Antoine Griezmann: de luide heropleving van een stille kracht

In het voetbal is Antoine Griezmann een naam die, merkwaardig genoeg, altijd ietwat in de schaduw lijkt te opereren. Dit ondanks zijn opmerkelijke prestaties. De Franse aanvaller maakt nu echter een opmerkelijke opleving door bij Atlético Madrid. Hierdoor doet hij weer helemaal mee met de top van het wereldvoetbal. Toch blijft het nog opmerkelijk stil over deze uiterst bepalende speler. Hoe komt dit?

Lage Ballon d’Or-ranking vs échte prestaties van Griezmann

Griezmanns 21e plaats in de Ballon d’Or van 2023 deed weinig recht aan zijn impact in het voetbal. Sinds het begin van het WK 2022 heeft hij 25 doelpunten en 17 assists gemaakt in club- en internationale competities. Zijn aanvallende impulsen en leiderschap speelden het voorbije jaar een cruciale rol in het succes van Atlético Madrid en Frankrijk.

Terugkeer naar Atlético na Barcelona-avontuurtje

Na een ongelukkige periode bij Barcelona keerde Griezmann terug naar Atlético Madrid. Zijn tijd in Barcelona was een periode van uitdagingen en misverstanden in een team dat moeite had om zijn potentieel te benutten. Bij zijn terugkeer naar Atlético was er echter een onmiddellijke teamgeest. Onder manager Diego Simeone paste Griezmann zich aan aan het team en evolueerde hij naar een meer aanvallende speelstijl.

Griezmanns adaptatievaardigheden en zijn bereidheid om zich aan te passen aan Simeone’s tactische eisen maakten hem een waardevolle speler voor Atléti. Dit resulteerde in een heropleving van zijn spel, waarbij hij niet alleen scoorde, maar ook zijn teamgenoten beter liet spelen.

Invloed op de hele ploeg (en vooral Alvaro Morata)

Griezmanns impact strekte verder dan zijn individuele prestaties. Hij bracht een revitalisering teweeg in het spel van Atlético. Hij maakte ook Alvaro Morata beter door als een cruciale verbinding tussen het middenveld en de aanval te fungeren. Morata’s verbeterde doelpuntenproductie is grotendeels toe te schrijven aan hetvernuft en de energie van Griezmann.

Gebrek aan erkenning in een haat-liefde relatie met de supporters

Ondanks zijn onbetwistbaar knappe prestaties bleef Griezmanns heropleving toch grotendeels onder de radar. Dit gebrek aan erkenning kan deels worden toegeschreven aan de defensieve speelstijl van Atlético en zijn gespannen relatie met de fans na zijn vertrek naar Barcelona. Zoiets ligt in Spanje natuurlijk erg gevoelig. Niettemin hebben zijn toewijding aan de club en zijn constante prestaties de steun van de fans nu wel herwonnen. Wellicht zal de positieve aandacht voor de Fransman dus wel weer gaan stijgen.

Conclusie

Dit seizoen (2023-2024) blijft Griezmann een sleutelspeler voor Atletico Madrid. In LaLiga alleen al scoorde hij dit seizoen 9 doelpunten en gaf hij een knappe assist. In de Champions League scoorde hij al 4 goals in 5 wedstrijden. Vooral zijn veelzijdigheid, doelpunten en leiderschap genereren een blijvende impact op het voetbal van Atlético. Zijn opmerkelijke heropleving toont aan dat hij een essentiële speler blijft in het voortdurend veranderende voetballandschap, ondanks de beperkte aandacht die hij ervoor ontvangt. Zijn doorzettingsvermogen en zijn vermogen om zich aan te passen maken hem nochtans tot een speler die de aandacht verdient van iedere voetbalfan.