Champions League 2023-2024: wie overwintert en wie viel af?

De groepsfase van de UEFA Champions League 2023-2024 heeft zijn einde bereikt. Dit betekent meteen ook het laatste hoofdstuk van het multigroepformat voordat het toernooi overgaat naar een competitie met 36 teams. Het toneel is nu klaar voor de achtste finales, waar teams fel gestreden hebben om zich, verdiend, een plek te verzekeren in de volgende ronde.

Champions League-groepsfase met enkele verrassingen

De groepsfase is alvast uitgedraaid op een opwindende verzameling van spannende wedstrijden, waarbij elke club z’n eigen specifieke wapens gebruikte om door te stoten. Zoals dat bij voetbal hoort, leidde dat ook dit seizoen weer tot enkele aangename- en minder aangename verrassingen. Wat ze bij Manchester United ongetwijfeld zullen beamen. Ladbrokes voetbal geeft je hier alvast een helder overzicht van de groepsfases en wie er overwintert. Wie is er op dit moment favoriet? Behoudens enkele nieuwe verrassingen zien we vooral Manchester City en Real Madrid met hun vlekkeloze parcours als grootste kanshebbers op de ultieme voetbalglorie.

Groep A: drama voor Man United, geen Champions League, geen Europees voetbal

Bayern München had z’n plek als groepswinnaar al veiliggesteld. Waarna de 1-0 overwinning van FC Kopenhagen tegen Galatasaray de Denen hun tweede plaats verzekerde. Ondanks een nederlaag slaagde Galatasaray erin om de derde plaats en een plaats in de Europa League te bemachtigen. Ondertussen werd Manchester United uitgeschakeld van Europees voetbal. Dit is een dieptepunt voor deze voetbalgrootheid.

Groep B: Arsenal wint de groep

De dominante 6-0 overwinning van Arsenal tegen Lens bevestigde hun eerste plaats. Met PSV Eindhoven dat doorgaat als tweede dankzij de onderlinge resultaten. Lens verzekerde zich van een plek in de Europa League met een 2-1 overwinning tegen Sevilla. De Spaanse ploeg werd uitgeschakeld.

Groep C: Real bleef foutloos

Real Madrids foutloze parcours plaatste hen comfortabel op de eerste plaats. De 2-0 overwinning van Napoli tegen Braga verzekerde de Italianen van hun plek in de achtste finales. Dit terwijl de nederlaag van Braga betekende dat ze in de Europa League terechtkwamen. De hoop van Union Berlin werd vernietigd na een 3-2 nederlaag tegen Real Madrid.

Groep D: Sociedad wint nipt de groep

Real Sociedad en Inter Milan vochten fel, maar Real Sociedad slaagde erin de eerste plaats via doelsaldo veilig te stellen met een cruciaal gelijkspel tegen Inter Milan. De dramatische 3-1 overwinning van Benfica tegen FC Salzburg verzekerde Benfica van de derde plaats en een plek in de Europa League. De Oostenrijkers zijn uitgeschakeld.

Groep E: Atlético bovenaan

De overwinning van Atlético Madrid tegen Lazio Roma verzekerde de eerste plaats in de groep, terwijl Lazio comfortabel op de tweede plaats eindigde. De reis van Feyenoord gaat verder in de Europa League, het Europees avontuur van Celtic stopt voor dit seizoen.

Groep F: Borussia Dortmund wint de dubbele clash met PSG

Borussia Dortmund verzekerde zichzelf van een plek in de achtste finales met een gelijkspel tegen PSG, waarmee ze de eerste plaats in de groep veiligstelden. PSG gaat, gaat samen met Dortmund als tweede door. De overwinning van AC Milan tegen Newcastle United schonk de Milanezen een plek in de Europa League, terwijl Newcastle werd uitgeschakeld.

Groep G: City en Leipzig gaan door

Manchester City’s onberispelijke score bezorgde hen de overwinning in de groep, RB Leipzig plaatste zich als tweede. Young Boys Bern zakte naar de Europa League en Red Star Belgrado verlaat het Europese toneel.

Groep H: Barça wint de groep, Antwerp eervol laatste

Barcelona claimde de eerste plaats in de groep. Dit ondanks een verrassende nederlaag tegen Antwerp, terwijl FC Porto oprecht genoegen nam met de tweede plaats. Shakhtar Donetsk gaat naar de Europa League. Het Europees avontuur van Antwerp eindigt dus ondanks de mooie overwinning tegen Barcelona.

Belgen bepalend

Er stonden deze editie enkele landgenoten op om extra in het oog te houden. Doku blijft iedereen imponeren, Trossard bleek efficiënt en multi-inzetbaar, Bakayoko toonde zijn grote klasse en Witsel hield Atlético meer dan eens recht.

Op naar de achtste finales

Met de groepsfase nu achter de rug, verschuift de focus naar de langverwachte loting voor de achtste finales, gepland op maandag 18 december om 11:00 uur GMT / 6.00 uur ET. De eerste wedstrijden van de achtste finales staan gepland voor 13, 14 en 20, 21 februari, gevolgd door de returns op 5, 6 en 12, 13 maart.