KAA Gent – Union Saint-Gilloise: een keerpunt in de Pro League?

Aanstaande zondag staat er een echte clash op het programma in de Jupiler Pro League. AA Gent, de nummer drie, is gastheer van Union Saint-Gilloise. De twee beste teams in de Pro League? Wat betreft de kwaliteit van hun spel misschien wel. Maar het is vooral een duel dat Union de kans kan geven om hard terug te slaan… of Gent de kans om de kloof te dichten.

AA Gent mist zijn eerste test

Zoals het lot het wil, staat La Gantoise back-to-back tegenover de andere twee ploegen op het podium. De Buffalo’s komen na een 1-1 gelijkspel bij RSCA. Anderlecht blijft zo op de tweede plaats staan met één punt voorsprong. Het was een belangrijke test voor AA Gent, dat alom wordt getipt als titelfavoriet. Maar de club heeft tot nu toe alleen Club Brugge verslagen tegen grote ploegen. Helaas valt Standard, dat dit seizoen met 3-1 werd verslagen, niet echt in die categorie…

Na het gelijkspel met Anderlecht was Hein Vanhaezebrouck helemaal niet afwijzend over het ‘defensieve’ spel van zijn tegenstanders. Maar La Gantoise miste ook iets waardoor ze meer wilden. Een gebrek aan mobiliteit in balbezit, explosiviteit op de vleugels en aanwezigheid in het strafschopgebied. Dat laatste is een understatement als je bedenkt dat Hugo Cuypers de regerend topscorer is in de Jupiler Pro League. Of dat Gift Orban vorig seizoen 9 doelpunten maakte in 10 JPL-wedstrijden, en 20 in 22 wedstrijden in alle competities…

Het falen van Cuypers en Orban

Dit seizoen hebben Cuypers en Orban samen 7 doelpunten gemaakt in de Jupiler Pro League. Niet genoeg. Kasper Dolberg heeft er 9 in zijn eentje. Mohamed Amoura, de nieuwe sensatie van Union, heeft er al 8 gescoord in 9 wedstrijden in 1A. Achter hem hebben Dennis Eckert en Gustaff Nilsson er elk 6. Er is geen twijfel mogelijk: het falen van het duo Cuypers-Orban remt La Gantoise af, want zelfs met slechts 4 doelpunten is Hugo Cuypers nog steeds de topscorer van de Buffalo’s dit seizoen.

Erger nog: de beste passer van La Gantoise is Sven Kums, met 4 assists. Zondag speelt Union met de beste passer van de competitie. Cameron Puertas heeft dit seizoen al 11 assists op zijn naam staan. Een cijfer dat ook het verschil van 7 punten tussen de twee teams verklaart. Het mooie spel van Gent wordt niet gekenmerkt door doelpunten. Union is veruit de beste aanvaller in de Pro League met 34 doelpunten, 11 meer dan Gent, maar de Buffalo’s zijn ook de slechtste aanvallers in de top 5 met 23 doelpunten (Anderlecht 27, Genk 28, Antwerp 29).

Union Saint-Gilloise, favorieten?

Gezien de vorm van beide teams is het niet verrassend dat Union favoriet is. In tegenstelling tot Anderlecht spelen La Gantoise en Union allebei in Europa. Hein Vanhaezebrouck gaf deze factor aan om de lichte inzinking van zijn spelers tegen de Mauves te verklaren. Dat zal deze keer geen rol spelen.

De bookmakers zien deze wedstrijd echter als een echte pick’em, met een licht voordeel in het voordeel van La Gantoise (2.55 tegen 2.65 voor Union bij Ladbrokes). Onze voorspelling blijft een overwinning voor Union, dus doe er je voordeel mee als je onze mening deelt. De X-factor van Union Saint-Gilloise was de afgelopen weken Mohamed Amoura. De Algerijn is op dreef sinds zijn aankomst in de Jupiler Pro League, met acht doelpunten in negen wedstrijden, en zijn snelheid is vaak het verschil. Hij is de snelste speler in onze competitie.

In een wedstrijd die een open wedstrijd belooft te worden, zou Amoura het beslissende doelpunt kunnen maken. Hij is al in 6 verschillende wedstrijden topscorer en heeft al 4 keer het laatste doelpunt gemaakt. Precies goed: Amoura, de laatste doelpuntenmaker, heeft een notering van 6.20!

Bij winst zou Union Saint-Gilloise in ieder geval een slag kunnen slaan en halverwege de klassieke fase 10 punten voorsprong hebben op Gent. Dat zou ze een goede buffer moeten geven voor de play-offs, die de afgelopen twee seizoenen wreed waren voor USG. Het tegenovergestelde is waar voor de mannen van Vanhaezebrouck: een overwinning zondag en de leiders zullen slechts 4 punten achterstand hebben. Misschien is dit het moment voor Gent om te bewijzen dat ze echt een van de favorieten zijn in de titelrace…