Vincent Kompany’s situatie bij Burnley wordt onhoudbaar

Burnley staat laatste in de Premier League met slechts vier punten uit twaalf wedstrijden. Het heeft een meer dan gecompliceerde start van het seizoen achter de rug. Trainer Vincent Kompany is uit de gratie gevallen.

Van goed naar slecht voor Kompany

Nog maar een paar maanden geleden waren de fans van Burnley ondergedompeld in euforie na de overwinning tegen Middlesbrough. Die overwinning bevestigde de terugkeer van de club naar de Premier League. Door de competitietitel te winnen met 101 punten schreef Burnley geschiedenis. Het werd de op drie na hoogst scorende club in de tweede divisie. Maar vandaag de dag zijn de overwinningsgezangen en de feestelijkheden rond Burnley’s terugkeer naar de top allang verleden tijd…

Vandaag staan de Clarets op de 19e en laatste plaats in de Premier League. Ze hebben slechts vier punten uit twaalf wedstrijden. Dit na een 3-1 nederlaag bij Arsenal die niemand een beter gevoel gaf. De mannen van Vincent Kompany zijn ook het slechtste team als het gaat om gescoorde doelpunten. Dit met slechts tien doelpunten op hun naam. Ze hebben al zes keer niet gescoord in Premier League-wedstrijden.

Het slechtste Premier League record van Burnley

Vincent Kompany doet het slechter dan wie ook met Burnley in de Engelse eredivisie. Bovendien heeft de club nog nooit zoveel tegen gekregen na slechts 12 wedstrijden: 30 doelpunten. Aanvallend hebben de Clarets tot nu toe slechts tien doelpunten gemaakt. Dit is het op één na slechtste record van de club ooit. In de geschiedenis van de Premier League hebben slechts drie teams het slechter gedaan na 11 speelronden. Everton (1994-1995), Manchester City (1995-1996) en Sheffield United (2020-2021).

Ondanks de reputatie van de Premier League dat het moeilijk is, heeft deze teleurstellende prestatie vragen opgeroepen. En Vincent Kompany is niet aan kritiek ontsnapt. Toen hij officieel aantrad bij Burnley had niemand zijn succes kunnen voorspellen. Zeker niet na zijn meer dan gemengde periode bij Anderlecht, waar hij bijna via de achterdeur vertrok.

Toch voerde Kompany in de zomer van 2022 belangrijke veranderingen door, door op slimme wijze mensen als Benson Manuel, Anass Zaroury en Josh Cullen aan te trekken om de ploeg te versterken. Het doel van de revisie was om Burnley af te brengen van hun gebruikelijke defensieve aanpak onder Sean Dyche en te kiezen voor een meer op balbezit gebaseerde speelstijl.

De populariteit van Vincent Kompany daalt

Kompany’s veelbelovende start werd onderstreept door een 1-0 overwinning tegen Huddersfield Town, waarin Burnley maar liefst 301 passes afwerkte in de eerste helft. Nathan Tella was de aanvallende leider van het team en stuwde Burnley naar de top van de doelpuntenlijsten in de Tweede Divisie in 2022-2023. Dit seizoen heeft het echter een onverwachte wending genomen.

Ondanks de positieve verwachtingen aan het begin van het seizoen waren de resultaten van Burnley meer dan teleurstellend, met nederlagen tegen Chelsea, Brentford en Bournemouth. Individuele fouten en een onbetrouwbare verdediging waren de belangrijkste factoren. De aanwerving ligt ook onder vuur, met jonge spelers, zoals James Trafford, die moeite hebben om zich aan te passen aan de Premier League. Het vertrouwen in Kompany wordt op de proef gesteld, vooral omdat belangrijke spelers als Nathan Tella en Ian Maatsen niet konden worden overgenomen in het laatste transferwindow.

Burnley zal er alles aan doen om in de Premier League te blijven

Ondanks de moeilijkheden houdt Kompany vast aan zijn op balbezit gebaseerde speelstijl en weigert hij af te wijken van zijn principes. De druk neemt echter toe en de fans beginnen hun ongeduld te uiten, vooral met de precaire positie van het team in het klassement. De situatie kan veranderen, want Burnley heeft kansen om punten te pakken in de komende wedstrijden tegen lager geklasseerde ploegen. Als de resultaten niet snel verbeteren, kan de vraag over Kompany’s toekomst als manager rijzen, zowel voor de Clarets als voor de reputatie van de voormalige Manchester City-speler.