EK 2024: Italië, titelverdediger, loopt groot gevaar

Negen nationale teams hebben zich al gekwalificeerd voor het EK 2024 van volgend jaar juni in Duitsland. Twaalf tickets liggen nog voor het grijpen in de laatste twee kwalificatierondes in november. De inzet is hoog, met titelverdediger Italië in groot gevaar in hun groep. Dit terwijl Nederland en Kroatië zich ook moeten verzekeren van hun aanwezigheid op het Europees spektakelstuk.

EK 2024: Het einde van de kwalificatiecampagne is in zicht

Terwijl we ons midden in de herfstperiode bevinden, kan het laatste deel van de kwalificatie voor het EK 2024 in Duitsland ook de ondergang betekenen voor sommige topnamen in het Europese voetbal. Als ze niet in de top twee eindigen, behoren Italië, Nederland en Kroatië niet tot de 21 clubs die zich rechtstreeks voor het EK plaatsen.

Duitsland, het gastland, Frankrijk, Oostenrijk, Engeland, Portugal, Schotland, Spanje, Turkije en natuurlijk België zouden allemaal buiten de boot vallen. De laatste drie plaatsen worden bepaald door play-offs. Die zijn tussen de twaalf beste niet-gekwalificeerde teams op basis van de resultaten van de Nations League 2022-2023.

Groep B: bijna klaar voor Nederland

Laten we beginnen met Groep B, Nederland. Onze buren aan de overkant van de Moerdijk zijn vrij dicht bij kwalificatie. Drie dagen na het verlies in eigen huis tegen Frankrijk zette Oranje een grote stap richting kwalificatie. Dit door Griekenland op eigen bodem met een nipte marge te verslaan. Een resultaat dat hen mathematisch gezien achterliet op Nederland in het klassement.

Door Ierland te bedwingen, zouden onze noorderburen hun ticket naar Duitsland geldig maken voor een laatste bezoek aan Gibraltar. Griekenland zal gastheer zijn voor Frankrijk, dat zich al heeft gekwalificeerd maar zijn plaats in de loting zeker wil stellen.

EK 2024: Groep C: Italië moet Macedonië verslaan

Groep C ademt zonder twijfel de geur van intense spanning. Engeland heeft zijn ticket naar Duitsland al geboekt. Toch belooft het duel om de tweede plaats tussen Italië en Oekraïne intens te worden. De titelverdedigers van de Squadra Azzurra staan drie punten achter op de Oekraïners. Ze moeten op 17 november Noord-Macedonië verslaan om drie dagen later te kunnen genieten van een spannende climax in Oekraïne.

Als de Italianen niet als tweede eindigen in hun groep, zou hun derde plaats in de laatste Nations League hen een play-off-ticket garanderen in maart 2024. Alles zou niet verloren zijn, maar de druk op de titelverdedigers zou, zoals je je kunt voorstellen, intens zijn als het zover zou komen.

Groep D: Kroatië in duel met Wales

Tot slot zullen in groep D, achter Turkije dat zich al heeft gekwalificeerd, Wales en vooral Kroatië strijden om de tweede kwalificatieplaats in de groep. Sinds 1996 heeft Kroatië slechts één editie van het toernooi gemist, die van 2000, die samen in België en Nederland plaatsvond. De twee meest recente nederlagen, op 12 en 15 oktober tegen respectievelijk Turkije en Wales, hebben de 6e kwalificatie op rij van de Kroaten voor de EURO volledig op losse schroeven gezet, tenminste wat betreft directe kwalificatie, want als ze zich niet kwalificeren, is er nog altijd de herkansing in maart 2024.

Maar Kroatië is nog niet zover. Aanstaande zaterdag 18 november, als ze in Letland aan de aftrap staan, zullen de mannen van Zlatko Dalić weten wat de uitslag is van de head-to-head tussen Armenië en de Welshmen. Als ze winnen, moeten ze het net zo goed doen op weg naar de laatste speeldag, waarop het als derde geplaatste Kroatië het beter moet doen tegen Letland, terwijl ze hopen dat Turkije iets kan afpakken van Wales om de toppositie voorgoed te behouden.

Groep E: Polen moet winnen en wachten

Met nog twee wedstrijden te gaan, heeft Albanië een grote kans om geschiedenis te schrijven. Dat kan ten koste gaan van Polen, dat derde staat achter Tsjechië en nog maar één wedstrijd te spelen heeft. Als de ploeggenoten van Robert Lewandowski de Tsjechen niet verslaan, is het voorbij. En als ze dat wel doen, moeten de Polen hopen dat de Tsjechen niet winnen van Moldavië. Polen zal het moeilijk krijgen om zich voor het 5e EK op rij te kwalificeren…

Beleef de spanning en sensatie van de 2024 EK-kwalificatiewedstrijden met Ladbrokes.be!