PMU: Een galazondag in Vincennes

Zondag 17 december wordt een van de hoogtepunten van het jaar in de PMU. De dag zal voornamelijk in het teken staan van de drafsport. Met twee kwalificatiewedstrijden voor de Prix de Cornulier. Eerder op de dag kunnen koersliefhebbers hun weddenschappen plaatsen op een evenement waar ze elk jaar naar uitkijken, de prestigieuze Prix de Vincennes. Deze race staat hoog aangeschreven in racekringen. Deze heeft al enkele immense kampioenen gekroond op driejarige leeftijd. Er zullen 16 van hen de sneeuwschoenen over 2700 meter aantrekken, in de hoop in de voetsporen te treden van Holly du Locton, Kesaco Phédo, Bird Parker en Scipion du Goutier.

Kapaula de L’Épine, de logische favoriet

Kapaula de l’Épine (14), onbedreigd winnaar van de twee voorbereidingswedstrijden voor deze Prix de Vincennes, gaat van start als de grote favoriet. Ze maakte begin november indruk in de Prix Louis Tillay. En deed dat begin december nog eens over in de Prix Raoul Ballière. Hiermee bevestigde ze haar status als beste driejarige merrieveulen. Meer dan een maand na het winnen van zijn eerste Groep II met zijn kampioen, zal Jérémy Gaston Van Eeckhaute deze zondag voor het eerst willen schitteren op het hoogste niveau. Hoewel Kyt Kat de laatste tijd teleurstellend was en niet deelnam aan de race, zal Matthieu Mottier, die het merrieveulen al eens naar de overwinning leidde, haar opnieuw vergezellen. Hij lijkt zijn nieuwe 3-jarige goudklompje gevonden te hebben.

Wedden op zijn belangrijkste rivaal, Kyrielle Des Vaux

Charley Mottier heeft besloten om de twee Groep II’s over te slaan. Hij geeft zijn merrieveulen een goede grasrace om haar moreel op te krikken. Dit omdat ze zondag met legitieme ambities van start gaat. In feite zagen we dit jaar een Prix Urgent die niet erg zwaar was. Hierdoor kon de merrie heel gemakkelijk winnen en hoefde het geen harde lijn te nemen voor het grote doel. Guillaume Lenain, die ook de mede-eigenaar van het merrieveulen is en 59 racesuccessen op zijn naam heeft staan, wordt met haar geassocieerd. Hij zal zeker een geweldige tijd hebben in zijn eerste Groep I-race. Haar entourage heeft het voordeel dat ze een merrieveulen heeft die niemand nodig heeft op de baan. Haar taaiheid is haar grootste troef en ze zou zondag wel eens ver kunnen komen.

Kyrielle, een echte Poker-move

Het merrieveulen dat nog maar één keer is gezien in de bereden drafsport moet zondag niet belachelijk zijn. William Bigeon, onder de besten in de aangespannen drafsport, heeft het vast al een tijdje in zijn hoofd om zijn merrieveulen weinig koersen voor te schotelen in dit prestigieuze evenement. Dit kwaliteitsveulen zal voor het eerst vanuit de achterhand worden belegd. Wat haar iets extra’s zal geven in een sport waarin ze slaagde in haar enige optreden. Ze geeft altijd het beste van zichzelf op de baan. En met een economisch parcours zal ze formidabel zijn in het rechte stuk.

Een ‘President’ met verrassingen in petto

We herinneren ons allemaal het succes van Éveil du Chatelet en Jean-Yann Ricart aan meer dan 80/1 in 2017. Een verhaal dat dit jaar meer dan één droom zou kunnen maken in een relatief open PMU-koers.

Karla de Mai (10), die haar hart in elk uitstapje legt, zal degenen oppakken die zich te veel hebben ingespannen in de koers. Kaisaria (5), verrassend in de Prix Raoul Barrière, is zeker nog niet klaar met naam maken. Kalif Landia (4), die zijn eerste koers op het drafcircuit wint, zal proberen zich te meten met de besten. Kaya Dream (9) heeft wat nodig is om zo’n koers te winnen, maar dit zeer autoritaire merrieveulen is niet altijd gemakkelijk te begrijpen. Kandora Bella (16) zal geruststellend moeten zijn om de plaatsen op te eisen. Kabaka de Guez (15), met haar zuinige parcours en haar klasse van harnas, zou niemand verrassen door een hoofdrol te spelen, zonder haar stalgenoot Kircie de Guez (6) te vergeten. Tot slot zal het een kwestie van wijsheid zijn voor Kolonel (1), Kelanie Lorraine (11) en Koncord Délo (8).

Tot aanstaande zondag om 14:30 uur om te zien wie Jessy de Banville opvolgt in de mooiste koers voor driejarigen in het bereden drafcircuit. En niet te vergeten de voorbereidende koersen voor de Prix de Cornulier om respectievelijk 15:50 en 17:00 uur.