Prix de Bretagne – PMU Q1

Twee weken na de start van deze wintermeeting wordt op de laatste zondag van januari de eerste kwalificatiewedstrijd voor de Grand Prix d’Amérique verreden. Veertien tickets zullen gedurende de winter worden verdeeld. En dit over zes kwalificatiekoersen voor het grote TURF-evenement waar de drafsportwereld op heeft gewacht. De beste drie finishers in de Prix de Bretagne worden beloond met een uitnodiging voor de start op de grote dag.

Prix de Bretagne – PMU in kwartaal 1

Zoals elk jaar is deze eerste koers wijd open, met een mix van favorieten en verrassingen. Dit omdat de belangrijkste favorieten nog niet helemaal klaar zijn met nog meer dan twee maanden te gaan. Het veld zal compleet zijn. Dit met 18 kwaliteitsvolle paarden die aan de start komen van deze eerste kwalificatierace over de 2.700 meter lange Grande Course.

Ideal du Pommeau tegen zijn oudsten

De inwoner van Scuderia Bivans schitterde in de GNT-etappe op de Petit-Port-renbaan. Hij overklaste GNT-leider Gaspar d’Angis. Met nog maar 70% van het veld over, toonde hij zijn klasse om te winnen na een mooie finish. Sébastien Guarato heeft zijn voorbereiding gericht op deze race. Het paard zou in goede conditie moeten zijn voor deze eerste voorbereidingsrit.

Als een van de minst vermogende paarden in de race zal hij niet veel opties hebben. Hij zal zich moeten kwalificeren in een van de voorbereidende races om mee te kunnen doen aan de ‘belle’. De winnaar van de Prix de l’UET, die is aangewezen als de belangrijkste rivaal van de generatie voor Idao de Tillard, die als favoriet zou moeten starten voor de Prix d’Amérique, heeft veel klasse. En als het paard zijn waarden van vorig jaar herhaalt, zal hij niet ver verwijderd zijn van kwalificatie.

Het jaar van Hokkaido Jiel?

Hokkaido Jiel kruiste het pad kruiste van Idao de Tillard op de meeste van zijn buitenritten. Hikado zal proberen te profiteren van zijn afwezigheid om de best mogelijke plaats in te nemen. Na een winnende start werd Hokkaido Jiel (7) zijn succes ontnomen na een onderzoek. Dit omdat hij Elie de Beaufour had gehinderd in de laatste bocht. De door Jean-Luc Dersoir gefokte hengst zal proberen om deze teleurstelling achter zich te laten. Hij zal er zondag op uit zijn om te winnen.

Ondanks het feit dat hij slechts één race heeft gelopen in zijn eerste seizoen, lijkt dit paard van zeer hoog niveau in een gevorderde conditie te zijn. Hij zal reizen met ambities en een gemeenschappelijk doel: kwalificatie. Toen hij jonger was, racete hij graag vooraan, maar met de tijd is hij een formidabele sprinter geworden. Hij zal profiteren van de race-trein, die geleid zou kunnen worden door Izoard Védaquais (10), om een verwoestende prestatie neer te zetten.

Hooker Berry, de laatste winnaar van de Prix d’Amérique

Hooker Berry (18), die Frankrijk afgelopen januari verblindde, zal met hoge verwachtingen van start gaan in deze Prix de Bretagne. Hij is al terug op de baan sinds 4 oktober in Le Mans en start deze zondag met 2 runs in de benen. Hij zal dus in goede conditie zijn om actief deel te nemen aan de goede combinatie van deze grote TURF-race.

Naarmate de tijd verstrijkt, weten racegasten dat Jean-Michel Bazire van deze evenementen gebruik maakt om zijn paarden snel te kwalificeren. Hij kan de andere kwalificatieraces gebruiken als voorbereidende runs, waarbij hij met minder druk en minder pretenties loopt. Dit dappere paard, geliefd bij turfers, zal opnieuw zijn hart op de baan leggen. En met een economisch parcours zal hij proberen mee te doen in de strijd om de plaatsen. Zijn trainer, Jean-Michel Bazire, zal in de sulky zitten van Ganay de Banville (6), die zal proberen ons gerust te stellen na zijn recente diskwalificatie.

Wedden op de 6-jarige Meilleurs que Jamais

Hokkaido Jiel en Hooker Berry zullen niet de enige twee zesjarigen met pretenties zijn. Want deze paarden zijn in opkomst en zullen zich dit jaar opnieuw op het hoogste niveau bevinden. Hip Hop Haufor (1), titelhouder van het evenement en vierde in de laatste Prix d’Amérique, is de laatste tijd niet op zijn best geweest. Zijn karakter is bekend en op een goede dag zou hij zijn puntenaantal in deze Prix de Bretagne kunnen verdubbelen.

Horsy Dream (8), onbeslagen voor de gelegenheid, zal zijn kaart volledig uitspelen om druk in de andere koersen te vermijden. Hij was zeer overtuigend tijdens de voorbereidende fasen voor kwalificatie in 2022, maar stelde teleur op de grote dag. Na een aantal zeer goede wedstrijden op de ijzers zal hij in perfecte conditie zijn om het evenement aan te pakken. Hussard du Landret (9), vorig jaar zeer overtuigend, lijkt ons gerust te moeten stellen. Maar met een zuinig parcours kennen we zijn eindsnelheid.

Ampia Mede SM, Izoard Vedaquais en Oracle Tile in een open race

Het is lastig om paarden af te wijzen in deze eerste voorbereidingskoers die erg open is met een oogverblindende Ampia Mede SM (17) op de laatste Meeting, die tweede werd in de Prix d’Amérique voordat ze de Prix de Paris en de Prix de France won. Deze merrie, die sinds juni afwezig is, hoeft niet altijd mee te doen om een hoofdrol te spelen.

Izoard Vedaquais die zichzelf helemaal herontdekt lijkt te hebben sinds zijn uitstekende tweede plaats in Le Mans en zijn recente overwinning, stoer als hij is, in een mooie race in Vincennes. Tot slot Oracle Tile (5) die, met een zuinig parcours, als snelste zou kunnen finishen op een punt. Dit Zweedse paard, dat de neiging heeft om briljant te zijn op een koers, zal rustiger moeten zijn om de juiste combinatie te krijgen op dit niveau.

Tot aanstaande zondag rond 15:15 uur om de eerste drie gekwalificeerden voor de Prix d’Amérique te zien en om te zien wie de opvolger wordt van Christian Bigeons Hip Hop Haufor in deze Pari TURF-support race.