiets door het verkeer te rijden, terwijl de rest van het veld de verstandige beslissing had genomen om te voet te passeren. Later in de eerste ronde viel de winnaar van de wereldbeker van Waterloo, die bezig was aan een comeback, opnieuw terug door over te schakelen naar de post. De rest van de race was niets meer dan een loslaten dat we de afgelopen twee weken maar al te vaak hebben gezien. Begint het wegseizoen zijn tol te eisen? Waarnemers beginnen het zich af te vragen.

Ondanks dat Michael Vanthourenhout voor het tweede achtereenvolgende jaar tot Europees kampioen werd gekroond, moest hij opnieuw opgeven. De Pauwels Sauzen-Bingoal renner heeft sinds Maasmechelen de ene fout na de andere gemaakt. Het lijkt erop dat hij last heeft van een knieblessure en dat hij zondag niet van start kon gaan. Laten we hopen dat de regerend Europees kampioen kan herstellen van alle problemen die zijn recente wedstrijden hebben geteisterd.

Beleef de spanning van de komende veldritten bij Ladbrokes.be!