JPL: de 5 beste spelers in het kampioenschap

Nu het jaar ten einde loopt, komen ook de eerste terugblikken. Halverwege het seizoen kunnen we een blik werpen op de spelers die de eerste zes maanden van de competitie tot leven hebben gebracht en hun talent hebben laten zien. Voor deze ‘JPL Ranking’ hebben we de 5 beste spelers in de competitie geselecteerd.

Het rangschikken van spelers is altijd lastig als je je beslissingen niet alleen baseert op pure statistieken. Voetbal gaat ook over emotie, over vibraties. Om deze ‘JPL Ranking’ samen te stellen, hebben we daarom vijf spelers geselecteerd die hun stempel hebben gedrukt op de eerste helft van de competitie. Niet verrassend zijn het vooral Union en Anderlecht die hun stempel hebben gedrukt. Gent, Antwerp en Brugge hadden er ook bij gekund, maar de matte seizoenen van deze ploegen overschaduwen enigszins de prestaties van hun spelers.

Cameron Puertas (Union)

Als er één man symbool staat voor de ongelooflijke dominantie van Union Saint-Gilloise in de Jupiler Pro League 2023-2024, dan is het wel de Zwitserse Cameron Puertas. Op 25-jarige leeftijd is de aanvallende middenvelder van Union helemaal tot zijn recht gekomen.

Met 3 goals en 10 assists op zijn naam is het geen verrassing dat de Union-man bovenaan onze ‘JPL Ranking’ staat. Zijn belang voor het spel van het Brusselse team is fenomenaal. Alexander Blessin heeft de ideale formule gevonden om het beste te halen uit de kwaliteiten van een speler van wie niet echt werd verwacht dat hij op dit niveau zou spelen.

Mohammed Amoura (Union)

Op de tweede plaats in onze ‘JPL Ranking’ staat nog een speler van Union. Mohammed Amoura kwam deze zomer rechtstreeks uit Lugano en heeft zich razendsnel aangepast. Dit aan dezelfde snelheid waarmee hij de verdediging van het Koninkrijk terroriseert. Hij heeft 12 doelpunten in 13 wedstrijden. Nog belangrijker: in slechts 686 minuten, dus elke 57 minuten één. De Algerijn heeft snel laten zien hoe ver hij boven de rest uitsteekt.

Het is misschien een verrassing dat Alexander Blessin hem niet onbetwist starter heeft gemaakt. Maar de Duitser probeert het beste uit zijn spits te halen tussen de competitie en het EK, waar hij net zo belangrijk is. We hopen hem echter veel meer te zien spelen in de tweede helft van het seizoen. Als Union op zoek gaat naar de titel, zal de spits ongetwijfeld een van de belangrijkste spelers zijn.

Jan Vertonghen (Anderlecht)

De jaren verstrijken, maar ze lijken geen effect te hebben op Jan Vertonghen. De verdediger van Anderlecht, die vorig jaar terugkeerde naar België, laat elke week zien dat hij ondanks zijn leeftijd van 36 nog steeds een veilige keuze is.

Bij Anderlecht en aan de zijde van Zeno Debast distilleert hij zijn kennis van het spel door meer zijn hoofd dan zijn benen te gebruiken. Vertonghen staat niet echt bekend om zijn snelheid. Maar hij compenseert dat met zijn gevoel voor positionering, anticipatie en de intensiteit die hij nog steeds in de duels weet te brengen. Zijn voortdurende coaching heeft er ook voor gezorgd dat de hele achterhoede, onder leiding van Debast, is gegroeid. Dit heeft van Anderlecht een van de meest efficiënte verdedigende teams gemaakt.

Anders Dreyer (Anderlecht)

Anderlecht is sterk achterin, maar ook voorin. Met 35 doelpunten staat de aanval van Anderlecht op de derde plaats in de competitie. Dit mede dankzij de Deen Anders Dreyer, dit seizoen goed voor 11 doelpunten in de JPL. Anders Dreyers doelpunten hebben hem een plaats opgeleverd in onze ‘JPL Ranking’ van de beste spelers van de competitie. Het is een mooie revanche voor een speler die in januari aankwam en moeite had om zijn kwaliteiten te tonen tijdens zijn eerste maanden bij Anderlecht.

Aboubakary Koïta (Sint-Truiden)

100% speeltijd bij Sint-Truiden, en nog 11 doelpunten ook. Aboubakary Koïta was een van de sterren van de eerste seizoenshelft. De Kanaries waren een beetje traag na een goede start van het seizoen. Maar de Mauritaanse international bleef goed presteren en scoorde regelmatig. Zal hij aan het einde van de transferperiode in januari nog in Sint-Truiden zijn? Zijn slag- en afwerkingskwaliteiten hebben indruk gemaakt. Andere clubs zouden hem wel eens terug kunnen willen lokken.